Maminka.czPorod

Nikomu tě nedám!

Ivana Ašenbrenerová 26.  6.  2010
Jaký je to pocit, když se poprvé díváte do očí svého novorozeného miminka, když se dotýkáte jeho tváře a slyšíte jeho vytrvalý křik, kterým dává najevo, že je konečně na světě? Bezesporu nádherný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jistě jste unavená po náročné „dřině“, která však vyvrcholila tím nejúžasnějším, na co jste tak dlouho čekala - narozením děťátka.

Je malé, bezbranné, ulepené od mázku, tak trochu nespokojené, protože z tepla vašeho lůna se najednou ocitlo v rušném a příliš osvětleném prostředí. Od toho jste tu ale vy, máma, která by měla tuto náročnou adaptaci miminku ulehčit.

První minuty

Proces vytváření pouta mezi vámi a dítětem je nenahraditelný a hned poté, co přijde miminko na svět, by se měla tato vazba posilovat, nikoli přerušovat, jako se tomu děje ještě v mnohých porodnicích. Ano, někdy to prostě není možné, třeba když se narodí miminko předčasně nebo je nemocné, když vy sama máte komplikovaný porod.

„Svého syna jsem dostala do náruče až dva týdny po porodu, do té doby musel být v inkubátoru. Bylo to nejtěžší období, chtělo se mi brečet, a pak, když jsem ho poprvé měla u sebe, plakala jsem štěstím.

Záviděla jsem ostatním maminkám, které měly tu možnost pochovat si dítě už na porodním sále a ještě předtím, než se přestřihla pupeční šňůra, cítily své dítě na břiše,“ vypráví své pocity maminka Erika (31) z Humpolce.

V mnoha porodnicích už provádějí základní vyšetření novorozence přímo na matčině těle. Láska mezi vámi a vaším drobečkem by neměla být ničím narušena…

Bonding aneb připoutání

Už v 70. letech minulého století popsali američtí pediatři Klaus a Kennel důležitý aspekt vzniku mateřského pouta, který nazvali „bondingem“. Zjistili, že existuje biologicky naprogramované období opatrovatelské připravenosti, která začíná hned po porodu a trvá 12 hodin - a právě během této doby se budují základy emocionálních vazeb mezi maminkou a dítětem. U

nás se touto teorií začal zabývat nestor české pediatrie Zdeněk Matějček, který považoval první kontakt s dítětem již na sále za velmi významný. Nenechte si tedy vzít svou příležitost - bonding má vliv na fyziologii matky a dítěte i na psychické následky, které se mohou objevit a projevit třeba za pár let.

A proč je vytváření prvního pouta tak úžasné?

* Poskytuje šanci vytvořit přímý kontakt - kůže na kůži, z očí do očí. Je to první krok k rozvinutí trvalého spojení mezi mámou a dítětem.

* Usnadňuje začátek kojení (první přiložení se doporučuje nejpozději do 2 hodin po porodu) a také posiluje imunitu dítěte.

* Pomáhá miminku, aby si rychleji a snadněji „zvyklo“ na světě (maminku přece dobře zná, rytmus jejího srdce, dech, zvuk hlasu).

* Podle Světové zdravotnické organizace je tělesný kontakt s matkou nejlepším prostředkem k udržení tělesné teploty miminka.

* Díky kontaktu dítěte s matkou se vyplavuje oxytocin neboli hormon lásky, který je prý základem mateřské lásky a intuice.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Jen pro maminku, Komplikovaný porod, Důležitý aspekt, Nik