Maminka.czNovorozenec

Novorozenecká žloutenka: Jak ji poznat a kdy je nutná léčba?

Simona Procházková 9.  1.  2018
Jak poznám, zda můj syn trpí novorozeneckou žloutenkou? A pokud ano, je pokaždé nutná léčba takzvaným modrým světlem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na vše, co vás k problému novorozenecké žloutenky zajímá, odpovídá  MUDr. Radka Chumová, primářka neonatologického oddělení Nemocnice Mělník 

Novorozenecká žloutenka se projevuje žlutým zbarvením kůže, případně očního bělma a sliznic.  Nejdříve se objevuje na hlavě, později na trupu a nakonec i na končetinách. Novorozenec bývá unavenější a spavý, může proto nastat problém s krmením. Pokud kojíte, je potřeba ho pravidelně budit, přikládat co možná nejčastěji a v případě, že odmítá pít nebo nepřibývá na váze, se obrátit na lékaře.

Mírnou žloutenku může mít dítě i několik týdnů po příchodu z porodnice. Ve většině případů není potřeba žádná léčba. Žloutenka trvá zhruba dva týdny a důležité je dbát na dostatečný příjem potravy, samozřejmě nejlépe mateřského mléka. Časté kojení se považuje za výbornou prevenci.

Miminko byste dále měla vystavovat co nejvíce dennímu světlu, přičemž stačí hlavička, nemusíte ho svlékat (nastavte postýlku k oknu). Ale pozor na přímé slunce! Takzvaná fototerapie neboli léčba modrým světlem se využívá u miminek se závažnější formou nemoci. Ta by totiž mohla způsobit poškození mozkových buněk. 

Témata: Zdraví, Novorozenec, Miminko, Žloutenka, Transfúze, Závažná forma, Jak, Mělník, Výborná prevence, Primářka, Časté kojení, Nemocnice Mělník, Léčba, BELMA, Dostatečný příjem, Denní světlo, Nutná léčba, Příjem potravy, Mateřské mléko, Novorozeně, Novorozenecká žloutenka, Zlo, Modré světlo, Přímé slunce, Světlo, Zdraví na Heureka.cz

Video