Maminka.czKojenec

Noci s nepřítelem

Ivana Ašenbrenerová 7.  1.  2010
Noci s nepřítelem
Místo spánku pobíháte s miminkem po bytě a snažíte se najít polohy, které uleví jeho téměř již hysterickému řevu. Jako prvorodička určitě alespoň jednou poběžíte k lékaři, než pochopíte, že vás oba takhle trápí novorozenecká kolika.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše tříměsíční dcerka Julinka začala ve druhém měsíci plakat a plakala nepřetržitě déle než čtyři hodiny. Byla jsem zoufalá, unavená, protože nic nepomáhalo. Měla jsem dojem, že to snad nikdy neskončí. Druhý den jsem zamířila s malou k paní doktorce, která mi řekla, že to musím vydržet, protože jde o tříměsíční koliku,“ vypráví Hanka (30) z Prahy. Pravdou je, že tyhle „břichaboly“ obvykle po několika prvních měsících života pominou. Proč se děti trápí, to se přesně neví, některým novorozencům se koliky, prdíky a další nepříjemnosti s bříškem vyhnou, jiným ne. Říká se ale, že na ně spíš trpí kluci než holčičky. Důvod nikdo netuší.

Jak ji poznáte

Říká se, že trápí spíše děti nekojené, ale ani těm kojeným se koliky nevyhýbají. Plyny, které se vytvářejí vždy během trávení, se hromadí a nemohou ven, bříško je pak nafouklé a tvrdé, miminko kope nožičkama a všelijak se kroutí. U kojených dětí za to často „může“ maminčin jídelníček (luštěniny, květák, cibule apod.). U miminek, která jsou krmena z lahvičky, zase tyhle bolesti způsobuje vzduch, kterého se při pití nalokají. Tříměsíční kolika, jak se jí říká, se často objevuje mezi 3. a 12. týdnem. Dítě většinou pláče ve stejnou denní dobu (bohužel obvykle pozdě odpoledne a večer), opětovně říhá, v bříšku slyšíte všelijaké zvuky a kručení. Podle odborníků je příčinou koliky pravděpodobně napnutí střeva plyny s následným tahem za relativně krátkou a nervy bohatě zásobenou pobřišnici. Ovšem příčin bude zřejmě mnohem více, protože projevy jsou vázány na jídlo. Začínají už obvykle v polovině krmení a trvají různě dlouho ještě po něm. Velmi častým důvodem je alergie na kravské mléko, intolerance laktózy apod., ale i přejídání (platí u nekojených dětí).

Rychlá úleva pro oba

Svépomoc nabízí několik možností. Zkuste následující rady:

Vyvolejte pohyb – noste miminko v šátku, změňte se na mámu klokanici, kolébejte ho, procházejte se s ním, sedněte si s ním do houpací sítě, skákejte s ním, jezděte s ním autem, prostě cokoli – jakákoli změna, drobné otřesy, lidé kolem, to vše může miminko uklidnit. Klidně mu zapněte třeba i automatickou pračku nebo myčku, tyhle „hluky“ dítěti dělají dobře, a vy si aspoň v klidu na chvíli oddechnete.

Tělesný kontakt – nejedna maminka svého řvounka uklidňuje poplácáváním po zadečku, ale jemně! Změna rytmu je také dobrá, pohyb musí být ale pomalý, téměř hypnotizující. A co masáže? Ty jsou také skvělé, jen se je musíte dobře naučit. Důležité je uvolnění a klid, dotek vaší ruky musí být jistý a jemný. Ideální je využít aromaterapeutickou masáž miminek (poučná je knížka od Jany Hašplové Masáže dětí a kojenců). Vhodnými bylinkami jsou fenykl, majoránka a heřmánek římský. Směs éterických olejů je účinná, zmírňuje napětí hladkého svalstva, působí protikřečově a harmonizuje trávení. Důležitý je způsob masáže – vždy ji provádějte kruhovitým pohybem po směru hodinových ručiček, pomalu, jemně, ve vyhřáté místnosti, aby bylo bříško v teple. Můžete použít i zahřátou plenku nebo pohankový polštářek na bříško, uvidíte, že se miminku uleví.

Léky – to ale opravdu až nakonec, když všechno selže. Zkuste nejprve homeopatika (COLOCYNTIS, CUPRUM nebo CHAMOMILLA), z klasické léčby se často používají kapičky Sab Simplex nebo Baby Calm (koupíte v lékárnách). Podávejte po lžičkách, ne abyste do miminka nalili všechno! Můžete je nakapat i na dudlík. Rektální rourka je věcička, kterou použijte jen v případě nouze – tahle jednoduchá rourka se strčí miminku do konečníku, čímž se prdíky dostanou ven. Pozor ale, pro dlouhodobé používání není vhodná.

Zvuky – miminka mají sluch vyvinutý už od narození, takže v případě neklidu a pláče můžete zkusit na dítě mluvit, zpívat mu, říkat říkanky, tleskat nebo mu pouštět různá relaxační CD. V případě, že si nevíte rady, se obraťte například na Poradnu pro nadměrně plačící kojence, která se nachází v Nemocnici Motol v Praze. A co když nic nepomůže a dítě stále pláče? Pořád dokola si říkejte, že nejste žádná světice, ale prostě obyčejná milující máma, která musí zvládnout i tříměsíční koliku.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Chamomilla, Houpací síť, Nepřítel, Rektální rourka, Dlouhodobé používání, Noc, Věcička, Rourka