Maminka.czNovorozenec

Novinky kolem TBC

Zuzana Labudová 24.  12.  2010
Jednou z prvních povinností, které vás po porodu čekají, bude nechat svoje miminko naočkovat. Jak to zvládnout co nejlépe? A vůbec, musíte své dítě nechat absolvovat vakcinaci už v nemocnici?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud už jednu či více ratolestí máte, možná se vám to také stalo. Podle očkovacího kalendáře jste měli jít na aplikaci hexavakcíny ve třech měsících, jenže jste ji dostat nemohli, protože miminko stále nemělo zahojenou jizvu po očkování proti tuberkulóze, které dostalo před propuštěním z porodnice.

Ačkoli doporučení odborníků zní jasně – celá aplikace šestivazebné vakcíny by měla být ukončena před 18. měsícem věku, u mnoha dětí se to kvůli špatně se hojící jizvě po očkování proti TBC prostě nepodařilo.

Tento dlouhodobý stav nakonec vyústil v důležitou změnu – od letošního roku je možné v porodnici dítě proti tuberkulóze neočkovat a posunout tuto injekci až za hexavakcínu. Od ledna příštího roku navíc bude povinné očkování proti TBC u novorozenců a malých kojenců zcela zrušeno.

„Zůstane povinné pouze pro rizikové skupiny, které budou definovány, a bude možné si ho dobrovolně nechat provést na kalmetizační stanici nebo v porodnici za úhradu. Do vydání nové vyhlášky o očkování proti tuberkulóze mohou i dnes rodiče tuto vakcinaci odmítnout,“ vysvětluje vedoucí očkovacího centra Fakultní nemocnice v Praze-Motole MUDr. Jitka Škovránková.

Šest jednou ranou

Hexavakcína se podává ve čtyřech fázích: začíná se ve třech měsících věku, následují další dvě dávky ve čtyřech a pěti měsících (nejvyšší možný interval jsou dva měsíce). Poté by měla přijít na řadu alespoň půlroční pauza, než dojde na čtvrtou posilovací dávku. Do roka a půl věku by tento proces měl být ukončen.

Čtěte také: Když děti bolí ouška...

Tato vakcína chrání proti šesti nemocem: tetanu, záškrtu, virové hepatitidě typu B, dětské obrně, nemocem vyvolaným bakterií haemophilus influenzae a dávivému kašli. Hlavní výhodou je, že dítě absolvuje pouze jeden vpich.

Očkovací látka je navíc velmi šetrná, takže i když obsahuje antigeny proti šesti nemocem, nezatěžuje příliš nezralý dětský organismus. Pokud byste očkování svého potomka podstoupit nechtěla, vystavujete se riziku nakažení dávivým kašlem, jehož výskyt u nás v poslední době výrazně stoupl.

Pokud vakcinaci chcete, ale pro jiné potíže to zatím není možné, raději s miminkem moc necestujte a vyhněte se také větším dětským kolektivům. Mnoho obranných látek můžete ratolesti dodat také kojením. Očkuje se většinou do stehýnka.

Miminko by mělo být zcela zdravé, nemělo by mít ani rýmu, a jestliže bylo v prvních týdnech života očkováno proti TBC, měla by být i tato jizva důkladně zhojená. Hexavakcína totiž v sobě obsahuje látky, které procesu hojení vlastně brání, proto by se hnisání mohlo ještě horšit. Problém nastává, když se pro drobné infekce nestihne aplikovat další dávka hexavakcíny nejpozději do dvou měsíců od té předchozí. Pak se pediatr musí vrátit o krok zpět a vašemu miminku přibude jedno očkování navíc.

Rozhodněte sami

Záleží tedy pouze na vás – buď vyhodnotíte riziko nakažení TBC pro vaše dítě jako malé a očkovat je nenecháte, nebo k vakcinaci přistoupíte, ale sami zvážíte, kdy k ní dojde. Většina pediatrů již nyní doporučuje očkovat nejprve hexavakcínou, a teprve poté proti tuberkulóze.

Ve dvou letech je pak také možné zopakovat očkování proti TBC u dětí, které sice vakcínu po narození dostaly a mají ji zaznamenánu v očkovacím průkazu, ale nedošlo u nich k žádné reakci. To totiž většinou znamená, že se v tělíčku nevytvořily protilátky.

Z tohoto pohledu je tedy obávané zhnisání jizvy vlastně žádoucí. Dříve se kontrolovalo také u jedenáctiletých dětí, možná si pamatujete na tzv. tuberkulinové zkoušky, které se prováděly plošně u všech z generace dnešních rodičů. Toto přeočkování však již není povinné, dostávají je pouze ti, jejichž rodiče o ně mají zájem, a je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Rodiče si je ale musejí objednat na kalmetizační stanici.

Proti TBC by se nemělo očkovat, pokud má vaše ratolest virózu, rýmu, zažívací potíže nebo zvýšenou teplotu, případně zhoršené projevy alergie. V případě, že váš potomek prodělal žloutenku, mononukleózu nebo třeba toxoplazmózu, měli byste s vakcinací rovněž počkat alespoň půl roku po uzdravení. Rozestup mezi hexavakcínou a očkováním proti tuberkulóze by měl činit minimálně šest týdnů.

Reakce je normální

Přestože jsou dnešní očkovací látky v porovnání s těmi z dřívějška mnohem šetrnější, reakcím se asi úplně nevyhnete.

I na hexavakcínu může dítě zareagovat vysokou teplotou či otokem v místě vpichu. „Taková reakce značí pouze silnou imunitní odpověď po vakcinaci, která se u dětí vyskytuje nejčastěji po čtvrté dávce. V případě, že bych se rozhodovala o dalším očkování (ale již jen trojvakcínou), které má být v pěti letech věku, raději bych je odložila o jeden rok později, tedy do šesti let,“ radí doktorka Škovránková.

„Skutečně závažné reakce celkové jsou teplota nad 40 stupňů, která nereaguje na podané antipyretikum, neurologické reakce jsou zejména febrilní křeče nebo křeče bez teploty, bezvědomí, kolapsový stav, výrazná apatie, nebo naopak neutišitelný pláč trvající více než tři hodiny. Dále dušnost, otoky kůže, jiné alergické projevy jako kožní generalizovaná vyrážka. Tyto reakce by se měly neprodleně konzultovat s pediatrem v nemocnici,“ dodává lékařka. Po očkování byste měli s dítětem zůstat pod dohledem (v čekárně) asi 30 minut, to je doba, kdy by mohla vzniknout nějaká závažná, život ohrožující alergická reakce (šok, dušnost, otoky), případně kolaps po vpichu, projevující se mdlobou a poruchou vědomí. K méně závažným reakcím patří bolestivost a otok či zarudnutí v místě vpichu, které je možné řešit přikládáním studeného obkladu až do odeznění (nejpozději do dvou dnů).

Zvýšenou teplotu můžete snížit podáním antipyretika, jestliže dítě zvrací nebo má průjem, snažte se zvýšit příjem tekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Předejít nežádoucí reakci můžete také dodržováním klidového režimu po očkování. Každá vakcinace totiž představuje pro organismus zvýšenou zátěž. Proto by děťátko nemělo po injekci vyvíjet zvýšenou fyzickou aktivitu a mělo by být spíše v klidu.
V den očkování zůstaňte s miminkem doma nebo jděte na procházku do přírody. Místům se zvýšenou koncentrací lidí, třeba nákupním střediskům, se pro jistotu obloukem vyhněte.

Pokud by totiž vaše dítko přišlo do kontaktu s virem, reakci na očkování by to mohlo výrazně zhoršit. Naprosto ideální je, když si vakcinaci s pediatrem domluvíte na odpoledne a pak už budete jenom odpočívat v klidu a pohodlí svého domova.

Čtěte také: Když děti bolí ouška...

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Hexavakcína, Imunitní odpověď, Kolapsový stav, TBC, Generali