Maminka.czBatole

Noční můra každé matky!

Ivana Ašenbrenerová 3.  2.  2010
Noční můra každé matky!
Vyděsil vás v noci dráždivý, štěkavý kašel vašeho malého miminka doprovázený teplotou a namodralými rty? Pak na nic nečekejte a jednejte - zánět hrtanu je nebezpečné onemocnění, které vyžaduje včasnou lékařskou pomoc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Eliška trpí na laryngitidu poměrně často. Když ji měla poprvé, vůbec jsem nevěděla, co dělat. Začala štěkavě kašlat, kašel byl stále dráždivější a nekončil. Dýchala čím dál namáhavěji, až najednou přestala na chvíli dýchat docela. Bylo to strašné, okamžitě jsme volali záchranku a po telefonu nám poradili, co máme dělat, než dorazí lékař,“ vypráví Dana Velíšková z Kolína. „Rychle jsme otevřeli okno, upravili polohu dcery do polosedu a manžel jí dal zábal na krk. Odvezli ji tehdy do nemocnice, ale příště jsme už věděli, co dělat,“ dodává maminka Dana. Laryngitidu není radno podceňovat - akutní stav může napáchat velké škody na zdraví a ohrozit dokonce život malého dítěte.

Akutní zánět hrtanu

Nejčastější příčinou akutní laryngitidy je virový infekt horních cest dýchacích, kdy dojde k zarudnutí až otoku sliznice. „Nemoc je doprovázená charakteristickým hlasem, chrapotem až ztrátou hlasu. Při otoku sliznice dochází k nádechové dušnosti,“ vysvětluje MUDr. Vidnerová. Nejčastěji bohužel dítě překvapí v noci, laryngitidový kašel poznáte snadno - zní štěkavě až kokrhavě. Teplota se objevit nemusí. Obvykle průběh virového infektu nebývá tak dramatický a může probíhat jako běžné nachlazení - varovat by vás měl ale charakter kašle. Postihuje většinou malé děti, a čím je dítě mladší, tím může být průběh tohoto onemocnění závažnější. Jsou děti, které trpí na toto onemocnění opakovaně, a pak jsou takové, které se s ním vůbec nikdy nesetkají. Pokud patříte (bohužel) do první skupiny, měla byste vědět, jak svému dítěti co nejefektivněji pomoci, protože podobné probuzení opravdu není vůbec příjemné.

Jak se léčí?

Vše závisí na postižení sliznice. „V první řadě je nutný hlasový klid. Při teplotě jsou namístě antipyretika a antitusika proti suchému kašli a také antihistaminika, která snižují otok sliznice,“ radí lékařka. Pokud se tedy u vašeho dítěte již někdy laryngitida objevila, je dobré mít všechny tyto léky doma v lékárničce pro případ nouze. Zvláště v podzimních a zimních měsících byste měla být na pozoru, protože zánět hrtanu přichází především v tomto období. První pomoc musí být cílená a rychlá, protože u hodně malých dětí může jít skutečně o život. Dítě okamžitě vystavte chladu (vezměte jej z postýlky a ihned s ním jděte na čerstvý studený vzduch - otevřete okno, strčte mu hlavičku do ledničky…).

Máte-li nějaké léky na snížení otoku sliznice, podejte mu je (antihistaminika v sirupu nebo kapkách). Nesnažte se ale sama experimentovat, (vzhledem k tomu, že laryngitida potká v dětství až 95 % detiček, konzultujte nejvhodnější léčbu se svým pediatrem a vybavte si lékárničku). Snažte se dítě zklidnit a jeden z rodičů ať připraví studený zábal (klasický priessnitz) na krk. Nečekejte na zlepšení a co nejdříve zavolejte lékaře. Další terapií je aplikace kortikoidů, antibiotika se při akutním zánětu hrtanu nepodávají, pouze když jde o zánět bakteriální. Pokud vaše dítko laryngitidovými záchvaty a obecně záchvaty kašle trpí častěji, je namístě navštívit alergologii a zjistit, jestli se nejedná o projev alergie, případně počínajícího astmatu. Pak by se léčba samozřejmě odvíjela trochu jinak, v závislosti na stanovené diagnóze.

Kdy je nutná hospitalizace?

Přestože většina dětí laryngitidu zvládne bez komplikací, u určitého procenta probíhá nebezpečně. Nikdy dopředu nemůžete odhadnout, jak se právě ten „váš“ zánět hrtanu bude vyvíjet. Lékař, který dítě vyšetří, rozhodne o tom, zda je nutný převoz do nemocnice, nebo si vystačíte sami. Pokud vás přece jen hospitalizují, nemusíte se strachovat, obvykle pobyt v nemocnici netrvá déle než tři dny.


Nezapomínejte na prevenci

  • Zvyšujte obranyschopnost dítěte tím, že upravíte domácí prostředí. Nadměrné teplo a sucho není vůbec ideální. Je lepší moc netopit a zvlhčovat vzduch.
  • Cigaretový kouř dráždí dýchací cesty, takže pokud jste kuřáci, rozhodně nekuřte v místnosti, kde máte dítě!
  • Posilujte imunitu svého potomka -pravidelný pohyb a otužování je skvělá prevence, a to nejen před zánětem hrtanu.
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Noc, Máť, Kaz, Nadměrné teplo, Běžné nachlazení, Můra, Mura, Noční můra, Skvělá prevence, Zdraví na Heureka.cz