Maminka.czTěhotenství

Nohy v teple a klid

Zuzana Labudová 26.  10.  2010
Gravidita není nemoc! Kolikrát jste tuhle větu slyšela anebo sama vyslovila, když vás někdo odrazoval od nějaké příjemné, ale trochu namáhavé činnosti? Poradíme vám, kdy se hýbat a kdy lenošit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi ženami se objevují v podstatě dva přístupy, oba jsou ale tak trochu extrémní, a jak už to bývá, pravda leží někde uprostřed. Některé z nás rády tvrdí, že dříve matky porodily a šly i s novorozencem okopávat řepu, tak proč by ony nemohly pracovat šestnáct hodin denně až do slehnutí.

Jiné naopak straší těhotné v širokém okolí potratem či předčasným porodem i po půlhodinové procházce. I tady platí, že byste se měla v první řadě nechat vést svými pocity.

Tak jako některé ženy poznají své těhotenství jen pár dní po početí, je většina z nás schopná, pokud svému tělu naslouchá, snadno rozpoznat, zda má nějaký problém.

Dobré také je nevybočovat příliš ze svých zvyklostí. Není vůbec potřeba přestat chodit každý den na dvouhodinovou procházku se psem, když jste to dělala posledních pět let. Váš organismus by vám určitě dal najevo, kdyby na to už nestačil nebo se mu to nelíbilo. Na druhou stranu není nutné pojímat graviditu jako sled cvičení, plavání a nácviků dýchání, když jinak relaxujete spíše četbou.

Se cvičením opatrně

Dnešní nastávající maminky jsou většinou mnohem aktivnější než těhotné v předcházejících desetiletích. Zatímco před třiceti lety většina žen rezignovala na jakoukoli zábavu, ať už se jednalo o sport nebo pletí záhonků, a usadila se na několik měsíců v křesle s pletením, dnes chtějí být aktivní i s miminem v břiše. Na baby boom posledních let zareagovali už i provozovatelé fitcenter a jiných sportovišť. Kde je ale ta hranice, kterou byste asi neměla překročit?

Pětatřicetiletá Kateřina se během gravidity nechtěla vzdát svého oblíbeného tréninku, měla ale problém najít někoho, kdo by jí skutečně fundovaně poradil. „Měla jsem nekomplikované těhotenství a tak jsem chtěla sportovat dál, jenže nikdo mi vlastně nedokázal jasně říci, co a jak si můžu dovolit,“ říká Katka. Dříve chodila dvakrát týdně na hodinu a půl do posilovny, tamní trenér ale věděl jenom to, že by asi neměla procvičovat břišní svaly.

„Gynekolog mi řekl, že nemám žádné problémy, takže cvičit můžu, posilování mi ale nedoporučil, tak jsem nakonec jenom plavala. V podstatě si ale myslím, že se jen jistil pro případ, kdyby se něco stalo,“ dodává Kateřina. Pravdou je, že porodní asistentky se většinou zabývají pouze cvičením pro těhotné, které je spíše protahováním, uvolňováním a přípravou na porod. Trenéři se zase ve většině případů bojí převzít gravidní ženu do péče při normálním sportování. Každopádně byste měla pohybové aktivity konzultovat se svým lékařem, protože při jakýchkoli problémech vám pravděpodobně cvičení nedoporučí.

Za jeden z absolutně bezpečných sportů pro těhotné považují odborníci plavání, které je navíc velmi příjemné i pro korpulentnější ženy, protože voda jak známo nadlehčuje. Pobyt v ní vám proto může zpříjemnit zejména poněkud otravné poslední týdny gravidity. Vyzkoušet můžete také gravidjógu, je ale potřeba ověřit si znalosti lektora. Naopak se zásadně nedoporučuje lyžování, bruslení a vlastně všechny sporty, při nichž hrozí pád nebo náraz do břicha.

Břicho jako beton

Nejde ale jen o sport. Pravděpodobně se na devět měsíců nemůžete obklopit služebnictvem a většina z nás nemá každý den po ruce někoho ochotného, kdo by si na chvíli vzal starší děti a nechal nás odpočinout. Běžný úklid, praní, žehlení a péče o potomky vám určitě neublíží, pokud nebudete zrovna gruntovat nebo drhnout koberce. Vícenásobné maminky většinou v dalším těhotenství nemají na nějaké omezování čas a například své starší batole si rády pochovají, jak je zvyklé. Existují ale přece jen okamžiky, kdy byste se měla zastavit.

To když vám vaše tělo naznačí, že něco není v pořádku. Jakmile se dostaví krvácení či špinění anebo obávané tvrdnutí břicha, měla byste hodit za hlavu veškeré domácí i jiné práce a dodržet nařízený klidový režim. Lékaři se často setkávají s dotazy nastávajících maminek, jak právě tvrdnutí břicha poznat, kdy je ještě v normě a kdy už jde o problém.

Děloha se vlastně po celé období gravidity připravuje na porod, takže nejpozději od poloviny těhotenství začíná tak trošku cvičit.

Občas se její svalovina stáhne tak, že to nepostřehnete, jindy ale najednou zaznamenáte, že máte břicho jako z betonu. Takové tvrdnutí nebolí, je to spíše nepříjemné, jako byste zatínala břišní svaly, ale neděláte to vy, ale vaše tělo samotné. Pokud to trvá jen chvíli, není třeba se znepokojovat. Při námaze, třeba při mytí oken nebo vytírání, je to celkem normální. Tyto pocity by ale měly přestat, když odpočíváte a jste v klidu. Jestliže by ale tvrdnutí bylo intenzivní a časté, raději hned vyražte k lékaři či na pohotovost.

Okamžitě vyjeďte také tehdy, když jsou stahy pravidelné a intervaly mezi nimi se začínají zkracovat, v tom případě by se totiž snadno mohl rozjet skutečný (a předčasný) porod. Gynekologové uvádějí, že v normě je maximálně dvacet krátkých nepravidelných ztvrdnutí břicha za 24 hodin, v posledních šesti týdnech jich může být i o něco více. Pakliže by tomu tak bylo, je potřeba zkontrolovat, co děložní aktivitě říká děložní čípek, zda se nezkracuje a neměkne a situace tak nespěje k předčasnému porodu. V takovém případě byste musela začít užívat magnezium, a když by ani tato léčba v kombinaci s klidem na lůžku v domácím prostředí nezabrala, pravděpodobně byste se nevyhnula hospitalizaci a podávání hořčíku infuzemi.

Útěchou by vám pak mohl být fakt, že bříško začne ve druhém trimestru tvrdnout mnoha těhotným ženám, jen málokterá z nich ale skutečně porodí předčasně, pokud se plně podřídí radám a nařízením lékařů a na několik dní či týdnů skutečně razantně omezí svou aktivitu. Naopak hodně z nich po ukončení preventivního braní tablet magnezia ve 34. týdnu gravidity žádnou další děložní činnost nezaznamená a občas se tak dočká dokonce i přenášení nebo následného vyvolávaní porodu.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Klid, Baby boom, Celé období