Maminka.czVáš domov

Netradiční využití „domácí chemie“: Jak nahradit tablety do myčky či prací prášek?

Martina Machová 15.  11.  2017
Pochopitelně nejde o nahrazování dlouhodobé, ale pouze o „výpomoc v krizové situaci“, než bude po ruce opět ten správný přípravek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snad každému se někdy stalo, že došly prášek na praní, tablety do myčky nebo přípravek na mytí WC přesně v okamžiku, kdy jste je opravdu akutně potřebovali. Čím jiným, co míváme běžně v domácnosti, lze ve výjimečných případech některé konkrétní prostředky nahradit?

Prášek na praní

Asi nejlogičtějším a nejrychlejším řešením je nalít do dávkovače na prášek tekuté mýdlo nebo nastrouhat a v horké vodě rozpustit tuhé mýdlo (pochopitelně ideální je mýdlo „s jelenem“). Další alternativou je nasypat do dávkovače pytlík jedlé sody (lepší variantou je soda na praní – uhličitan sodný – ale tu doma asi nemáte).

Jednoduchý přípravek si lze také vcelku rychle vyrobit. Stačí v horké vodě rozmíchat nastrouhané mýdlo a sodu (vrchovatá lžíce strouhaného mýdla, zarovnaná lžíce sody). Jako aviváž lze alternativně použít obyčejný ocet.

Tablety do myčky 

Pokud je v myčce jen lehce znečištěné nádobí, zapněte myčku na nejvýkonnější program jednoduše bez přípravku – i horká voda vše dobře umyje! V opačném případě nalijte do myčky trochu gelu či prášku na praní nebo nasypte sodu. Nádobí umyjí i dvě až tři tablety na rovnátka či protézy (ostatně i ty obsahují sodu).

Čistič a deodorant WC

Čistič i deodorant WC lze nahradit prakticky čímkoliv na bázi mýdla či jaru. Obyčejný gel na praní odvede skvělou práci a navíc toaletu velmi příjemně provoní.

V kuchyni zdravě a bez chemie!

Čistič umyvadla a vany

Vanu i umyvadlo perfektně vydezinfikujete hadříkem namočeným do ústní vody, nenahraditelné jsou v tomto případě i ubrousky na dětské zadečky (ty očistí opravdu všechno!). Svou práci odvedou i ocet či jedlá soda. Ostatně ta se hodí i k proplachování odpadů, smíchejte ji ale s horkou vodou.

Čistič varné desky

Varnou desku perfektně vyčistí rozmačkaná tableta do myčky, tablety na rovnátka nebo na protézy. U všech třech variant platí jednoduché pravidlo: Deska se řádně navlhčí, potře pomačkanou tabletou, nechá nějakou dobu působit a pak řádně umyje jemným hadříkem, otře a vyleští.

Dezinfekce a čištění lahví na pití

Chcete-li perfektně vyčistit zanesenou lahev na pití či termosku, nalijte do ní horkou vodu, přidejte lžíci sody nebo, máte-li, 1–2 tablety na rovnátka či protézy. 

Ale pozor, tato doporučení používejte opravdu výjimečně, jednorázově. V některých případech by mohlo dojít při opakovaném používání k poškození některých zařízení (myčky, pračky).

VIDEO: Jak skladovat igelitky, aby nezabíraly místo a byly po ruce

Jak se zbavit vší? Jde to i bez chemie. Podívejte se, jak na to
Malá přírodní lékárnička na cesty aneb jde to i bez chemie
Čínskou medicínou ke zdraví

 

Témata: Váš domov, Tablet, Soda, Skvělá práce, Myčka, Varná deska, Mytí, Jednoduché pravidlo, Praní, Přírodní lék, Čistič, Chemie, Opačný případ, Prací prášek, Prášek, Dezinfekce, Domácí, Jedlá soda, Dětský zadeček, Ústní voda, Výjimečný případ, Dobrá varianta, Deska, Igelit, Horká voda, Tablety na Heureka.cz