Maminka.czTěhotenský test

Neustále čůráte na těhotenské testy? Důvody, proč to nedělat moc brzy!

Simona Procházková 20.  3.  2019
Snažíte se o miminko a nemůžete si pomoci. Proto se už pár dní před očekávanou menstruací opakuje každý měsíc stejný scénář, kdy vás netrpělivost donutí koupit test a okamžitě ho vyzkoušet. I přesto, že ještě nemůže nic ukázat. Věříte, že se objeví dvě fialové čárky, jenže zase se nic neděje. Přestaňte s tím!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Než jsme počali dceru, trvalo to dva a půl roku, dokonce jsme již docházeli na různá vyšetření a uvažovali o možnosti podstoupit umělé oplodnění. Nikdo, kdo to nezažil, nedokáže pochopit, jaké stavy žena v takové situaci prožívá. Přiznávám, že jednu dobu jsem se stala na testování doslova závislou. Bylo to šílené, manžel i kamarádky na mě koukali jako na blázna, já si ale nemohla pomoci. Pak už jsem svoji mánii raději tajila. Pravidelně jsem obíhala lékárny a drogerie (musela jsem je střídat, abych si nepřipadala každý měsíc trapně, že už zase jdu pro tu jednu konkrétní krabičku) a kupovala nejrůznější druhy testů. Protože co kdyby jeden ukazoval chybně? Počůrala jsem každý měsíc aspoň tři a začínala jsem s tím už tak čtyři dny předem, než měla dorazit menstruace. Jednoduše jsem si někde přečetla, že testy jsou dnes tak citlivé, že dokáží poznat těhotenství už pár dní po oplodnění,“ přiznává Silvie, maminka tříleté Anetky.

Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?

Dvanáct testů, prosím!

Ušetříte si spoustu zklamání a marných nadějí, když s testováním nebudete přehnaně spěchat. Obecně lékaři nedoporučují dělat si domácí těhotenský test dříve než zhruba týden po vynechání menses. Vysvětlujte to ale ženě, která se rok či dva pokouší otěhotnět a stále se nedaří. Papírovým proužkům spousta z nich časem naprosto propadne, mnohé dokonce přiznávají, že je nakupují ve velkém online, aby si v obchodě nepřipadaly hloupě. Protože vysvětlujte pokladní nebo prodavačce, proč máte v košíku 12 těhotenských testů různých značek…

Proč právě 12? Na většině domácích testů je totiž uvedeno, že jsou schopny detekovat hladinu těhotenského hormonu (zvaného hCG) v moči zhruba 12 až 14 dní po oplodnění vajíčka. A ano, existují i takové nadšenkyně, které neváhají počůrat papírek nebo plastovou tyčinku každé ráno od ovulace až do další menstruace. Přitom existuje řada dobrých důvodů, proč to nedělat. Které to jsou?

Z krve, nebo z moči – který těhotenský test je lepší?

Čeká vás další zklamání

Pokud se domníváte, že se vám na papírovém proužku ukážou dvě čárky už sedm nebo deset dní po ovulaci, budete nejspíš hodně zklamaná. Je to skutečně příliš brzy a jen plýtváte časem, financemi i energií. Přesto do toho opět jdete, i když předem tušíte, že je brzy a výsledek bude pravděpodobně negativní. A to i v případě, že třeba již těhotná skutečně jste! Jen se to prostě z žádného papírku ani plastové tyčinky zatím ještě nedozvíte! Nechte testy v šuplíku a do lékárny neběhejte.

Pravdu se stejně nedozvíte

Výsledkem vaší nedočkavosti je nutně negativní výsledek. Sedíte v koupelně, tečou vám slzy, jste naštvaná nebo zoufalá, že už to zase nevyšlo, a přitom pořád není nic jasné! Ano, nadále nevíte vůbec nic! Řeknete si: „Tak tenhle měsíc zase mimi nebude,“ jenže zbytečně brzy použitý test vám neprozradí nic víc, než že zatím nemáte v moči dostatečné množství těhotenského hormonu. Což ale nemusí znamenat, že se těhotenství nekoná, ale možná jen to, že hladina hormonu v moči je prozatím tak nízká, že ji test nezvládl zachytit. Negativní výsledek můžete považovat za spolehlivý až zhruba po týdnu od data očekávané menses (případně samozřejmě od chvíle, kdy menstruace začne).

Jsem těhotná, nebo ne? Takhle poznáte těhotenství i bez testu

Dvě čárky nejsou výhrou

Vyskočily na vás dvě silné fialové čárky, potvrzující těhotenství? Tak pozor, ani v případě, že se skutečně ukáže pozitivní výsledek, nijak vás to neuklidní. Naopak, vaše nervy dostanou zabrat a od této chvíle nebudete pravděpodobně schopná myslet na cokoli jiného. Začnete se sledovat, kontrolovat, kupovat další a další testy (a nejspíše ty dražší, protože „co kdyby ty levné nebyly tak kvalitní a spolehlivé“), rozjede se nekonečné kolečko stresu a starostí. Každopádně pozitivní test není prozatím důvodem k bouřlivé oslavě. Výsledek testu můžete považovat za spolehlivý nejdříve po 16 až 20 dnech po oplodnění (tedy po ovulaci). Což znamená zhruba týden po termínu očekávané menstruace.

Není hormon jako hormon

Pozor na falešně pozitivní testy! Ano, může se to stát a vaše nadšení, radost a štěstí se můžou v okamžiku přehoupnout do obrovského smutku, zklamání a zoufalství. Na vině v takovém případě není zpravidla samotný test, za objevením vymodlených dvou čárek můžou stát hormony, které máte v organismu, například v případě, že se léčíte s neplodností a zrovna podstupujete cyklus umělého oplodnění (IVF), v rámci kterého vám byla aplikována injekce s obsahem hCG hormonu (dostávají ji pacientky v rámci hormonální stimulace před odběrem zralých vajíček). Takže jestli jste nevydržela a rozhodla se provést test pouhých pár dní poté, co vám v rámci IVF zavedl lékař oplodněná embrya do dělohy, pozitivní výsledek neberte příliš vážně. Jistě, můžete to zkusit, pro zábavu… pokud ale chcete zjistit, zda se podařilo a otěhotněla jste, vyčkejte minimálně deset až dvanáct dní!

Možná odhalíte časný potrat

Dva či tři dny před termínem očekávané menstruace a na vás se z počuraného testu smějí dvě čárky? Nejásejte příliš, stále je dost pravděpodobné, že menses úplně normálně dorazí, čárky zmizí a vaše naděje se rozplynou… Pokud testujete zbytečně časně, není vyloučené, že tuto situaci zažijete. Až 40 % všech těhotenství totiž končí velmi brzkým spontánním potratem, o kterém za normálních okolností žena vůbec nemá tušení. Jen se jí o pár dní zpozdí menstruace nebo zaznamená, že krvácení je tentokrát intenzivnější než jindy. Pokud embryo odejde s měsíčním krvácením, hovoří lékaři o tzv. biochemickém těhotenství. Takže žena, která se těhotenskými testy netrápí, si může s klidem myslet, že se jí „jen“ zpozdila menses, zatímco ta, která dennodenně vytrvale zkouší testovat, zjistí záhy, že nejspíš potratila. A to může být srdcervoucí!

Utratíte spoustu peněz

Říkáte, že kupujete jen levné testy a pořizujete je ve velkých baleních s množstevní slevou na zahraničních e-shopech? Myslíte, že nestojí zase tak moc? Možná byste se divila! Zkuste si sednout a poctivě spočítat, kolik jste za testy utratila jen za poslední půlrok! Nebyly by za tu částku k mání luxusní letní šaty nebo nové sexy džíny? I když se to nezdá, náklady se mohou během pár měsíců dost nasčítat.

Takže… ještě pořád jste v pokušení a máte chuť na další test? Nebo zvládnete odolat? No, pokud jste dočetla až sem, alespoň jste se o to pokusila! A jestli už nemůžete dál vydržet, počkejte s tím aspoň do zítřka!

 

 

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Praktické rady, Těhotenský test, Menstruace, Ovulace, Hormon, Čárka, Nedočkavost, Oplodnění, Hladina hormonu, Silvie, Test, IVF, Moc, Šuplík, Brzy, Džíny, Menstruační kalhotky na Heureka.cz