Maminka.czMiminko

Nikdy nemasírujte najedené či nemocné miminko, radí odbornice

Michaela Láchová 25.  6.  2019
„Miminko by se mělo při masáži cítit v bezpečí,“ říká Vanda Schreierová, instruktorka kojeneckého plavání a autorka videí o baby masážích: Jak toho docílit? Jak správně masírovat? A kdy masáž vynechat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy miminko masírovat, jsme si už pověděly. Kde je ale to nejvhodnější místo? 

Není tak důležité, kde se masáž provádí, ale místo by mělo miminko znát a cítit se v něm dobře. Doporučuji masáž provádět vždy na stejné podložce či dece. Miminko se na ní bude cítit v bezpečí. Doporučuji masírovat na zemi, kde se vedle miminka pohodlně usadíte. Mějte místnost dostatečně vyhřátou (až 28 stupňů). Části těla miminka, kterým se nevěnujete, můžete zabalit do deky. Mějte tlumené světlo. Určitě věnujte také čas vhodnému kvalitnímu oleji. Můžete si také připravit svůj vlastní olej s bylinkami pro přesný účel masírování, který jste si zvolila. 

Masáž miminka: lepší spánek a méně pláče. Nevěříte? Zkuste!


Jak správně miminko masírovat? 

Masírujte jemně a pracujte s tahy a kruhy – nejmenší miminka můžete masírovat spojenými prsty (ukazováček a prostředníček), větší miminka špetkou dlaně. Používat můžete také palce, ale nezapomeňte, že těmi máme přirozeně tendenci více tlačit – takže opatrně. Pohyby směrem ven od srdce mají uklidňující účinky, pohyby do středu naopak povzbuzují. Miminko během masírování pozorujte a vnímejte jeho reakce. Kdyby se mu něco nelíbilo, dá vám to vědět. 

A kdy masáž naopak vynechat? 

Nemasírujte miminko, které má horečku nebo které se před chvílí hodně najedlo. Masáži se také vyhněte, pokud jste ve stresu nebo nedokážete zajistit dostatečné teplo v místnosti. Není vhodné masírovat, pokud miminko šermuje ručičkama a masáži se viditelně brání. 

Naše tipy:

  • Než začnete miminko masírovat, ostříhejte si nehty a sundejte prstýnky a náramky – cokoli, čím byste mohla dítě zranit.
  • Ať už na stole, na posteli nebo na zemi – masírujte miminko pokud možno vždy na stejném místě. Zajistěte, aby bylo v místnosti, kde je miminko nahé, teplo.
  • K masáži si vše předem připravte, abyste nemusela od miminka odcházet. Nachystejte si tedy deku, případně jednorázovou podložku, ručník, do kterého poté miminko zabalíte, a olejíček. 


Masáže prospívají vám i miminku. Jemné doteky dokážou zázraky

Témata: Miminko, Praktické rady, Miminko, Menstruace, Masáže, Koliky, Odbornice, Masírování, Bezpečí, Deka, Masáž, Instruktorka, Nemo, Místnost, Nik, Vanda Schreierová, Menstruační kalhotky na Heureka.cz