Nezapomínejte na železo!

Reklama 10.  4.  2017
Železo k životu nutně potřebujeme všichni. V období spojeném s narozením miminka však jeho potřeba výrazně narůstá. Proč je tak důležité a jak poznat, že se vám ho nedostává?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Únava: projev nedostatku spánku, ale i železa

Počínaje těhotenstvím se únava i pocit vyčerpání zdají být synonymem mateřství. Stejné to může být s pobledlými tvářemi, které se snadno přičtou na vrub těhotenským nevolnostem nebo probdělým nocím čerstvých maminek. Dlouhodobé únavě a bledosti pokožky je ale lepší věnovat pozornost i v období, kdy ženy nemají mnoho času na péči o sebe. Může totiž jít o jeden z projevů nedostatku železa, k nimž patří také lámavé nehty a vlasty, rozpraskané koutky úst nebo horší schopnost soustředit se.

Klepněte pro větší obrázek

Železo musíte doplnit tělu sami

Většina z nás železu moc pozornosti nevěnuje, ale pro naše tělo je nezbytné. Například pro tvorbu hemoglobinu, červeného barviva krvinek, jehož hlavní úlohou je transportovat kyslík z plic do všech tkání našeho těla. V těhotenství je tento stopový prvek rovněž nezbytný pro přenos kyslíku mezi matkou a dítětem. Jenže naše tělo si železo neumí vytvořit a potřebuje ho tedy doplňovat. Dostatek železa by měla zajistit pestrá a vyvážená strava. Je ale třeba si přiznat, že zdaleka ne všichni ji konzumujeme. Proto je v období těhotenství i kojení, kdy tělo ženy potřebuje ještě více železa než obvykle, vhodné zvážit jeho doplnění, například formou doplňku stravy.

Různé zdroje železa, různá vstřebatelnost

Zdroje železa se liší nejen tím, jaké množství tohoto prvku obsahují, ale také v jaké formě železo našemu tělu nabízejí. Lépe vstřebatelné je tzv. hemové železo, jehož zdrojem je hlavně maso. Také rostlinná strava může být velmi bohatá na železo (například luštěniny a ořechy), i když v hůře vstřebatelné formě. Vstřebatelnost železa ale můžete podpořit. Třeba tak, že zároveň s ním tělu dopřejete zdroj vitamínu C, například ve formě sklenky pomerančového džusu. 

Klepněte pro větší obrázek

V případě doplňků stravy je vhodná komplexnost, kterou nabízí například Floradix® Železo+ obsahující dobře vstřebatelné organické železo v tekuté formě a látky podporující jeho tak zvanou biologickou dostupnost. Patří k nim vitamín C a také výtažky z ovocných šťáv, které podporují trávení, brání zácpě, a navíc dodávají příjemnou ovocnou chuť. Nechybí ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin, například extrakty listu kopřivy a špenátu, plodu fenyklu, květu ibišku a řady dalších včetně extraktu růže šípkové, který je jedním ze zdrojů vitamínu C. Floradix® Železo+ je slazen výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují výjimečnou kvalitu a stabilitu výrobku, a to i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Floradix® Železo+ je vhodný i pro těhotné a kojící ženy. Více na http://floradix-zelezo.cz/

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o.