Maminka.czVýchova

Neustále unuděné dítě? Často si za to můžeme sami. Jak z toho ven?

Simona Procházková 17.  7.  2021
Máte doma věčně otrávené a znuděné děti, které nic nebaví a jen tak plápolají domem? Co s nimi, aby se smysluplně zabavily? Řešíte, jak v nich probudit činorodost a zájem o cokoli? A jak je naučit, že by jejich život měl mít vyšší cíl a stojí za to o něco usilovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Mamíííí, já se nudím!!“ Klasická hláška, ze které časem začnou vstávat vlasy na hlavě každému rodiči. Obzvláště, pokud ji slyší každý den! Jak malé znuděnce zabavit? A je to vůbec vaším úkolem a povinností, nebo by to už od určitého věku měli potomci zvládnout sami? A co dělat, když je prostě nezajímá vůbec nic?

VIDEO: Znáte10 zásad dobrého rodiče?

Proč si dnes tolik dětí stěžuje, že se nudí a vůbec nic je nebaví? Může za to zrychlená doba, povrchní společnost potlačující přirozenou zvídavost, nebo rodiče, kteří nezřídka své potomky přeceňují a nakládají na jejich bedra nezvladatelné nároky? Takoví přestimulovaní malí perfekcionisté, kteří se v jednom kuse honí za svými (a rodičovskými) metami, to prostě jednoho dne vzdají. Ano, i školáků se už týkají potíže typu únavový syndrom nebo syndrom vyhoření.

Příkazy a výhrůžky nic nezmůžou

„Ach jo, nudím se, mami, nevím, co mám dělat. Podobná oznámení slýchám od dcery snad obden. A někdy už mi opravdu tečou nervy. Snad tisíckrát jsem se snažila vysvětlit, že je přece dost velká, abych jí nemusela věčně stát za zadkem. Navrhuji opakovaně, ať mi něco hezkého nakreslí nebo vymodeluje, zahraje plyšákům loutkové divadlo, vytáhne ze šuplíku stavebnici nebo jde se mnou upéct bábovku. Dokonce už jsem jí nejednou nějakou činnost doslova nařídila (a ano, pod pohrůžkou například zákazu televize nebo návštěvy kamarádky) a uchýlila jsem se i k nátlaku ve smyslu: Jestli si něco nenajdeš sama, práci pro tebe okamžitě najdu. Do ničeho se jí nechce, k jakékoli aktivitě ji musíme téměř nutit, málokdy ji něco opravdu nadchne. Uvědomila jsem si, že máme problém, který je hlubší než jen to, že se naše dítě zkrátka nudí. V čem to je? Nuda sama o sobě určitě není hlavním viníkem, je jen vedlejším příznakem. A pak jsem na to přišla: Moje dcera prostě a jednoduše neví, co znamená být pilný, pracovitý, něčím nadšený a zaujatý. A rozhodla jsem se ji to naučit,“ říká Andrea (36), maminka sedmileté Johanky.

Jak vychovat sebevědomé dítě? 9 zaručených tipů, jak se vám to povede!

Jak je (i sebe) nadchnout?

Realita je taková, že některé děti jednoduše mají od přírody dány fantazii, zvídavost a kreativního ducha, baví je zkoušet nové věci a neustále něco objevovat. A jiné jsou zase tak trochu lenoši a peciválové a často působí, jako by je nezajímalo vůbec nic, u žádné činnosti nevydrží a nedokážou se do ničeho pustit s opravdovým elánem a zaujetím. Před rodiči pak vyvstává důležitý úkol: naučit je, jak v sobě probudit přirozenou zvědavost a zájem. Jak dětem pomoct a motivovat je?

  • Společně s dětmi se už od nejútlejšího věku pokoušejte hledat, co je zaujme a zabaví, pečlivě potomky pozorujte a všímejte si, u čeho vydrží delší dobu, v čem vynikají a pro co vykazují určité nadání a vlohy (činnosti, ve kterých je třeba napřed před svými vrstevníky, dítě pravděpodobně budou zajímat a bavit i později).
  • Jak známo, děti se učí nápodobou, kopírují vás, rodiče, vy jste pro ně největším vzorem hodným následování. Když odmalička vidí, že jste aktivní, ukazujete jim své záliby a zájmy, případně je do nich rovnou zapojíte (cvičení a pohyb, četba, malování, vaření, zahrádkaření atd.), budou takové chování považovat za normu. Když bude ratolest vyrůstat „aktivně“, v prostředí, kde rodiče podnikají spoustu věcí, jezdí na výlety, hrají společenské hry, vyrážejí ven na kole, lyžovat a bruslit, zajímají je knihy nebo třeba zvířata, převezme podobný životní styl za svůj vlastní, normální a přirozený. Zatímco když u rodičů uvidí pouze pasivitu a nezájem, bude je napodobovat.
16 celebrit, které vychovávají děti tak trochu divně! Bez hraček a bez pravidel?
  • Netlačte na pilu a za žádných okolností dítě do ničeho nenuťte pod tlakem nebo za pomoci výhrůžek či ponižování. Může se stát, že ačkoli vy milujete horskou turistiku a neobejdete se bez lyžování a volejbalu, vaše ratolest talent ani nadšení pro sport nepodědila. A pokud k tomu dítko budete nutit, vypěstuje si k tomu odpor a začne protestovat. Takže pokud máte utkvělou představu, že dcerka musí zazářit v tanci nebo gymnastice, zatímco ona by mnohem raději navštěvovala kroužek ochotnického divadla a touží začít hrát na klavír, respektujte její rozhodnutí. Promluvte si, vyjděte vstříc jejím přáním, ale dohlížejte, aby se zvoleným aktivitám věnovala poctivě a naplno.
  • Je dobré už odmalička učit děti, že každý má (alespoň někdy) právo na svůj vlastní prostor. Vštěpujte jim, aby dokázaly respektovat, že i rodiče potřebují občas čas jen sami pro sebe a není jejich povinností asistovat při každé aktivitě. I máma a táta mají nárok na odpočinek a není to ani trochu sobecké. Určitě je ale fajn to ratolestem vysvětlit, například: Teď potřebuji půl hodiny, abych uvařila oběd (pověsila prádlo, odpověděla na e-maily, zavolala do banky, podívala se v televizi na zprávy…). Až zazvoní budík na mobilu (nebo třeba zvukové upozornění nastavené na minutce u trouby), půjdeme si zase společně hrát.
  • Zeptejte se dětí narovinu: Kdybyste mohly dělat úplně cokoli, co chcete, co by to bylo? Vyslechněte si návrhy a pak se společnými silami snažte najít kompromis, vymýšlejte způsoby, jak by alespoň něco z jejich nápadů šlo zrealizovat, a zdůrazněte, jakou snahu bude potřeba pro konkrétní cíle a plány z jejich strany vyvinout. Naučte je, že je jejich vlastní povinností, nikoli vaší, vypořádat se s nudou a podniknout kroky, které povedou k naplněnějšímu a produktivnějšímu životu.
Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?
Jak z dětí vychovat malé knihomoly? Návod, podle kterého se vám to povede
Respektovat a být respektován: Proč některým tato metoda nefunguje?



 

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Praktické rady, Výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Sam, výhrůžky, baňky, Johan, Únavový syndrom, Ratolest, Potomek, Činorodost, Zvídavost, Ponižování, Johanka, Vysoký cíl

Video