Maminka.czChování a vztahy

Nezastupitelná role otců při výchově dcer

Martina Machová 21.  3.  2016
Zdravý vztah otců a dcer je velmi důležitý, neboť právě otec je tím, kdo ve své „malé ženě“ buduje pevné základy pro zdravou sebeúctu. Ta může dívku i ženu ochránit víc, než tušíte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sebeúcta je schopnost si vážit sebe sama. Pokud si sami sebe nevážíme, jak si nás můžou vážit druzí? Bez sebeúcty se žije špatně. „Otcové toho mohou udělat pro sebeúctu svých dcer hodně. Když dcera cítí, že ji má otec rád, váží si jí a všímá si jí, dostává do života to nejlepší věno.“ tvrdí na základě svých dlouholetých zkušeností skvělá rodinná terapeutka Gisela Preuschoff.

Důležitá sebeúcta

Sebeúcta, schopnost si vážit sama sebe, je pro vyrovnanou a silnou psychiku velmi důležitá. Sebeúcta je také základem zdravých sociálních vztahů a z určitého pohledu je i úžasnou ochranou – pokud si dívka váží sama sebe, nedovolí, aby se k ní někdo choval velmi hrubě, neuctivě a využíval ji.

Má-li dívka úctu k sobě samotné, ví, že má hodnotu sama o sobě, bez ohledu na to jak vypadá, jak je šikovná, chytrá či výkonná. Sebeúcta je nejbližší příbuznou sebelásky a sebedůvěry. „Když si myslíte, že jste důležití, dovedete se ozvat a bránit svá práva a své tělo.“ podotýká k tématu Gisela Preuschoff, autorka skvělé knihy Výchova dívek.

Nestačí jen slova

Jakou roli tedy hraje v budování sebeúcty u holčiček otec? Zásadní! Je prvním a dlouhou dobu naprosto nejdůležitějším mužem jejího života! Je prvním vzorem mužského chování a oknem do „mužského světa“. Je prvním mužem, který ji miluje nadevše, což by dívenka měla z jeho chování naprosto bez pochybností chápat. „Mám tě rád. Miluji tě!“ nestačí jen říkat – láska se musí žít. 

„Připomínám, že vaše dcera musí tuto lásku vycítit z vašeho chování, slova jsou jen prázdný zvuk, když nemají oporu ve skutcích.“ tvrdí psychoterapeutka Gisela Preuschoff.  A dále dodává: „Otec, který své dceři říká, že je fantastická, a zároveň se ptá, proč má z angličtiny trojku nebo proč neskočila víc do výšky, skončí tím, že dcera jeho slovům nebude věřit.“

Prevence kriminality

Sebeúcta, zdravé sebevědomí a z určitého pohledu i jistota bezpodmínečné lásky obou rodičů je dle psychologů – možná poněkud překvapivě – skvělou prevencí před násilným chováním z vnějšku. Asi se ptáte: „Co prosím? Jakže?“. Pedagožka a psycholožka, Nicky Marone , která se ve své práci z velké části orientuje na vztah otců a dcer, v jednom ze zajímavých výzkumů popisuje velmi pozoruhodnou skutečnost.

V rámci jistého pozorování natočila skupina vědců mnoho obyčejných lidí, chodců v jednom velkém městě, film byl potom promítán několika delikventům, kteří měli určit, koho by si zvolili ta oběť. Bylo takřka neuvěřitelné! Byli vybíráni stále stejní lidé! Ti měli dle psychologů jedno společné; vyznačovali se nesmělým projevem, nejistou chůzí i řečí těla. Z daných osob vyzařovala nejistota a nedostatek sebedůvěry. Ale jak to všechno souvisí se sebeúctou? Naprosto jednoduše; všechny jmenované vlastnosti se odvíjejí od nedostatku sebeúcty!

Tak moc jsou otcové, nebo třeba dědové a strýcové, pro malé holčičky důležití!

Témata: Chování a vztahy, Jen pro tatínka, role, Když si myslit, Gisela, První muž, Dívka, Gisela Preuschoff, Řeč těla, Výchova dívek, Muž světa, Zajímavý výzkum, Sebeúcta, Rodinná terapeutka, Nezastupitelná role

Video