Maminka.czBatole

Nevěra – jak se vrátit do normálu?

Josef Kraus 17.  10.  2011
Nevěra – jak se vrátit do normálu?
Nevěra partnera v manželství, ve vztahu či při počátečním chození je vždy velice nepříjemnou záležitostí. Dokonce až takovou, že z partnera celkem často vytvoří ex-partnera.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zrada, potupa, příkoří, křivda. Toto a mnohem víc se každému podvedenému honí hlavou v momentě, kdy se musí nějak vypořádat s partnerovou nevěrou. Naprostá ztráta důvěry nejen v něj, ale také ve všechny zástupce opačného pohlaví, dokáže velice poškodit sociální vztahy i silnějších jedinců. Jak se z deprese a beznaděje způsobené nevěrou dostat zase zpátky do normálu?

Základní dilema

Zjistili jste, že je vám partner nevěrný? Máte nyní dvě možnosti dalšího postupu. Buď vztah definitivně ukončíte, nebo mu dáte další šanci. Je už pak jedno, rozhodnete-li se pro pomlku, dáte ultimáta, vymezíte hranice či vše skousnete bez nějakých větších následků. Základní touha po tom to překonat, je u vás stále přítomná a rozchod je až nejzazší (ne-li zcela nemyslitelné) řešení.

Dobře si rozmyslet, co vlastně chcete, je prvním krokem pro výběr strategie při snaze dostat svůj psychický stav do co možná největší pohody. Přístup k regeneraci po ukončení vztahu je do značné míry podobný s jakýmkoli porozchodovým přístupem, zatímco snaha nevěru překonat a fungovat dál vyžaduje odlišné pojetí.

Rozchod

Je-li pro vás nevěra (ať už byla v jakékoli formě) tak závažným prohřeškem, že nelze jednat jinak, než se s partnerem rozejít, musíte toto rozhodnutí udělat co nejrazantnějším a nejrychlejším způsobem. Žádné protahování, žádné další vysvětlující schůzky. Svůj bývalý vztah hoďte za hlavu a snažte se co nejrychleji vplout do normálního života, aniž byste se utápěli ve vzpomínkách, sebelítosti či nenávisti vůči opačnému pohlaví.

To neznamená, že byste bolest měli vytěsnit. Svěřte se dobrému příteli, podělte se o svůj problém, ale zase z něj nedělejte veřejnou aféru. Vyvarujte se hlasitého očerňování nevěrníka, nemstěte se a neobviňujte se. Snažte se naopak vyvíjet co největší aktivitu jiným směrem. Dělejte výlety, cvičte, navštěvujte restaurační zařízení. Vše, co odvede vaši pozornost jinam.

Odpouštět je božské

Postupné odpuštění je nejdůležitějším krokem v překonání nevěry. Ať s podvádějícím zůstáváte, nebo jste se rozešli, musí být vaším primárním úkolem mu po čase odpustit. Teprve poté můžete prohlásit, že jste se po nevěře dostali do normálu. Že to není nic lehkého, to si dovede každý představit. Že to je nutné, o tom se přesvědčíte později sami.

Nenávistí si nepomůžete. O to víc, pokud máte nějaké společné závazky (děti, psa, majetek), kvůli nimž spolu budete muset vycházet. Ani zatrpknout pro všechny budoucí vztahy není to, co byste měli chtít udělat, ale co by se vám stravující nenávistí mohlo povést. Nietzcheovské „co tě nezabije, to tě posílí“, v tomto případě platí dvojnásob.

Zkusíte to znovu?

Pakliže má pro vás váš vztah větší hodnotu, než proběhnuvší nevěra, musíte celou situaci především překonat společně. Nečiňte v afektu žádná důležitá rozhodnutí, raději si v klidu o celé záležitosti promluvte. Chtějte se dozvědět důvody a příčiny, ale rozhodně se nevyptávejte na detaily, které by vás mohly velice bolet a do budoucna trápit.

ČTĚTE TAKÉ: Dá se sex naučit?

Na druhé straně ale nesmí být nevěra jediným tématem vašich hovorů. Máte jistě i jiné věci k prodiskutování, třeba nějaké pozitivní. Neměli byste také dramaticky měnit dosavadní podobu a způsob vztahu, přestože pravděpodobně to je to, co vedlo k partnerově nevěře. Radikální řešení nadělají akorát paseku, pokoušejte se vylepšovat po rozmluvě postupně.

Nejdůležitějším a zároveň nejtěžším úkolem bude opětovné vybudování důvěry mezi vámi oběma. Jedná se o běh na dlouhou trať a univerzální recept na správný postup neexistuje. Základem všeho bude dostatečná vzájemná komunikace a ochota obou stran o udržení vztahu.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Nevěra, Nejrychlejší způsob, Naprostá ztráta, Normál, Jak, Norma, Univerzální recept, Budoucí vztah, Správný postup, Vzájemná komunikace