Maminka.czVýživa a stravování

Nevyzpytatelné těhotenské chutě. Aneb neohrožujte stravou své miminko

Regina Rothová 4.  6.  2014
Nevyzpytatelné těhotenské chutě. Aneb neohrožujte stravou své miminko
Hormonální změny v organismu, citlivější chuťové pohárky, vnímavější čich… To jsou momenty, které ovlivňují, nač mají budoucí maminky chuť. Důležité je najít nějaký kompromis mezi tím, co bychom si dát chtěly a skutečným složením naší stravy v době těhotenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jídelníček, respektive jeho skladba ovlivňuje nejen zdraví ženy v průběhu gravidity, ale i vývoj celého těhotenství, růst a prospívání plodu. Ovšem změny hormonů v organismu na to nedbají. Nejčastěji těhotné touží po kořeněných jídlech, sladkostech, kyselých a trpkých chutích. V každé graviditě mohou být chuťové pohárky nastaveny úplně jinak, anebo nemusíte zvláštní chutě cítit vůbec. Všechny varianty mohou nastat, není třeba se znepokojovat. Jen je třeba dávat pozor na extrémy a k nim určitě patří výrazné přejídání.

Nejíte za dva, tyto názory jsou dávno překonané. Co nejvyváženější jídelníček prospívá vám i miminku, občasný hřích však neuškodí. Zkuste nahradit oblíbená jídla zdravějšími alternativami: Místo zmrzliny si dejte zmrazit jogurt, sladkosti nahraďte sušeným ovocem, slané laskominy zase oříšky či sezamovými tyčinkami.

Jezte častěji a malé porce, ulevíte žaludku i celému zažívacímu traktu. Někdy může chuť na určitou potravinu signalizovat nedostatek některých prvků, třeba touha po čokoládě nedostatek vitaminu B, nakládaná zelenina nízkou hladinu sodíku v krvi. To snadno odhalí testy u lékaře a napraví speciální potravinové doplňky pro těhotné. Svěřte se a proberte vše na pravidelné preventivní prohlídce.

Typickým, ale velmi podivným jevem je pika neboli touha po nejedlých věcech. Těhotné (ale i děti) si rády dopřejí hlínu, uhlí, omítku… V takovém případě opatrně, vaše vášeň může signalizovat nejen nedostatek některých prvků (vápník, železo), ale i infekci v těle nebo poševní choroby. O těchto choutkách informujte lékaře co nejdříve.

Tyto látky potřebujete v těhotenství

Žádné speciální diety, jen vyvážená pestrá strava je řešením. Všechny těhotné by měly dbát na přísun některých látek.

Jód:najdete ho v mořských rybách, jodidované soli, pozor ale na růžičkovou kapustu, zelí, květák, špenát - ty blokují příjem jodu do organismu

Kyselina listová:hlávkový salát, drobné ovoce (jahody, maliny), ořechy, zelenina vařená v páře

Vápník: mléko a mléčné výrobky třikrát denně; při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka je třeba dodávat vápník jinými zdroji (tabletově)

Železo: nejsnáze se vstřebává z potravin, které zároveň obsahují vitamin C a živočišné proteiny, tedy libové maso, vaječný žloutek, naopak vstřebávání železa blokuje pití kávy a černého čaje

Vitamín D: mořské ryby, žloutek, máslo

Vitamíny skupiny B: celozrnné výrobky, ryby, vejce, mléko a cereálie

Vitamín C: papriky, borůvky, brusinky, citrusy

Vitamín E: semínka, avokádo, ořechy, rostlinné oleje

Nejíte maso? Sledujte, zda máte v potravě dostatek vápníku, zinku, vitaminu B12 a železa. Hlídejte si příjem bílkovin, ideální je tvaroh a vaječný bílek. Jezte denně ořechy (ale pozor, jsou poměrně tučné) a semínka (například dýňová), nezapomínejte rovněž na celozrnné výrobky.

Co uleví od zažívacích potíží? Pomáhají bylinkové čaje nebo čaj z nastrouhaného zázvoru.

(Článek vyšel v časopise Maminka 5/2014)

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Zdraví žen, névy, Chuť, těhotenské chutě, Vaječný žloutek, Vaječný bílek, Pestrá strava, Hlávkový salát, Drobné ovoce, Mimi, Libové maso