Maminka.czHry pro děti

Karanténa s dětmi: Těhle 50 Montessori tipů zabaví i ty nejmenší

Zapomeňte na drahé hračky. Děti můžete rozvíjet úplně snadno s tím, co máte běžně v domácnosti. A v téhle době se to obzvlášť hodí. Naše tipy vás přesvědčí, že je to jednodušší, než si myslíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Montessori nepřemýšlí tak, co by se děti měly naučit, ale zajímá se o to, co děti v danou chvíli potřebují a jaké mají potřeby.

Právě proto se děti učí zcela přirozeně a nenásilně. Ze své vlastní zkušenosti vím, že právě díky tomu je objevování světa pro děti zajímavější. Když jsem chodila se svým předškolákem na klasické hodiny předškolní výchovy, dost se nudil. Ovšem jakmile jsme přišli na lekce Montessori pro předškolní děti, najednou se do "přípravky" těšil.

Pracoval sám a naprosto soustředěně. Díky této prvotní inspiraci jsme doma začali vyrábět vlastní hračky a naučila jsem se jednu důležitou věc. Dát dítěti prostor pro vlastní objevování.

Díky Montessori jsem neměla problém nechat svého devatenáctiměsíčního syna utírat nádobí, tříletého krájet zeleninu a připravovat koláč (ten mimochodem zvládne upéct s mou minimální pomocí) a sedmiletého vyměnit žárovku.

Když dětem ukážete, jak se co dělá, a dáte jim příležitost, tak se vám odmění tím, že samy chtějí tvořit, zkoušet a pomáhat v domácnosti.

Jak rozvíjet doma děti? Vyzkoušejte naše tipy na Montessori hračky

Dejte dětem prostor pro jejich rozvoj

Děti si chtějí hračky hlavně osahat, ale mnoho rodičů má obavy, aby si neublížily. Proto je vlastně ani nenechají nic pořádně dělat. Takže místo opravdového krájení zeleniny nechají předškoláka krájet dřevěnou zeleninu na suchý zip. To je určitě fajn pro batole, ale předškolák zvládne krájet s opravdovým nožem.

Podobné je to i s hraním. Děti nechte tvořit, zkoumat, osahávat, jen jim pro to připravte vhodné podmínky. Připravili jsme pro vás inspiraci na hrátky, díky kterým se děti něco naučí a ještě procvičí třeba jemnou motoriku.

Montessori pomůcky

Jak již bylo zmíněno, výuka Montessori klade důraz na smyslový rozvoj dětí a jejich motoriky. Mezi typické pomůcky tak patří nejrůznější puzzle, geometrické skládanky, kolíčky, míčky, šuplíčky s otvory nebo barevné destičky s nejrůznějšími tvary. Pomůcky seznamují děti s barvami, zvuky, hudbou, základy  počítání, čtení a psaní a dotýkají se znalostí zeměpisu nebo přírodopisu.

Většina pomůcek je vyrobena ze dřeva. Ty kupované jsou většinou velmi kvalitně provedené, což se odráží v jejich ceně. Mnoho pomůcek si však rodiče vyrábí doma. Oblíbené jsou knoflíky, víčka od lahví, těstoviny, čočka nebo nejrůznější přírodniny.

Na internetu najdete mnoho nadšených skupin rodičů, kteří takto svým dětem pomůcky vyrábějí a inspirují tak ostatní. Většinou jde o jednoduché, ale chytré a vtipné hračky, knížky nebo pomůcky, které dětem pomáhají k rozvoji. Velmi oblíbený je například tzv. activity board. Pokud nevíte, kde začít, můžete se přihlásit také do kurzů výroby Montessori hraček.

Filozofie Montessori

Filozofií Montessori (pojmenování podle zakladatelky Marie Montessori) je nechat dítě svobodně se rozhodnout, co chce dělat, a v tempu, které jemu vyhovuje. Zjednodušeně lze říct, že rodič je od toho, aby pomohl dítěti k tomu, aby danou činnost zvládlo samo.

Důraz je kladen na spojování tělesné a duševní aktivity. Je potřeba také vycházet z konkrétního poznání a manipulace s věcmi. Montessori pedagogika tvrdí, že dítě je schopno soustředit se intenzivně a dlouhodobě na práci, která ho zaujme.

Video: Vyrobte si baletky z dřevěných špachtlí

Čím se mohou rodiče inspirovat z Montessori pedagogiky?
Témata: Předškolák, Hry pro děti, Rodiče, Hračky pro děti, karanténa, Montessori, Přírodopis, Inspirace, Nádobí, Pomůcky, Domácnost, Motorika, Zelenina, Dřevěná špachtle, Pojmenování, Tip, Hračky, Jemná motorika, Nejmenší dítě, Objevování, Marie Montessori, Zip, Lekce, Mont, Drahá hračka, Hračky na Heureka.cz