Nezapomínejte na bezpečnost svých dětí!

Reklama 31.  5.  2017
Možná máte doma ještě malého předškoláka nebo školáka, kterého každé ráno odvedete téměř až do třídy za ruku. Víte, jak zajistit jejich větší bezpečí bez vašeho doprovodu, ale dokonce i s ním? Zde je několik jednoduchých pravidel, které se vyplatí dodržovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě vždy veďte na straně, která je odvrácená od silnice.  Bude díky tomu více chráněno před jedoucími auty a navíc eliminujete možnost, že vám nečekaně vběhne do silnice. Pokud máte ale staršího potomka, který už chodí do školy sám, poučte ho o tom, jak se správně chovat na silnici. Menší školáci už se umějí rozhlédnout, opakováním ale nic nezkazíte. Učte dítě, aby přecházelo jen na bezpečných místech, úplně nejlepší je společně najít nejbezpečnější cestu do školy a trvat na tom, že ji dítě bude využívat. Ať už máte dítě jakkoli staré, pro všechny platí pravidlo „vidět a být viděn“. Na trhu je nepřeberné množství oblečení i doplňků s reflexními prvky. Pro bezpečí dítěte toho ale můžete udělat spoustu, i pokud ho za vzděláním vozíte autem. 

Nezapomínejte na pravidelné servisní prohlídky auta.  Tým  HAVEX-auto má co nabídnout – kromě toho, že servisní tým pravidelně absolvuje certifikační školení výrobců automobilů, také využívá speciální nářadí a diagnostiku. Aby cesta do školy a školky byla bezpečná, musí být váš vůz v kondici. Nezapomínejte na účinné brzdy, dobré pneumatiky, kvalitní tlumiče a osvětlení vozidla, ale i moderní elektronické systémy – ABS, ESP, TCS, ACC a další.

Samozřejmostí je, že řidič – rodič přizpůsobí při převozu dětí styl a rychlost jízdy. Má dítě hlad nebo žízeň, tlačí ho bota nebo ho trápí cokoliv jiného? Je jasné, že potřebuje utěšit, ale nedělejte to za jízdy. Odborníci důrazně doporučují vše dělat ve stojícím vozidle, nikoliv za jízdy. I krátké otočení na zadní sedačku může být příčinou havárie. Aby byl váš potomek v bezpečí, musí být buď usazen v autosedačce, nebo v případě starších dětí být bezpečně připoután bezpečnostním pásem. Nikdy nedovolte dítěti stát za jízdy mezi předními sedadly, nebo klečet na zadním sedadle zády ke směru jízdy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Alfou a omegou bezpečné přepravy dítěte je správně vybraná autosedačka. Než dětskou sedačku pořídíte, pročtěte si nezávislé testy. Autosedačka by měla být vždy umístěna na pravé straně. Jednak na dítě lépe uvidíte ze zpětného zrcátka, jednak pokud zastavíte, dítě bude vystupovat na pravé straně na krajnici či na chodník, a tedy mimo vozovku. Při jízdě autem myslete na to, že každá nezajištěná věc představuje nebezpečí. Autíčko, přehrávač hudby a telefony v kapsách – při nárazu hrozí proniknutí do těla dítěte. Volně položené věci v kufru se zase následkem nehody mohou vymrštit – pro představu při nárazu v rychlosti 50 km/hod  jejich hmotnost může narůst až 50krát. Pokud dítě na cestu do školy či školky nutně potřebuje mít u sebe hračku, volte oblíbeného plyšáka, který při případném střetu nijak neohrozí ani dítě, ani zbylou posádku auta. Poblíž dítěte by dále neměla být umístěna žádná sportovní či nákupní taška a dbejte i na to, aby v jeho okolí nebyly žádné předměty s ostrými hranami.

Specialisté z HAVEX-auto zpracovali pro motoristy řadu zajímavých témat, přečíst si je mohou na webových stránkách www.radyridicum.cz. Celkem zde motoristé najdou dvanáct přehledně seřazených doporučení. Řidiči na stránkách najdou i praktická a názorná instruktážní videa.

Video