Než půjde poprvé do školky...

Uteklo to jako voda. A brzy vaše batole čeká veliká událost: půjde do mateřské školky. Co všechno by mělo umět?
Než půjde poprvé do školky...  | istockphoto.com
Jestli je nějaká chvíle v životě dítěte skutečně zásadní, pak je to určitě nástup do mateřské školy. Přechod z důvěrně známého domácího prostředí, kde jsou dospělí – nejčastěji maminka – jen pro ně, kde všechno zná a kde mu nikdo nebere hračky, do úplně jiného a doposud nepoznaného světa, může být pro malého človíčka pořádně náročný.
 
A to i v případě, že se do školky strašně moc těšil. Je toho tolik nového, co musí zvládnout! Vždyť i dospělý, který třeba nastupuje do nového zaměstnání, se první dny cítí mezi cizími lidmi, v neznámém prostředí a s novými úkoly před sebou, pěkně nejistý.
 
A teď si představte, že vám jsou tři roky a během několika dní se musíte srovnat s tolika novinkami: místo mámy je tu paní učitelka, která má kromě vás „na krku“ ještě hordu dalších uličníků a uličnic, všechno od oblékání přes jídlo až po úklid musíte dělat sami, nemůžete si hrát s autíčkem nebo panenkou, co se vám tak líbí, protože ji má někdo jiný, nesmíte se počurat a máte si hledat kamarády uprostřed toho šíleného mumraje.
 
A strašně se vám stýská. Poslední tři roky jste byli s mámou prakticky denně a teď tu není... Komu by v takové chvíli nebylo do breku?

Příprava na školku

„Když moje dcera nastupovala do školky, byly jí přesně tři roky a jeden měsíc,“ vzpomíná maminka Alžběta Hrušková. „Chodily jsme už předtím hodně mezi děti, do mateřského centra a tak, takže se na nové kamarády a kamarádky moc těšila. Přesto byla první den ve školce ze všeho pěkně vyjukaná, ale neplakala.
 
Zato já ty čtyři hodiny, po kterých jsem si pro ni měla přijít, střídavě brečela a střídavě se děsila, jak tam ta moje holčička asi strádá. Nestrádala. Nikolka mě přivítala rozesmátá a hlásila, co všechno dělali. Také paní učitelka říkala, že byla bezvadná a hned zapadla.“
 
Takže hlavu vzhůru. Je logické, že vy i vaše dítě můžete mít z nové situace docela nahnáno. Ale školka nemusí být pro nikoho z vás velkým zdrojem stresu. Stačí se jen na vkročení do nové životní etapy dobře připravit.
 

Desatero školkového adepta

Zapomeňte na slavné tvrzení ještě slavnějšího spisovatele Fulhghuma, který se údajně všechno, co potřebuje znát, naučil v mateřské školce. Nespoléhejte na to, že vaše dítko na tom bude podobně, a raději mu ještě předtím, než ho poprvé přivedete do předškolního zařízení, zkuste vštípit následující dovednosti.

Co by tedy měl rozhodně umět človíček, který půjde brzy do školky?

Chodit na záchod: a to i jinde než doma, nepoužívat už nočník ani pleny.

Samostatně jíst a pít: držet správně lžíci a nabírat si polévku i hlavní jídlo, ukusovat z krajíce, pít z hrnečku a skleničky, pokud možno si nevybírat v jídle, neofrňovat se nad vším, kromě hranolek a čokolády, a nebát se ochutnat něco nového.

Umět se vysmrkat a používat kapesník.

Poznat si svoje věci i značku ve školce.

Obléknout se a svléknout: alespoň jednoduché kousky oblečení, ty se složitým zapínáním nebo šněrováním dítku do školky radši nedávejte.
Obout se a vyzout: lepší jsou boty nazouvací či na suchý zip než šněrovací.

Domluvit se s dětmi i dospělými: dítě by mělo být schopné říci si na WC, zeptat se i odpovídat na jednoduché otázky či poslouchat pokyny jako „stůj“.

Znát základy slušného chování: tedy umět pozdravit, poděkovat, omluvit se atd.

Dodržovat hygienu: samostatně si umýt ruce a použít toaletní papír.

Uklidit po sobě hračky a udržovat pořádek.

Video: Jak vyrobit srdíčka ze zlámaných voskovek?

Naučte se s dětmi veselé říkanky pro první den ve školce. Tyto je budou bavit!

Naučte se s dětmi veselé říkanky pro první den ve školce. Tyto je budou bavit!

Proč státním školkám vadí děti v plenkách? Do září je zkuste odplenkovat

Proč státním školkám vadí děti v plenkách? Do září je zkuste odplenkovat

Jít, či nejít do školky s kapkou rýmy u nosu?

Jít, či nejít do školky s kapkou rýmy u nosu?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články