Maminka.czBatole

Nezkrotné a divoké batole? Zabavte ho prací a budete mít chvilku klidu!

Simona Procházková 9.  10.  2019
Jste majitelkou živého, temperamentního a akčního potomka, který se nikdy neunaví a nepřetržitě vyžaduje vaši společnost a pozornost? Prozradíme pár nápadů, jak ho spolehlivě zabavíte, abyste mohla uvařit, poklidit nebo si prostě jen vypila (alespoň čas od času) kávu ještě teplou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poznáváte některý z těchto scénářů? Je půl šesté večer, potřebujete připravit večeři pro celou rodinu a svačiny na další den, váš mrňous vám ale visí na noze a dožaduje se – čehokoli, co ho zrovna napadne. Nebo si zoufale potřebujete zavolat do banky, k lékaři nebo servisnímu technikovi kvůli nefungujícímu připojení k internetu, zatímco brunátný dvouletý vzteklounek řve jako pominutý, kdykoli se pokusíte promluvit do telefonu. Pokoušíte se v rychlosti vyžehlit pár kousků oblečení nebo pověsit prádlo, jenže z kuchyně nebo pokojíčku se co dvě vteřiny vytrvale ozývá „mamíííí“ patřičně vysokým a uši drásajícím tónem…Neztratit nervy bývá v takových okamžicích někdy až nadlidským výkonem. Dříve, než ho vykrákáte za vlasy nebo použijete roubík, vyzkoušejte tyto způsoby, jak robátko rozptýlit a odlákat jeho enormní zájem o vaši osobu jiným směrem.

GALERIE: Život s dětmi je někdy těžký. Na tohle vás nepřipraví žádné příručky o rodičovství
  • Přitáhněte bytelnou jídelní židli až ke kuchyňskému dřezu, naplňte ho vlažnou vodou, do které přidáte trochu mycího prostředku na nádobí (pokud zvolíte variantu s umyvadlem v koupelně, pak přidejte pár kapek tekutého mýdla nebo sprchového gelu), aby se vytvořila hromada bublinek. K tomu přidejte pár plastových kelímků, lžiček a hlavně – kartáček. Bonusem bude vyčištěný dřez i jeho blízké okolí, nejspíše rovněž umytá podlaha.
  • Děti zbožňují bunkry a schovávačky. Posbírejte po celém bytě polštářky, deky, plédy a přikrývky a vybudujte z nich pořádně velkou pevnost s průlezem uprostřed pokoje. Nebo jednoduše přehoďte přes jídelní stůl velkou deku a pozvěte ratolest do domečku pro skřítky, kam si může donést oblíbená plyšová zvířátka a všechny panenky a ukrýt se společně s nimi před pohádkovým drakem. Zabere vám to minutku a efekt stojí za to.
  • V každé domácnosti se najde alespoň jedna zapomenutá obrovská kartonová krabice (od televizoru, vysavače nebo nově pořízené skříně), tak prozkoumejte sklep a komoru, určitě ji najdete. Pak už stačí jen připravit dostatek pastelek nebo vodových barev a štětců a o zábavu je postaráno. Na podlahu se hodí rozprostřít omyvatelný plastový ubrus nebo kus igelitové folie, kdyby se malý umělec až příliš rozvášnil.
  • V rychlosti vyběhněte ven a posbírejte košík „přírodních materiálů“. Dozajista najdete před domem a na zahradě dostatek spadaných barevných listů, ořechů, kaštanů, šišek, kamínků a klacíků. Přesypejte je do neprůhledné tašky a nechte zvídavé batolátko, ať postupně překvapeně vytahuje jednu věc po druhé a zjišťuje, jaké poklady získalo a co se s nimi dá všechno podnikat. Překvapí vás, jak hluboce se do této objevitelské činnosti může zabrat. A na jak dlouho!
Batole a domácí mazlíček: Nikdy je nenechávejte spolu bez dozoru!
  • Do velké plastové mísy naházejte pár kostek ledu a nechte prcka, ať sleduje, co se s nimi děje a jak se pomalu rozpouštějí.
  • Linecké nebo sušenkové těsto máte hotové během pár minut a udělá velkou službu. Rozválejte ho na kuchyňské lince na plát, vyndejte vánoční vykrajovátka a plastový nožík a nechte prďolu tvořit. Vlastnoručně vyrobené kousky pak upečte a originální cukroví ke svačince je na světě. A uvidíte, jak bude autor pyšný na své dílo!
  • Nachystejte koš plný nespárovaných ponožek všech členů rodiny a nechte dítko, ať je roztřídí podle barev a najde vždy dvě stejné do páru. I když nejspíš nebude příliš úspěšné, stoprocentně ho to bude bavit.
  • Perfektní službu prokáže hromádka starých časopisů, které už máte přečtené a připravené k odnesení do tříděného odpadu. Barvy a obrázky jsou obrovským lákadlem a tenký papír se tááák snadno trhá a škube na cucky!
Témata: Děti, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina, Hry pro děti, domácí mazlíček, Žába, Skříň, Sklep, Podlaha, Linec, Dřez, Deka, Pár nápadů, Internet, Ubrus