Maminka.czWeb Ulékaře.cz

Nezdařené umělé oplodnění – co se pokazilo?

Ulekare.cz Ulekare.cz 8.  1.  2014
Nezdařené umělé oplodnění – co se pokazilo?
Každý zmařený pokus o mimotělní oplodnění je velmi emocionálně a někdy i finančně náročný. Bohužel není to situace úplně vzácná. Příčiny neúspěchu přitom mohou být na různých stupních medicínského procesu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důvody neúspěchu

Snaha o umělé oplodnění může ztroskotat na mnoha úrovních. Příčinou bývá:

  1. neadekvátní stimulace vaječníků,
  2. nedostatek rostoucích folikulů,
  3. špatná kvalita vajíček a embryí,
  4. nezdařené oplození,
  5. špatná implantace embrya,
  6. nedonošené těhotenství.

Nedostatek folikulů

Někdy je možné zastavit celý cyklus již při pozorování nedostatečného folikulárního růstu. To je smysluplné, existuje-li pro ženu efektivnější varianta stimulace. Pokud se však jedná o maximum možné léčby a vaječníky bohužel nemohou pracovat lépe, je možné takové pacientce dát šanci i s nižším počtem folikulů. Samozřejmě v takovém případě jsou následné šance o něco nižší než u žen s dobrou ovariální odpovědí.
Špatná kvalita získaných vajíček a embryí

Kvalita vajíček má zásadní vliv na jakost embrya. Ovlivnit ji může například věk ženy a je možné ji posoudit třeba sledováním počtu buněk ve vyvíjejícím se embryu.

Nezdařená implantace a potraty

V takovém případě může být chyba někde v děloze, ať už se jedná o polyp, myom, či neadekvátní přípravu sliznice. Jedná se o situace, které je možné řešit ať už chirurgickým odstraněním, či hormonální podporou přípravy sliznice. Další velmi častou příčinou nezdařené implantace či ztráty těhotenství je zastavení růstu embrya. To se obvykle pojí s genetickými chybami, které nedovolí plodu pokračovat ve vývoji. Dále může být chyba v imunitní reakci ženy, která nepřijme transferované embryo. V takovém případě je možné potlačit obrannou reakci a umožnit tak embryu zanoření.

Co dělat dál?

Pokud je to ve vašich silách, neházejte flintu do žita a zkuste to znovu. Zeptejte se svého lékaře, zdali je možné v průběhu cyklu ještě něco změnit a maximalizovat tak úsilí. S dalším pokusem není vždy nutné příliš dlouho čekat. Důležité je, aby oba partneři byli připraveni psychicky.

  1. Při transferu zmraženého embrya získaného v minulém cyklu je možné opakovat pokus prakticky ihned – v průběhu následujícího cyklu.
  1. V případě opakování stimulace vaječníků s odběrem folikulů je doporučováno vyčkat alespoň tři měsíce, aby si tělo odpočinulo od hormonální zátěže. Tento limit může být stanoven i některými pojišťovnami.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Umělé oplodnění, Web Ulékaře.cz, umělé, Nezdar, Špatná kvalita, Oplodnění