Maminka.czZdraví

Nikdy netřeste dítětem! Je to nebezpečnější, než byste čekali

Kateřina Prachařová 29.  3.  2019
Pokud malé miminko křičí dlouhé hodiny v kuse, je to stresující po všechny zúčastněné. Není výjimkou, že vyčerpaným rodičům zkrátka „povolí nervy“ a ze zoufalství s dítětem zatřesou. A to je obrovská chyba. I malé zatřesení je pro kojence velmi nebezpečné a může mu způsobit nevratné trauma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak většina z nás ví, novorozenci a kojenci nemají v prvních týdnech života dostatečně vyvinuté zádové a krční svalstvo, a nedokážou tak sami udržet hlavičku, která je navíc v poměru k tělu neúměrně velká a těžká. Již poměrně malé pohyby, při kterých hlava nemá podporu, nebo jemné třesení dítětem může poškodit mozek.

Trhavé pohyby a třepání tlačí mozek proti lebce. Tím může dojít k jeho pohmoždění a otlaku. Hrozí dokonce odtržení cév a následné krvácení do mozku dítěte. Od míry závažnosti poranění se pak odvíjejí následky. Nejčastěji to bývají problémy se zrakem, motorické potíže a epilepsie. Důsledkem „traumatu z třesení“ může být i celoživotní těžké postižení.

Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?

Odhaduje se, že z dětí, které utrpěly kvůli necitlivému třesení nějaké poranění mozku, si 70 % odnáší trvalé následky po zbytek života. Každé páté dítě s diagnózou „Shaken Baby Syndrom“ pak umírá.

Ukazuje se, že právě poranění v důsledku třesení je nejčastější příčinou úmrtí u dětí do jednoho roku života. Německá klinika Kassel se ve své studii zabývala příčinami toho, proč rodiče malými miminky třesou, a potvrdilo se podezření, že spouštěčem takového jednání je neustávající pláč, který nelze nijak utišit.

Ukazuje na to i fakt, že dětem, které byly v nemocnicích ošetřovány kvůli syndromu třesení, bylo většinou mezi dvěma a pěti měsíci. A právě v tomto období jsou kojenci nejplačtivější.

Problémy se spánkem má třetina dětí. Chce to režim, říká odborník

Důvody, proč rodiče na pláč reagují tak krajním způsobem, jsou různé. Často to bývají lidé, kteří mají nízkou frustrační toleranci a zároveň zvýšené sklony k násilí. K tomu se nezřídka přidávají osobní problémy a konflikty a nenaplněné představy ohledně potomků a rodičovství vůbec. Častěji se takto chovají lidé z rodin sociálně slabých a ohrožených chudobou.

Uklidněte se a raději opusťte místnost!

Třesení dítětem se ale nevyhýbá ani zdánlivě „bezproblémovým“ rodičům. Stačí sled probdělých nocí beze spánku a neustávající křik a pláč miminka a i oni nakonec v naprosté bezradnosti s dítětem zatřesou. Odborníci proto radí, abychom ve chvíli, kdy nás něco takového napadne, ihned opustili místnost. To je nejrychlejší způsob, jak se náhlému popudu dítě popadnou a zatřást s ním vyhneme.

A vždy je dobré si připomenout, že miminko nepláče proto, aby nás naštvalo a dráždilo. Křik je jeho komunikační prostředek, kterým nás upozorňuje, že mu něco vadí. Jinou možnost nemá. Čím rychleji se tedy naladíme na „jeho“ vlnu a naučíme se rozpoznávat, co nám svým pláčem sděluje, tím lépe.

7 důvodů dětského pláče. Pomůžeme vám je rozeznat

Lékaři vypozorovali, že od narození se intenzita pláče miminka několik týdnů zvyšuje. Zatímco v průběhu šestinedělí propláčou miminka v průměru 1,5 hodiny denně, v rozmezí mezi 7. a 16. týdnem života je to v průměru 3,5 hodiny. Poté už u většiny dětí pláč opět slábne, zejména proto, že jejich rodiče již vědí, co jím sdělují.

Přiznání zoufalé mámy: Chtěla jsem zabít svou dceru...
Témata: Zdraví, Mateřská a rodičovská dovolená, Miminko, Novorozenec, Mateřství, Po porodu, Miminko, Kojenec, Šestinedělí, Rodiče, Klinika, Třesení, Komunikační prostředek, Děti, Přiznání, Nik, Mozek, Pláč, Shaken Baby Syndrom, Trauma, Prostředek, Zdraví na Heureka.cz