Maminka.czRodina a vztahy

Nové miminko v rodině? Žárlivost je přirozená. Na co dát pozor?

Simona Procházková 19.  2.  2021
Mít sourozence je životní výhrou, ovšem prvorozený potomek to tak ze začátku vůbec nemusí vidět. Není žádnou výjimkou, že starší dítě na novorozeného brášku nebo sestřičku žárlí, začne zlobit a zažívá spoustu smíšených pocitů. Rodiče by na to neměli zapomínat a měli by se snažit mu pomoci, aby se tak velké změně dokázalo bez problémů přizpůsobit. Jak a čím?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když přijde do rodiny další děťátko, změní se úplně všechno, na co jste byli dosud zvyklí. Pro prvorozeného potomka může být tato událost velmi choulostivou záležitostí, se kterou se musí vyrovnat. Počáteční žárlivost, nedůvěra a nevraživost jsou naprosto přirozenou reakcí, vaším úkolem ale je umožnit dosavadnímu jedináčkovi navázat s miminkem vztah a udělat všechno pro to, aby se necítil odstrkovaný a opuštěný. Na co byste neměli zapomínat a jak se chovat ke starším dětem, aby si dokázaly se svým mladším sourozencem vytvořit skutečně silné pouto?

Začněte před porodem

Přirozenou cestou a nenásilně seznamujte dítě s tím, že v bříšku nosíte bratříčka nebo sestřičku. Povídejte si společně s pupíkem, hlaďte ho, vyprávějte, co všechno budete všichni spolu později podnikat. Uvědomte si, že pro starší ratolest (obzvláště pokud jde o batole nebo předškoláka) může být hodně náročným až traumatizujícím zážitkem, když mu pak zčistajasna maminka na pár dní zmizí do porodnice a vrátí se domů s dalším děťátkem.

VIDEO: Proč nenechat miminko vyplakat? 

Miminko dejte tatínkovi

Ve chvíli, kdy se vracíte s novorozeňátkem z porodnice a doma vás netrpělivě očekává nejspíš lehce emocionálně zmatený potomek, předejte před vchodem miminko do náruče novopečenému tatínkovi. Maminka by se měla jít v první řadě ihned přivítat se starším dítětem, pomazlit ho, opusinkovat. Nedopusťte, aby se v tento důležitý okamžik točilo vše jen kolem miminka.

Sourozenecká rivalita může být i prospěšná. Musíte jen vědět, jak ji zvládnout

Naučte, jak se rozdělit

Pokuste se vžít do pozice staršího dítka. Až dosud bylo jediné v rodině, věnovali jste mu veškerou péči a pozornost, všechno, co mělo, patřilo výlučně jen a jen jemu. Bylo zvyklé, že se točíte výhradně kolem jeho potřeb, nikdo mu nebere hračky ani nezabírá místo v pokojíčku (a rodičovské posteli). Takže je potřeba začít ho pozvolna připravovat na to, že za nějaký čas to bude jinak. Vysvětlujte (zkuste formou hry), proč je fajn se dělit, sdílet a dělat kompromisy. Čím dříve se to podaří, tím pravděpodobněji se vyhnete pozdějším konfliktům a hádkám.

Ukazujte, jak být laskavý a trpělivý

Ještě dříve, než se sourozenec narodí, snažte se vysvětlit starší ratolesti, co všechno se může doma změnit, jak se k miminku chovat, proč bude nejspíš plakat a kňourat, že zpočátku bude úplně bezbranné, že jen leží a spinká, protože se všemu bude muset postupně naučit… A proto je dobré chovat se k němu něžně a laskavě, nezlobit se, když se bude vztekat (jelikož miminka neumí jinak vyjádřit nespokojenost, únavu nebo hlad). Trpělivě objasňujte, jak se k sourozenci chovat a zacházet s ním.

Motivujte do budoucna

Velká rodina znamená, že bude mnohem více legrace a zábavy, tohle vštěpujte starším sourozencům, vzkazují psychologové. Doma je přece tolik lásky, že vystačí ještě i pro mladší ségru nebo bráchu! Je úplně normální, že prvorozený sourozenec v první chvíli žádné další dítě v rodině mít nechce. Abyste zabránili negativním emocím, udělejte z něj v očích miminka hrdinu a ochránce a dělejte všechno pro to, aby pochopil, že v sourozenci má potenciálního parťáka pro hraní i spiklence na zlobení. Dopřejte mu pocit, že se bude cítit patřičně důležitý a nepostradatelný.

GALERIE: Sourozencům vstup zakázán! Reakce dětí na nového člena rodiny vás pobaví

Nešetřete něhou a láskou

Starší potomek může být z příchodu mladšího „vetřelce“ hodně rozmrzelý, pomozte mu pochopit, že skutečnost, že nyní milujete ještě další děťátko, ani v nejmenším neznamená, že byste jeho odteď milovala o něco méně, naopak! Citlivě vysvětlete, že miminko je křehké a samo se o sebe zatím nepostará, potřebuje proto více vaší péče a pozornosti, nijak to ale nesouvisí s mírou lásky. Neustále ujišťujte, že vaše láska není ničím omezena a nijak se nezmenšila. A dávejte to náležitě najevo, mazlete, hlaďte, líbejte, ukládejte do postýlky, naslouchejte, jednoduše buďte k dispozici.

Jste dobrá máma, i když nekojíte, nechce se vám na hřiště a dítěti dáte hranolky
Sednout! Ticho! A k tabuli půjde... české školství! Tohle video si dejte
Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Sourozenci, Potenciál, Zář, Prvorozený potomek, Láska, Děťátko, Sestřička, Žárlivost, FAJN, Potomek, Nedůvěra