Maminka.czNovorozenec

Novorozenec: všechno, co potřebujete vědět

redakce 23.  6.  2014
Přečtěte si důležité a zajímavé informace o novorozencích. Co se děje s matkou a dítětem po příchodu z porodnice?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První týdny s děťátkem bývají pro rodiče náročné. Naučit se o něj pečovat a porozumět jeho potřebám chce nejen čas, ale i trpělivost.

Po příchodu domů kontaktujte pediatra a domluvte si s ním první návštěvu, která by měla proběhnout do 48 hodin od propuštění z porodnice. Lékař miminko podrobně prohlédne, poradí vám s kojením, případně zodpoví vaše dotazy týkající se koupání, ošetřování pokožky dítěte. Po týdnu doma půjdete již na první prohlídku do poradny.

Čím vás překvapí novorozenec

Vaše miminko

Dítě v prvních týdnech většinu dne prospí. Budí se jen k jídlu nebo když cítí, že potřebuje přebalit. Kojení nebo krmení přizpůsobte potřebám miminka. Rozhodně nedejte na nějaký pevně stanovený režim, kvůli kterému byste jej budili a nutili pít. Zpočátku sice budete mít pocit, že miminko pije příliš často, ale nebojte se, obvykle se intervaly kojení po šesti nedělích upraví.

Dítě nemusíte každý den koupat, stačí je jen umýt. Koupání se doporučuje před jídlem, nebo výjimečně hodinu po něm. Nezapomeňte, že velmi důležité jsou dotyky, hlazení, jemné masírování. Čím více něhy a hlazení, tím lépe se dítě cítí a je spokojené.

Jak se starat o pupík novorozence?

Paže a dolní končetiny vašeho dítěte jsou ohnuté, ručičky sevřené v pěst. Novorozenec leží převážně v podobně ohnuté poloze, jakou zaujímal v maminčině bříšku. Hlavička se stále otáčí ke straně, aby mohlo dítě nerušeně dýchat. V poloze na bříšku dovede miminko na chvíli bez pomoci zvednout hlavičku, aby ji mohlo otočit ke straně.

Má dosud všechny reflexy – od počátku výrazný sací reflex, uchopovací reflex, bojí-li se hlasitého zvuku nebo trhavého pohybu, reaguje tzv. Moroovým reflexem (překvapení). Když se rozsvítí oslnivé světlo, automaticky zavírá oči. Na všechno, co budete držet asi třicet centimetrů před jeho očima, dokáže na několik sekund zaměřit pohled.

Proč vlastně mají novorozenci žloutenku?

Duševní vývoj

Vaše miminko si dobře pamatuje váš hlas i vůni. Překvapí jej hlasitý zvuk a zajímají jej hlasy. Umí na chvíli zaostřit na obličej, očima bude hledat zdroj zvuku. Některé děti už sledují předmět, který se pohybuje v oblouku nad jejich obličejem.

Pokud něco dítěti ukážete, zaměří se na hrany a rohy. Když to bude váš obličej, bude se dívat na vaše oči a na obrys vlasů. Jestli je máte tmavé nebo nosíte brýle, bude vás vnímat mnohem intenzivněji.

V tomto věku ještě dítě neudrží dlouho pozornost, z deseti hodin bude bdělé zhruba jednu hodinu. Většina měsíčních miminek již na konci prvního měsíce pláče skutečné slzy. I když miminko většinou spí, využijte každou chvilku jeho bdění k rozvíjení jeho schopností – nad postýlku zavěste nějakou hračku vydávající zvuky, mluvte na něj, zpívejte mu. Nekřičte na něj.

Společenský vývoj

Dítě hledá a dožaduje se očního kontaktu. Když studuje vaši tvář, je klidné a vypadá pozorně, když na něj mluvíte. Děti dávají přednost lidskému hlasu, mají rády samohlásky (a, e, i, o, u, á, é, í, ó, ú).

Většina dětí umí vydávat i jiné zvuky než pláč, některé děti se už umějí zapojit do „rozhovoru“ tím, že zareagují, začnou se vrtět a některé se již na konci prvního měsíce umějí usmát. I když jsou ještě malé, učí se posloucháním a zkoumáním. Proto na děti mluvte celý den, popisujte, co děláte, a zpívejte jim.

Miminka většinu času prospí, takže nepotřebují stálou péči. Miminku se po vás nebude v prvním měsíci stýskat, když si půjdete někam na večeři. Paní na hlídání nebo babička nebude vůbec vadit – dítě si to ani neuvědomí.

Miminko ani nemusíte v noci přebalovat, když není pokakané. Mokré plenky – papírové absorbční – mu nevadí. Miminku neuškodí, když mu občas nabídnete dudlík.

Hmotnost a výška

Po narození váží většina dětí kolem 2,75–4 kg. S rychlým růstem bude vaše dítě přibývat i na váze, do čtyř až pěti měsíců svou porodní hmotnost zdvojnásobí.

Novorozené dítě měří kolem 50 cm a bude úžasně rychle růst – až 1,2 mm během jednoho dne. I proto nekupujte zbytečně moc kojeneckého oblečení, za měsíc už bude malé.

Holčičky jsou většinou menší než chlapci, první dítě bývá obvykle menší a prvorozené děti mívají většinou stejnou váhu jako měla jejich matka. Po narození tvoří hlava vašeho miminka čtvrtinu jeho délky a jeho čelo je mnohem větší než bude později. Tělo a končetiny budou růst rychleji než hlava. Po narození má mozek dítěte jen třetinu velikosti mozku dospělého.

Co napoví hmotnost po porodu a pár dní po něm?

A co vy?

Počítejte s tím, že první týdny po návratu z porodnice budou krušné. Změní se nejen váš vztah s manželem, ale změníte se i vy sama, a to jak psychicky, tak fyzicky.

Tip: Přečtěte si články v rubrice Šestinedělí.

Vaše tělo potřebuje čas k tomu, aby se dostalo do původní formy:

Zvětšená děloha. Její zavinování (zmenšování) můžete pociťovat jako většinou mírnou, někdy ale silnější bolest zejména při kojení. Zároveň také z dělohy odcházejí v prvních dnech tzv. očistky. Tento výtok bývá v prvních pěti dnech krvavý, později jsou očistky hnědavé až žlutavé, nakonec skoro bezbarvé. Odcházejí obvykle 2 až 6 týdnů, urychlit to můžete častým leháním na břicho. Nutné je pravidelné a úzkostlivé dodržování hygieny.

Břicho k nepoznání. Bude pár měsíců trvat, než bude vaše břicho vypadat stejně jako před otěhotněním. Nejenže může být stále zvětšené, ale navíc může být pokožka na něm vysušená a poškozená malými prasklinkami. Nepřestávejte si proto pleť celého těla důkladně promazávat.

Tipy, jak zvládnout šestinedělí

Jiné prsy. Když se prsy nalijí mlékem, budou napjaté, citlivé a mohou vás i bolet. Pomůže studený obklad - čistou plenu namočte do studené vody a přikládejte na prsy v období mezi jednotlivým kojením. Hlavní pozornost věnujte hygieně, předejdete tak případnému vzniku zánětu prsní žlázy (mastitidy), která umí maminky šestinedělky velmi nepříjemně potrápit. Před každým kojením si důkladně umyjte ruce.

Bolesti v zádech. Některé ženy si stěžují na bolesti pánve a kostrče. Jsou důsledkem velkého roztažení této oblasti v druhé době porodní. Obtíže časem odezní, pokud však trpíte bolestmi, které neustupují, kontaktujete fyzioterapeuta.

Potíže s vyprazdňováním. Může se stát, že budete mít potíže se zácpou. Stolice může být tuhá v důsledku dehydratace po porodu. Nepoužívejte ale žádná projímadla , raději zvolte lehký miniklystýr nebo si řekněte lékaři o glycerinový čípek. Pomůže i hluboké břišní dýchání a přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu.

Kila navíc. Nestresujte se a rozhodně zavrhněte všechny drastické diety. Během kojení jsou naprosto nevhodné, protože mohou ublížit dítěti! Snažte se, aby vaše strava byla pestrá a vyvážená s dostatkem kvalitních živočišných proteinů, s patřičným obsahem vitaminů, vápníku a železa. Nemá v ní chybět ovoce a čerstvá zelenina a především dostatečné množství tekutin.


Nejoblíbenější produkty

Sensillo Carero Kojenecký polštář bílý Sensillo Carero Kojenecký polštář bílý
nabízí 38 obchodů za ceny od 165 Kč
Porovnat ceny
Sensillo Kojenecký polštář bílý Sensillo Kojenecký polštář bílý
nabízí 9 obchodů za ceny od 149 Kč
Porovnat ceny
Scamp Kojící polštář Zig Zag Scamp Kojící polštář Zig Zag
nabízí 1 obchod za ceny od 629 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené výrobky


Padání vlasů. Pravděpodobně vám během těhotenství zhoustly a zlepšila se i jejich kvalita. Proto vás teď může zaskočit, že je ztrácíte skoro po hrstech. Na vině jsou opět hormony.

Pigmentové skvrny. Některým ženám se v těhotenství na obličeji a na těle objeví pigmentové skvrny. Jsou způsobené zvýšenou hladinou hormonu stimulujícího pigmentové buňky nebo zvýšenou hladinou hormonů estrogenu a progesteronu. Většině žen po porodu časem zmizí.

Poporodní blues: 10 tipů, jak se v šestinedělí nezbláznit

Výkyvy nálad. Mohou za to hormony. Návrat k původnímu stavu bude pravděpodobně trvat několik týdnů. Vaše okolí by to mělo respektovat a být k vám tolerantní.

Poporodní blues. Jde o krátkodobou a přechodnou záležitost, obvykle netrvá déle než dva týdny. Většinou začíná kolem třetího dne po porodu pláčem, může jej provázet i pocit zlosti a osamělosti. Návaly emocí je dobré nepotlačovat, ale nechat přirozeně uvolnit. Pomůže vám i fyzická aktivita.

Deprese. Pokud máte stále špatnou náladu a potíže už trvají delší dobu, poraďte se raději s lékařem psychiatrem. Obzvlášť pokud se k tomu přidaly problémy se spánkem, napětí ve svalech, apatie, odmítání kojení nebo vašeho dítěte, strach z každého dalšího dne, sebepodceňování atd.

Laktační psychóza. Objevuje se velmi zřídka a je vážným psychickým onemocněním. Projevuje se mimo jiné halucinacemi, silnými úzkostmi a maniodepresivními ataky. Je nutné léčit ji v nemocnici.

Témata: Děti, Novorozenec, Poporodní blues, Sací reflex, Osamělost, Hlasitý zvuk, Jemné masírování, Zvětšená děloha, Novorozeně, Psychóza, Původní stav, Rychlý růst, Čerstvá zelenina, Žlutavě, Prasklinka, Přiměřený pohyb, Nepoznání, Studený obklad, Fyzická aktivita