[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Doba přípravy: asi 25 minut
Ingredience pro 4 osoby: 100 g plátkové šunky6 vajecsůl, pepř50 g dýňových semínek2 polévkové lžíce másla80 g celých sušených amerických brusinek1 čajová lžička čerstvého tymiánu (nejlépe citronového tymiánu)4 plátky celozrnného toastupodle chuti čerstvý tymián na ozdobení
Příprava: Šunku nakrájejte na proužky. Vajíčka vyšlehejte se solí a pepřem. Půlku dýňových semínek nasekejte najemno. Na velké teflonové pánvi rozehřejte máslo. Nalijte na ni rozšlehaná vajíčka. Nechte odspodu trochu zatuhnout. Vajíčka posypte proužky šunky, nasekanými dýňovými semínky, dvěma třetinami brusinek a lístky tymiánu. Míchaná vajíčka obracečkou odškrábněte od krajů a nechte dodělat. Opečte toastový chléb. Nandejte míchaná vajíčka na toasty a posypte zbývajícími dýňovými semínky a brusinkami. Podle chuti ozdobte lístky tymiánu.
Doba přípravy:asi 45 minut
Ingredience pro 4 osoby: Na salát z červeného zelí a brusinek: 200 ml brusinkové šťávy2 polévkové lžíce hnědého cukru50 g čerstvých amerických brusinek200 g červeného zelí1 polévková lžíce vinného octa1 polévková lžíce slunečnicového olejesůl, pepř, cukr1 jablko (asi 200 g)1/2 svazku rukoly Na masové kuličky: 1 malá cibule2 čajové lžičky kaparů150 g míchaného mletého masasůl, pepř1 žloutek (velikosti M)1 čajová lžička rajského protlaku1 polévková lžíce strouhanky1 polévková lžíce přepuštěného másla Dále: 1 bageta2 polévkové lžíce olivového oleje
Příprava: Cukr a brusinkovou šťávu přiveďte k varu a chvíli povařte. Protřiďte brusinky. Přiveďte je v horké brusinkové šťávě do varu. Vařte tak dlouho, dokud lehce neprasknou. Nechte zchladnout a vyjměte je. Očistěte červené zelí a nakrájejte ho na tenké proužky. Ochuťte vývarem z brusinek, octem, solí, pepřem a cukrem. Přidejte olej a vše dobře promíchejte. Odložte stranou.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Nasekejte najemno čajovou lžičku kaparů. Smíchejte mleté maso, žloutek, cibuli, kapary, rajský protlak a strouhanku. Osolte, opepřete a vytvořte z hmoty malé kuličky.
Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a masové kuličky na něm dozlatova opečte. Jablka omyjte, rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na drobné kostičky. Očistěte a omyjte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Slijte přebytečnou tekutinu ze salátu z červeného zelí. Vmíchejte do něj brusinky, rukolu, kostičky jablek a zbytek kaparů. Bagetu nakrájejte na plátky a na olivovém oleji ji opečte. Na opečenou bagetu položte salát z červeného zelí a kuličky z mletého masa.
Doba přípravy: asi 75 minut + čas na vychladnutí
Ingredience na 12 kousků: Na přípravu třeného těsta: 150 g změklého másla100 g cukru1 balíček vanilkového cukru2 vejce (velikost M)150 g mouky50 g Solamylu1/2 prášku do pečiva Na přípravu ovocné vrstvy: 100 ml bílého vína5 polévkových lžic rumu40 g cukru4 badyány4 jablka (například Holsteiner Cox nebo Boskoopské – jablka nakyslé, kořenité chuti)60 g třešňovo-brusinkového džemu150 g celých sušených amerických brusinek Na přípravu vanilkové šlehačky: 3 plátky bílé želatiny500 ml šlehačky2 balíčky vanilkového cukru s vanilkou Bourbon1 zarovnaná čajová lžička skořice Na ozdobu: podle chuti několik sušených brusinek1 polévková lžíce sekaných pistácií
Příprava: Máslo utřete do krému. Postupně přidávejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Mouku smíchejte se Solamylem a práškem do pečiva a po částech vmíchejte do směsi. Papírem na pečení vyložte dno rozevíratelné formy (o průměru 26 cm). Vyplňte těstem a rozetřete dohladka. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C (plynová trouba: stupeň 2–3, horkovzdušná trouba: 160 °C) asi 30 minut. Korpus nechte vychladnout tak, aby byl mírně teplý. Pak vyklopte z formy, položte na dortový talíř a uzavřete okolo něj dortový ráfek.
Přiveďte k varu bílé víno, rum, cukr a badyán a lehce 5 minut povařte. Jablka rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a oloupejte. Čtvrtky jablek dále rozpulte a položte do zapékací misky. Horké víno s rumem nalijte na jablka a pečte v předehřáté troubě při 200 °C (plynová trouba: stupeň 3–4, horkovzdušná trouba: 180 °C) asi 15–20 minut. Vyndejte badyán a šťávu slijte a odložte. Smíchejte džem a brusinky s jablky a tuto směs ihned přeneste na korpus. Odložte do chladu.
Želatinu dejte na 5 minut změknout do studené vody. Ušlehejte šlehačku a na závěr šlehání vmíchejte vanilkový cukr a skořici. Zbylou jablečno-vinnou šťávu zahřejte a nechte v ní rozpustit vymačkanou želatinu. Plynule vmíchejte do šlehačky. Punčovou šlehačku rozprostřete na ovoce. Dort odložte asi na 4–5 hodin do ledničky. Krátce před podáváním opatrně odstraňte dortový ráfek. Dort podle chuti ozdobte podušenými brusinkami a pistáciemi.
Doba přípravy: asi 1 hodina
Ingredience pro 4 osoby: 6 na plátky nakrájených housek (cca 250 g)1–2 hrušky (asi po 180 g)1 polévková lžíce másla1 polévková lžíce + 3 polévkové lžíce cukrupár kapek citronové šťávy1 balíček vanilkového pudinkového prášku (z 1/2 litru mléka)500 ml mléka3 vejce (velikosti M)50 g vlašských ořechů80 g celých sušených amerických brusinek1 polévková lžíce práškového cukru
Příprava:Na pečicí plech položte plátky housek a lehce opečte v předehřáté troubě (elektrická: 200 °C, horkovzdušná: 175 °C, plynová: stupeň 3). Mezitím omyjte a osušte hrušky. Rozčtvrťte je, odstraňte jádřince a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo. Vmíchejte cukr a poduste na něm plátky hrušek. Zakápněte citronovou šťávou a odstavte z vařiče. Ušlehejte pudinkový prášek, mléko, vejce, tři polévkové lžíce cukru a špetku soli. Namočte plátky housek ve směsi vajec a mléka z obou stran a navrstvěte je do zapékací mísy střídavě s vrstvami hrušek. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo, společně s brusinkami je rovnoměrně nasypte na žemlovku a přelijte ji zbytkem mléka s vejci. Pečte v troubě při stejné teplotě asi 20–25 minut. Podávejte posypané práškovým cukrem.
Doba přípravy: asi 90 minut
Ingredience pro 4 osoby: 75 g másla + 1 polévková lžíce150 g moukysůl1 žloutek + 2 vejce (velikosti M)8 plátků slaniny (asi po 10 g)2 hrušky (asi po 180 g)1 polévková lžíce másla1 polévková lžíce cukrucitronová šťáva2–3 větvičky tymiánu5 polévkových lžic mléka100 g šlehačkysůl, pepř120 g celých sušených brusinektuk a mouka na vymazání formy
Příprava: Máslo nakrájejte na kousky. Ručním šlehačem s hnětacími metlami ušlehejte mouku, sůl, máslo a žloutek. Zabalte těsto do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočívat. Mezitím na pánvi dokřupava opečte slaninu. Omyjte a osušte hrušky a rozkrojte je na čtvrtiny. Vykrojte jádřince a nakrájejte je na plátky. Na pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte cukr. Krátce orestujte plátky hrušek a zakápněte citronovou šťávou. Omyjte tymián, osušte ho a otrhejte lístky z větvičky. Ušlehejte mléko, smetanu a vejce. Osolte, opepřete a přidejte tymián. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto dokulata (asi 24 cm v průměru). Vyložte jím vymazanou a moukou vysypanou rozevíratelnou formu (s průměrem 22 cm). Na těsto naklaďte slaninu, plátky hrušek a americké brusinky. Zalijte mlékem s vejcem a pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba 175 °C, plynová trouba: stupeň 3) asi 35–45 minut. Vyklopte z formy a podávejte teplé či studené.