Maminka.czZajímavosti

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Vanda Stöckbauerová 14.  4.  2023
Máte pocit, že nestíháte kolotoč povinností kolem dětí, práce a domácnosti? Nejste v tom sama, takhle se cítí většina maminek. Ale vedle nás „normálních“ pak existují ženy, které jako by ani nebyly z tohoto světa. Superženy, které mají „dětí jako smetí“, a přitom jim nechybí úsměv na tváři. Přesně taková je Američanka Courtney Rogerson (38) z Nového Mexika. S manželem Chrisem (35) mají dohromady 12 dětí. A navíc si je pořídili těsně po sobě – všechny během 12 let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvanáctinásobní rodiče ze Santa Fe říkají, že když se rozhodli založit rodinu, neměli v úmyslu mít tolik dětí. Na začátku Courtney dokonce potratila. Nyní je podle jejich slov rodina dokonalá a prý už žádné další dítě neplánují. I když, kdo ví? Courtney se netají tím, že antikoncepci nikdy nebrala. „Vždycky jsem snila o tom, že budu matkou. Teď jsem spokojená, ale jsem si jistá, že mi bude chybět ta raná etapa dětství mých ratolestí. Bude to zvláštní nemít další dítě,“ svěřila se maminka, která je zvyklá přebalovat několik potomků naráz.

VIDEO: Maminka roku 2021: Maminka hrdinka Jaroslava Hadžiosmanovič

Pěkně půl na půl: šest kluků a šest holek

Jejich nejstarší syn Clint se narodil 30. března 2010. Další roky vítali na svět zase další chlapce. "Je úžasné, jak to vyšlo, protože na začátku jsme měli jen kluky a posledních pět dětí jsou holky, takže se to všechno vyrovnalo," řekla pro Mirror zasloužilá maminka. "Prvorozený Clint se narodil tři týdny před mými 26. narozeninami, ale tehdy jsem ještě nevěděla, že budu mít další děti. Netušila jsem, že přijdou tak rychle po sobě, a k tomu všemu ještě dvojčata. Pak jsme si řekli, že budeme mít maximálně deset dětí, ale já se cítila ještě dost mladá a zdravá, a tak jsme to posunuli až na dvanáct.

Klepněte pro větší obrázek

Všechna jména od C

Manželé svým ratolestem dávají zásadně jména začínající na písmeno C.
Clint 13 let, Clay 11 let, Cade 10 let, Callie 9 let, Cash 8 let, dvojčata Colt a Case 7 let, Calena 5 let, Caydie 4 roky, Coralee 3 roky, Caris 2 roky a Cambria 1 rok.

Od doby, kdy se před 13 lety stala Courtney poprvé maminkou, byl největší časový rozestup mezi dvěma porody 20 měsíců (v této době bohužel potratila).  

Domácí výuka

Další zvláštností této americké rodiny je domácí vzdělávání. "Jsem máma, která učí děti doma. Když jsou mladší, pomáhám jim s veškerými školními povinnostmi, ale když jsou starší – od 12 let – přecházíme na on-line výuku," říká Courtney. Zastává názor, že děti, které se učí doma, jsou si neuvěřitelně blízké a rády se spolu kamarádí. Dále uvedla: "Všechno děláme společně. Pracujeme společně a společně se doma učíme.“

Klepněte pro větší obrázek

Farmaření a rekonstrukce domu

Jako by péče o děti nebyla sama o sobě náročná, pár si před několika lety pořídil i malou farmu, kde chovají okolo 150 zvířat. Farma je jejich koníčkem i obživou. Pěstují vlastní zeleninu, chovají ovce, kozy, drůbež a prasata. A nesmějí chybět ani psi. Její manžel Chris je nejen farmářem, ale také pastorem v místním kostele. Nyní se věnují i rekonstrukci domu. Chtějí přistavět další pokoje, aby měli dohromady 7 ložnic. Mají vizi, že v každém pokojíčku budou dvě děti, k tomu jedna ložnice pro rodiče a velký obývák, do kterého se všichni vejdou. „Lidé mě v průběhu let žádali o prohlídku domu, ale nikdy jsem se na to necítil připravený. Na domě pracujeme už skoro 4 roky a nedávno jsme se snažili splatit poslední část hypotéky. Dělat stavbu bez dluhů vyžaduje mnoho trpělivosti, tvrdé práce, a dokonce i pár slz. Nicméně už jsme skoro u cíle!“ sdílel Chris před pár dny na Instagramu.

GALERIE: Má 11 dětí, neztrácí humor, a ještě skvěle vypadá. Jak to tahle máma dělá?

A jak vypadá běžný den u Rogersových?

Vstávají v osm hodin ráno, poté mají výuku matematiky a výtvarné výchovy. V poledne bývá oběd. Courtney nakrmí malé děti a uloží je ke spánku, zatímco starší děti si připravují vlastní jídlo. Odpoledne mají děti různé jazykové kurzy a čtení, občas se přidá lekce klavíru. V pět hodin odpoledne se podává večeře, což je většinou jídlo, které Courtney uvařila, například špagety nebo palačinky. Při typickém jídle rodina spotřebuje 24 vajec, na snídani padne celá krabice cereálií. Mezi výukou dětí se energická maminka stará také o úklid domácnosti a v půl deváté večer ukládá děti do postele.

Klepněte pro větší obrázek

Bývají terčem hejtrů

Mnohonásobná maminka dokumentuje svůj rodinný život na Instagramu, kde ji sleduje téměř 40 tisíc lidí. Kromě slov obdivu a dotazů, jak zvládá početnou smečku, je vystavena i kritickým komentářům. "Lidé, které známe, nám do očí nic neříkají, ale na internetu se vždycky najdou jedinci, kteří mají potřebu napsat něco zlého," říká Courtney a dodává: "Někdy je to pro mě těžké, protože většina lidí si myslí, že jsme blázni, když máme tolik dětí, ale na internetu mám i několik přátel s velkými rodinami."

Klepněte pro větší obrázek

Narozeniny a pocit výjimečnosti dětí

Život s tolika dětmi vyžaduje od rodičů velkou dávku trpělivosti, sebeovládání a péče, aby jejich potomci netrpěli pocitem, že rodiče nemají nikdy pro sebe. Courtney se na svém blogu svěřila i s jednoduchým návodem, jak dodat potomkům pocit výjimečnosti. A jednou ze speciálních událostí jsou oslavy narozenin. Hlavní podmínkou je, že každé dítě dostane svůj vlastní dort. „Jako máma dvojčat a máma dětí, které mají narozeniny krátce po sobě, jsem vždy trvala na tom, aby každé dítě dostalo svůj vlastní dort. Žádné sdílení se nekoná. Je to jejich výjimečný den! S výjimkou dvojčat má také každé dítě svůj den vyhrazený na oslavu.“ Starší děti si vybírají dárky samy. „Jakmile je dítě dost staré na to, aby mu na tom záleželo, dovolíme mu sestavit seznam narozeninových přání. Samozřejmě v rámci rozpočtu. Buď jim dárek objednáme on-line, nebo je vezmeme na nákupy. Děti si to opravdu užívají.“ Každý potomek dostane navíc individuální "rande" s maminkou nebo tatínkem. „S tím jsme začali před několika lety. Kdykoli vezmeme dítě na nákup dárků, snažíme se ho také vzít ven na pohoštění nebo oběd podle jeho výběru. Někdy to dělám já a někdy můj manžel. V každém případě se děti baví tím, že si vybírají svou oblíbenou restauraci,“ vysvětluje.

Aby zvládli celou partu, jejich každodenní rodinný život musí být plný organizace a plánování, ale podle příspěvků na sociálních sítích a rozhovorů, které čas od času dávají médiím, to vypadá, že žijí spokojený a naplněný život.

Že nechápete, jak to všechno zvládnou? My také ne. Ale je pravda, že do obýváku jim nevidíme a skutečnou realitu všedních dní znají jen oni sami...

Tomu jen těžko uvěříte! Američanka Courtney porodila 11 dětí během 12 let. A další je na cestě
Témata: Příběhy, Rodina, Instagram, Kuriozita, Zajímavosti, Životní příběh, Maminky ve světě, USA, internet, farma, Super, Cash, Case, Jaroslav Hadžiosmanovič, Kolotoč, Rogers, Nové Mexiko, Cad, Úmysl, Manžel, Maminka, Courtney, Mirror, Děti, Etapa