Maminka.czSpánek

Noční můry: V jakém věku se objevují nejčastěji? A jak je zahnat?

Martina Machová 19.  11.  2019
V jakém věku se noční můry objevují nejčastěji? A je možné, že mají v životě dítěte nějakou „kompenzační“ funkci? Lze na ně tedy pohlížet i tak, že mohou být v něčem užitečné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dle psychologů jsou občasné noční můry naprosto přirozenou součástí psychického vývoje dítěte. Dokonce jsou známá období vývoje, kdy můry přilétají mnohem častěji než jindy. Pakliže temné můry nepřerostou v noční děsy, není potřeba se příliš znepokojovat. Noční děs, kdy dítě neutěšitelně pláče a křičí, je k smrti vyděšené, ale nemůže se probrat zpět do reality, obvykle vyžaduje více pozornosti – zvláště pokud se pravidelně opakuje a znemožňuje kvalitní spánek. Někdy je dokonce na místě opakující se děsy konzultovat s psychologem, který dítěti i rodičům pomůže rozklíčovat příčinu mučivé noční úzkosti a strachu. Ale zpět k můrám…

Pozor, dítě, které vyděšeně křičí ze spaní, nikdy nebuďte! Víte, co jinak hrozí?  

V jakém věku přilétají nejčastěji?

Zatímco starší školáci, dospívající a dospělí trpí nočními můrami spíše vzácně, rodiče dvouletých a tříletých batolat jsou s temným nočním „motýlem“ u svých potomků konfrontováni celkem často. Dalším obdobím, kdy noční můry přilétají v hojnějším počtu, je předškolní věk až první třída – tedy okolo šesti let věku dítěte.

Je zajímavé, že dle některých psychologů představují noční můry způsob, jakým se dětská psychika vyrovnává s vnitřními konflikty a nevyřčenými obavami. Z tohoto pohledu lze noční můry považovat za jakýsi kompenzační či vyrovnávací prostředek, který napomáhá udržovat psychickou rovnováhu.

Strach ze tmy má většina dětí. Pomůže noční světýlko. Pozor ale na modré!

Pro vnímavého a přemýšlivého rodiče je nesmírně přínosné, je-li dítě schopné a ochotné o svých zlých snech mluvit a popsat je. Rodiči pak může popis strašidelného snění prozradit mnohé o tom, čeho se jeho potomek v reálném životě skutečně obává, jaký konflikt ve svém nitru řeší. S rozpoznanou příčinou strachu lze již samozřejmě pracovat, přesněji pracovat na jejím odstranění.

Pomoc, dítě se mi budí v noci pláčem. Jak mám nad jeho děsy zvítězit

Lze temné „noční motýly“ nějak zaplašit?

Pochopíme-li, co dítě trápí, z čeho má strach, a podaří-li se nám to vyřešit a dodat dítěti pocit bezpečí, může noční můra skutečně trvale odletět! Na paměti bychom měli mít i to, že můry trápí nejčastěji děti úzkostlivé a nejisté, které potřebují, abychom je povzbuzovali, dodávali jim sebevědomí a podporovali u nich vědomí vlastní hodnoty.

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku! 

Z praktických opatření můžou též pomoci pravidelný večerní rituál, noční lampička u postele a otevřené dveře do dětského pokoje. Některým dětem usnadňují klidné usínání a spaní i různí „magičtí ochránci“ u postýlky. Kupříkladu lapače snů, velcí plyšoví medvědi hlídající postel či dveře, ochranné magické předměty, jako jsou třeba kouzelné hůlky a různé talismany. Děti mají obrovskou fantazii a představivost a dokáží přisoudit úplně obyčejným předmětům neobyčejnou moc – proč této úžasné vlastnosti nevyužít k jejich prospěchu?

Co znamenají noční můry a živé sny v těhotenství?
Témata: Děti, Spánek, Rodiče, Batole, První třída, Noční pomočování, Psychický vývoj, Vnímavý rodič, Prospěch, Talisman, Reálný život, Objev, Můra, Předškolní věk, NEJ, Noční děs, Dětská psychika, Zahn, Dětský pokoj, Klidné usínání, Noční můra, Psycholog, Známé období, Děs, Dvouleté batole

Video