Maminka.czKojenec

Nočník 3v1. Znáte ho?

Adéla Vedralová 11.  11.  2012
Nočník 3v1. Znáte ho?
Zdá se, že obyčejným věcem pomalu ale jistě odzvonilo. A tahle krutá skutečnost postihla už i nočníky. I na ně je nyní uvalen požadavek multi-funkčnosti. Nočník 3v1 slouží nejen jako toaleta pro batolata, ale také jako stupátko/židlička a nástavné zmenšovací prkénko, když už dítě může chodit na záchod. Jak vlastně funguje a jak jej hodnotí maminky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tato „novinka“ se na trhu objevila již před několika lety, ale v Česku se zabydluje zatím jen pomalu. V běžných dětských obchodech na dotaz: Máte nočník 3v1 většinou reagují prodavačky dost rozpačitě. Tento víkend jsem například navštívila tři různé prodejny, které se specializovaly na děti. A nebyly to žádné mini krámečky. Ani v jednom personál v náznaku netušil, nač se vlastně ptám. Velká nabídka je ale na internetu. Multifunkční nočníky nabízí například značky The First Years, Fisher Price nebo Lindam.

Je jasné, že za tento převratný vynález si budete muset připlatit. Ceny se dle typu a provedení pohybují ve velmi různém cenovém rozmezí. Konkrétní částky létají mezi zhruba 300 až 1500 korunami. Záleží na vás, jakou variantu si vyberete. Například nočník 3v1 ve tvaru zvířátka, jež dokonce zahraje po vyčůrání nebo vykakání cinkavou melodii, vás přijde přibližně na 900 korun. Zato obyčejnější model bez designových příkras a zvuků třeba na 290.

ČTĚTE TAKÉ: Kauza nočník: Lépe pozdě než brzo

A jaké jsou se super nočníkem zkušenosti z praxe? Čtyřiadvacetiletá maminka dvouletého Štěpána, Marie, tvrdí, že šlo o promarněnou investici. „Nočník jsem viděla v časopise a tak jsem si říkala, že by se malému mohl líbit. V tu dobu jsem ho za nic na světě nemohla přesvědčit, aby začal chodit na nočník. Tak jsem pořídila moc krásný za 1000 korun. Hrál, vydával zvuky zvířátek. Ale ani tohle Štěpiho nepřesvědčilo. Nakonec si stejně vybral ten obyčejný, na kterém se mu sedělo o moc pohodlněji. Z toho krásného pořád padal a otvor na zadeček byl celkem malý. Udržovat takovou věc v čistotě je také o moc náročnější, protože měl tolik částí… Prkénko stejně nepasovalo na náš typ záchodu. Takže nám stojí v pokojíčku jako židlička a stejně na ní nikdo nesedá,“ popisuje.

Zato její kamarádka Jarka si nočník přímo vychvaluje. Její též dvouletá dcerka Jája se na nočník „chytla“ a po předchozích marných pokusech s normálním nočníkem začala chodit bez plenek. „Malá byla z toho vychytaného nočníku nadšená. Líbilo se jí, že vypadá jako želvička a má opěrátko jako židle. Vypadal vlastně jako takový mini záchůdek. Ale popravdě jsme ho používali jen krátce, byl celkem malý a Jája z něj pak docela dost padala. Ale posloužil k tomu podstatnému, což si cením. Čištění bylo v pohodě."

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Nočníky, Naše tipy, 3v1, Část léta, Noc, Fisher Price, Nočník, Dvouletá dcerka, Marný pokus, Cenové rozmezí, Jája, Nočníky na Heureka.cz