Maminka.czVýživa a stravování

Nevíte co k večeři? Těstoviny nezklamou!

Helena Hladíková 5.  4.  2016
Hledáte snadné a rychlé recepty na rodinnou večeři? Inspirujte se u Italů, ti velmi dobře vědí, co zachutná malým i velkým!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Špagety s rukolovým pestem

asi 4 porce, 25 minut 

Potřebujeme: 500 g špaget, 40 g bazalky, 60 g rukoly, 2 stroužky česneku, 60 g parmazánu + na ozdobu, 20 g pecorina, 30 g pražených slunečnicových semínek + na ozdobu, 100 ml olivového oleje + na zakapání, sůl a pepř, kůra z 1 citronu, bazalka na ozdobu 

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus.

Připravte si pesto: omyté a usušené bylinky dejte do mixéru, přidejte česnek, nastrouhané sýry, semínka a zalijte olivovým olejem, rozmixujte.

Ještě teplé těstoviny smíchejte s pestem, přendejte na talíře, posypte semínky, kůrou z citronu a nastrouhaným sýrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Těstovinový salát

4 porce, 30 minut 

Potřebujeme: 500 g těstovin, 100 g mandlí, 100 g sušených rajčat v oleji, sůl a pepř, 1 cuketa, olivový olej, 200 g polníčku, 60 g zelených oliv, 100 g čerstvého sýra, šalvěj, balzamikový ocet 

Těstoviny uvařte. Na oleji orestujte mandle a sušená rajčata. Přidejte k nim těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, krátce orestujte na trošce oleje, musí být na skus. 

Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte orestovanou cuketu, polníček, olivy, čerstvý sýr, šalvěj a dochuťte ještě olivovým olejem a balzamikovým octem. 

Klepněte pro větší obrázek

Mušličky s hráškem a fazolovými lusky 

asi 4 porce, 20 minut 

Potřebujeme: 500 g těstovin, olivový olej, 2 stroužky česneku, 4 jarní cibulky, 300 g fazolových lusků, 300 g hrášku, parmská šunka, řecký jogurt, oregano, sůl a pepř 

Těstoviny uvařte na skus. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, fazolové lusky a nakonec vmíchejte hrášek. Krátce orestujte a odstavte.

Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou, ozdobte v troubě upečenou parmskou šunkou, řeckým jogurtem, lístky oregana a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. 

Klepněte pro větší obrázek

Lasagne se špenátem 

asi 4 porce, 70 minut 

Potřebujeme: Olivový olej + olej, na vymazání formy, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 500 g listového, mraženého špenátu (nebo 1 kg čerstvého), 2 vejce, 500 g ricotty, 60 g parmazánu + na ozdobu, sůl a pepř, 1 balení lasagní; Bešamel: 60 g másla, 3 lžíce hladké mouky, špetka muškátového oříšku, 400–450 ml plnotučného mléka

Na oleji orestujte nasekané šalotky s česnekem, přidejte špenát a poduste. Pak vmíchejte vejce, ricottu, parmazán, sůl a pepř.

Připravte si bešamel: rozpusťte máslo, přisypte mouku a muškátový oříšek a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, rozmíchejte a uvařte kaši. Vymažte formu, potřete bešamelem. Vkládejte střídavě lasagne, špenátovou směs a bešamel.

Zakončete lasagnemi s bešamelem, posypte sýrem a pečte při 180 °C asi 50 minut. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, fazolové lusky, Cuketa, Pecorina, Oregano, Těsto, Čerstvý sýr, Těstovinový salát, Těstoviny, Muškátový oříšek, Bazalka, Řecký jogurt, Šunka, Nastrouhaný sýr, Věc, Test

Video