Maminka.czČasopis Maminka

Nikol Leitgeb upřímně o rodině: Jako máma bývám úzkostná. A Petr? Budu patetická, ale na světě není lepší táta!

Tereza Víchová 17.  11.  2022
Na Instagramu bývá (sebe)ironická a vypadá jako flegmatik. Během vánočního focení do Maminky to byla křehká a milující máma, která šla čas od času obejmout svého muže a své dva krásné akční kluky. O manželu Petrovi mluvila jako o hvězdě, která jí spadla z nebe v době, kdy byla sama s malým Máťou. Se stromečky a světýlky to nemohl být víc vánoční rozhovor!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nikol je jako máma hodně přemýšlivá, a ačkoli působí jako „odrážka“, děti schovává ve strachu z bouřky. Když byla jeden čas sama s dítětem, připadala si i tak jako „kompletní rodina“. Ale o to víc se jí ulevilo, když  tu tíhu povinností a zodpovědnosti mohla částečně přenést na svého současného manžela Petra. Takže se teď může soustředit třeba na vánoční výzdobu a prý shání osly do živého betléma. U Nikol člověk nikdy neví…

Ještě před chvílí tu byla pravá vánoční atmosféra a Matýsek s Tobíkem pobíhali po celém ateliéru. Zbyly jsme samy, Nikol! Petr odvedl děti a je tu slyšet ozvěna.

Ano, celou rodinu už tady nemáme, všichni zmizeli. Já mám vlastně volno! Můj manžel je totiž introvert a vyhýbá se akcím, na nichž nutně nemusí figurovat. Takže rozhovor budeme dělat jen ve dvou.

Na focení je obvyklý scénář – plačící děti, které kdekdo kdečím uplácí, aby ještě pózovaly. Ale tady byla úplná pohoda. Jak to děláte?

Já vlastně nevím. Nemám s čím srovnat. Mám jen tyhle dvě děti. Ale je pravda, že kluci jsou pohodáři. Možná u Matýska je to tím, že je odmalička dost zvyklý, že ho fotím a točím na Instagram a absolvoval se mnou v minulosti i jiná focení a natáčení. Tak ho to prostě neprudí. Což vlastně nevím, jestli je dobře, nebo špatně!

 

naše vánoce? to budou pohádky, lenošení a řev!

 

Vánoční ateliér měl ale každopádně pro děti kouzlo a ozdobené stromečky zkrátka zabaví. Jak prožíváte Vánoce vy sama?

Já ze všech doma asi nejvíc. Jsem „vánocofil“, prožívám to strašně moc. Připravuju se vždycky dva měsíce dopředu. Letos dokonce se sousedkou pořádáme soutěž ve vánoční výzdobě: Kdo bude mít víc světýlek po domě a kdo víc rozzáří ulici v naší vesnici. Myslím, že vyhrajeme! Už zapojujeme, ale máme málo zásuvek. Ještě bych ráda živý betlém, tak momentálně sháním osly.

Klepněte pro větší obrázek

Jak jste si užili loňské Vánoce? Byly první i s Tobíkem, kompletní rodina spolu.

Ano, byli jsme kompletní. Já jsem si tedy připadala kompletní už předtím, když jsem kdysi byla s Máťou sama. I dva jsou rodina. Ale teď je to samozřejmě ještě o něco kompletnější, a to je moc fajn. Loni jsme na Štědrý den neměli Matýska u sebe, protože se o něj střídáme s tatínkem.

Takže byly Štědré večery dva, nebo jste počkali?

Bylo to pro mě jako pro vánocofila trochu zvláštní, ale museli jsme Štědrý večer posunout o dva dny. Naštěstí to děti tak nevnímají, jestli je 24. nebo 26., to byl jen ten můj pocit.

A jak u Leitgebů proběhne Štědrý den a večer?

Asi jako všude: pohádky, přežírání se, lenošení. A praskání dřeva v krbu. Ten jsme předtím nemívali a je to o to krásnější atmosféra. No a taky bude samozřejmě hodně bordelu a řevu a dohadování se, jako každý jiný den.

Držíte se s počtem dárků při zemi, nebo naopak?

Každý rok se snažím být umírněná, ale moc mi to nejde. Ne že bych kupovala drahé dárky, ale je jich dost. Takových drobností, ať mají co rozbalovat. Zvlášť Tobík je ve věku, kdy bude mít stejně největší radost z trhání balicího papíru.

 

pořádat sbírky mě baví. Připadám si, že jsem konečně k něčemu.

 

Vy sama jste takový Ježíšek, Nikol. Na Instagramu, kde máte neuvěřitelných téměř 700 000 sledujících, pomáháte každou neděli charitativní činností někomu v nouzi.

Já nikdy nevím, co o tom říkat. Bojím se o tom básnit, abych to nezakřikla. Je skvělé, že mám tak empatickou instarodinu, která se už tolikrát semkla a přispěla na dobrou věc. Už roky mi píšou lidi a sdílejí se mnou svoje příběhy a prosby o pomoc. Díky tomu, že se teď rozjely platformy typu donio.cz, je pro mě pomoct daleko jednodušší. Od každého stačí pár korun a dohromady to dá hrozně moc.

Klepněte pro větší obrázek

Jak vůbec vybíráte adepty na sbírky?

Losuju je. Nechtěla jsem posuzovat, kdo má větší problém nebo těžší osud. Nebo kdo nejvíc spěchá a potřebuje peníze dřív. To by mě trápilo. Snad je to takhle správně. Pořádat sbírky mě baví, připadám si, že jsem konečně co k čemu. 

Věnovat čas sbírkám můžete i díky manželu Petrovi. Když jsem ho tu viděla, je jasné, že je to aktivně zapojený táta. Jak byste ho popsala vy?

Jaký je táta? Budu u toho patetická, ale on je skvělý táta! Není prostě na světě lepší táta než Petr! Často si říkám, čím to je, jestli je to vrozené, nebo získané výchovou. Zeptám se tchyně. On by se pro ty děti rozdal a poznala jsem to hned, když se k nám nastěhoval. K Máťovi se okamžitě začal chovat jako ke svému. Vařil mu, bral ho na hřiště, vozil do školky, učil ho sportovat…

To zní jako sen o dokonalém muži!

Ano, snad na něm někdy najdu i nějakou chybu. Uvidíme. Petr se zvládne postarat o obě děti, když potřebuju pracovat nebo jet něco zařídit. Naopak, když odjede Petr, já mívám problém… On je větší flegmatik, já trochu hysterka, když se něco děje. Máme aktivnější děti a pořád se o ně bojím. To Petr je v klidu. A teď asi všechny maminky naštvu, ale já v noci většinou k Tobíkovi nevstávám.

Tak to vám asi některé z nich budou závidět!

Měla jsem v těhotenství potíže se spaním. Když jsem porodila, Petr řekl: „Ty jsi teď nespala devět měsíců, tak teď k malému budu vstávat já.“ A protože jsem 
nekojila, opravdu jsem vstávat nemusela. Skvělý. Tohle musí mít chlap asi v sobě.

Petr vám i dojemně vzdával hold po porodu, vybavuji si jeho post na Instagramu.

On ale fakt obecně maminky obdivuje a není to jen na Instagramu. Vnímal věci, kterými jsem procházela v těhotenství, zajímal se, poslouchal, četl. A teď, protože se od porodu opravdu intenzivně stará o Tobíka (i Matýska), tak často říká, že jsou mámy hrdinky. 

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak se Nikol seznámila se svým manželem?

Co by svým klukům jako máma nikdy neřekla?

A co nám prozradil Nikoli manžel Petr Leitgeb?

Dočtete se v sekci Premium Plus!

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Slavné maminky, Rozhovor, Rodina, Instagram, sbírka, Nikol Leitgeb, Itálie, Influencerka, Ježíšek, Veronika, Martina Pártlová, Máma, Štědrý večer, Premium Plus, Petr Leitgeb, Tobíkovi, Táta, Manžel, Bytí, Nikol, Kluk, Randění, Pat, Máťou