Maminka.czVýživa a stravování

Novoroční brusinky: 5 receptů z blahodárných bobulek

redakce 5.  1.  2013
Novoroční brusinky: 5 receptů z blahodárných bobulek
Jsou zdravé, variabilní a dětem chutnají nasladko i naslano.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Míchaná vajíčka – šunka a brusinky

Doba přípravy: asi 25 minut

Ingredience pro 4 osoby:
100 g plátkové šunky
6 vajec
sůl, pepř
50 g dýňových semínek
2 polévkové lžíce másla
80 g celých sušených amerických brusinek
1 čajová lžička čerstvého tymiánu (nejlépe citronového tymiánu)
4 plátky celozrnného toastu
podle chuti čerstvý tymián na ozdobení

Příprava: Šunku nakrájejte na proužky. Vajíčka vyšlehejte se solí a pepřem. Půlku dýňových semínek nasekejte najemno. Na velké teflonové pánvi rozehřejte máslo. Nalijte na ni rozšlehaná vajíčka. Nechte odspodu trochu zatuhnout. Vajíčka posypte proužky šunky, nasekanými dýňovými semínky, dvěma třetinami brusinek a lístky tymiánu. Míchaná vajíčka obracečkou odškrábněte od krajů a nechte dodělat. Opečte toastový chléb. Nandejte míchaná vajíčka na toasty a posypte zbývajícími dýňovými semínky a brusinkami. Podle chuti ozdobte lístky tymiánu.

Crostini

Doba přípravy:asi 45 minut

Ingredience pro 4 osoby:
Na salát z červeného zelí a brusinek: 200 ml brusinkové šťávy
2 polévkové lžíce hnědého cukru
50 g čerstvých amerických brusinek
200 g červeného zelí
1 polévková lžíce vinného octa
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
sůl, pepř, cukr
1 jablko (asi 200 g)
1/2 svazku rukoly

Na masové kuličky:
1 malá cibule
2 čajové lžičky kaparů
150 g míchaného mletého masa
sůl, pepř
1 žloutek (velikosti M)
1 čajová lžička rajského protlaku
1 polévková lžíce strouhanky
1 polévková lžíce přepuštěného másla

Dále:
1 bageta
2 polévkové lžíce olivového oleje

Příprava: Cukr a brusinkovou šťávu přiveďte k varu a chvíli povařte. Protřiďte brusinky. Přiveďte je v horké brusinkové šťávě do varu. Vařte tak dlouho, dokud lehce neprasknou. Nechte zchladnout a vyjměte je. Očistěte červené zelí a nakrájejte ho na tenké proužky. Ochuťte vývarem z brusinek, octem, solí, pepřem a cukrem. Přidejte olej a vše dobře promíchejte. Odložte stranou.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Nasekejte najemno čajovou lžičku kaparů. Smíchejte mleté maso, žloutek, cibuli, kapary, rajský protlak a strouhanku. Osolte, opepřete a vytvořte z hmoty malé kuličky.

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a masové kuličky na něm dozlatova opečte. Jablka omyjte, rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na drobné kostičky. Očistěte a omyjte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Slijte přebytečnou tekutinu ze salátu z červeného zelí. Vmíchejte do něj brusinky, rukolu, kostičky jablek a zbytek kaparů. Bagetu nakrájejte na plátky a na olivovém oleji ji opečte. Na opečenou bagetu položte salát z červeného zelí a kuličky z mletého masa.

Punčový dort s pečenými jablky a sušenými brusinkami

Doba přípravy: asi 75 minut + čas na vychladnutí

Ingredience na 12 kousků:
Na přípravu třeného těsta:
150 g změklého másla
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce (velikost M)
150 g mouky
50 g Solamylu
1/2 prášku do pečiva

Na přípravu ovocné vrstvy:
100 ml bílého vína
5 polévkových lžic rumu
40 g cukru
4 badyány
4 jablka (například Holsteiner Cox nebo Boskoopské – jablka nakyslé, kořenité chuti)
60 g třešňovo-brusinkového džemu
150 g celých sušených amerických brusinek

Na přípravu vanilkové šlehačky:
3 plátky bílé želatiny
500 ml šlehačky
2 balíčky vanilkového cukru s vanilkou Bourbon
1 zarovnaná čajová lžička skořice

Na ozdobu:
podle chuti několik sušených brusinek
1 polévková lžíce sekaných pistácií

Příprava: Máslo utřete do krému. Postupně přidávejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Mouku smíchejte se Solamylem a práškem do pečiva a po částech vmíchejte do směsi. Papírem na pečení vyložte dno rozevíratelné formy (o průměru 26 cm). Vyplňte těstem a rozetřete dohladka. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C (plynová trouba: stupeň 2–3, horkovzdušná trouba: 160 °C) asi 30 minut. Korpus nechte vychladnout tak, aby byl mírně teplý. Pak vyklopte z formy, položte na dortový talíř a uzavřete okolo něj dortový ráfek.

Přiveďte k varu bílé víno, rum, cukr a badyán a lehce 5 minut povařte. Jablka rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a oloupejte. Čtvrtky jablek dále rozpulte a položte do zapékací misky.
Horké víno s rumem nalijte na jablka a pečte v předehřáté troubě při 200 °C (plynová trouba: stupeň 3–4, horkovzdušná trouba: 180 °C) asi 15–20 minut. Vyndejte badyán a šťávu slijte a odložte. Smíchejte džem a brusinky s jablky a tuto směs ihned přeneste na korpus. Odložte do chladu.

Želatinu dejte na 5 minut změknout do studené vody. Ušlehejte šlehačku a na závěr šlehání vmíchejte vanilkový cukr a skořici. Zbylou jablečno-vinnou šťávu zahřejte a nechte v ní rozpustit vymačkanou želatinu. Plynule vmíchejte do šlehačky. Punčovou šlehačku rozprostřete na ovoce. Dort odložte asi na 4–5 hodin do ledničky. Krátce před podáváním opatrně odstraňte dortový ráfek. Dort podle chuti ozdobte podušenými brusinkami a pistáciemi.

Žemlovka

Doba přípravy: asi 1 hodina

Ingredience pro 4 osoby:
6 na plátky nakrájených housek (cca 250 g)
1–2 hrušky (asi po 180 g)
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce + 3 polévkové lžíce cukru
pár kapek citronové šťávy
1 balíček vanilkového pudinkového prášku (z 1/2 litru mléka)
500 ml mléka
3 vejce (velikosti M)
50 g vlašských ořechů
80 g celých sušených amerických brusinek
1 polévková lžíce práškového cukru

Příprava:Na pečicí plech položte plátky housek a lehce opečte v předehřáté troubě (elektrická: 200 °C, horkovzdušná: 175 °C, plynová: stupeň 3). Mezitím omyjte a osušte hrušky. Rozčtvrťte je, odstraňte jádřince a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte cukr a poduste na něm plátky hrušek. Zakápněte citronovou šťávou a odstavte z vařiče. Ušlehejte pudinkový prášek, mléko, vejce, tři polévkové lžíce cukru a špetku soli. Namočte plátky housek ve směsi vajec a mléka z obou stran a navrstvěte je do zapékací mísy střídavě s vrstvami hrušek. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo, společně s brusinkami je rovnoměrně nasypte na žemlovku a přelijte ji zbytkem mléka s vejci. Pečte v troubě při stejné teplotě asi 20–25 minut.
Podávejte posypané práškovým cukrem.

Poctivý koláč

Doba přípravy: asi 90 minut

Ingredience pro 4 osoby:
75 g másla + 1 polévková lžíce
150 g mouky
sůl
1 žloutek + 2 vejce (velikosti M)
8 plátků slaniny (asi po 10 g)
2 hrušky (asi po 180 g)
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce cukru
citronová šťáva
2–3 větvičky tymiánu
5 polévkových lžic mléka
100 g šlehačky
sůl, pepř
120 g celých sušených brusinek
tuk a mouka na vymazání formy

Příprava: Máslo nakrájejte na kousky. Ručním šlehačem s hnětacími metlami ušlehejte mouku, sůl, máslo a žloutek. Zabalte těsto do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočívat. Mezitím na pánvi dokřupava opečte slaninu. Omyjte a osušte hrušky a rozkrojte je na čtvrtiny. Vykrojte jádřince a nakrájejte je na plátky. Na pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte cukr. Krátce orestujte plátky hrušek a zakápněte citronovou šťávou. Omyjte tymián, osušte ho a otrhejte lístky z větvičky. Ušlehejte mléko, smetanu a vejce. Osolte, opepřete a přidejte tymián. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto dokulata (asi 24 cm v průměru). Vyložte jím vymazanou a moukou vysypanou rozevíratelnou formu (s průměrem 22 cm). Na těsto naklaďte slaninu, plátky hrušek a americké brusinky. Zalijte mlékem s vejcem a pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba 175 °C, plynová trouba: stupeň 3) asi 35–45 minut.
Vyklopte z formy a podávejte teplé či studené.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Ráfek, Bílé víno, Řeč, Červené zelí, Doba přípravy, Čerstvý tymián, Recept, Polévková lžíce, Bob, Blaho, Čajová lžička, Solamyl, Bobule, Badyán, Bageta, Malá cibule, Rajský protlak, Žemlovka