Maminka.czČasopis Moje psychologie

Nový šéf: Máte se strachovat, nebo radovat?

Jana Benešovská 26.  5.  2010
A je to tady! Přichází nový šéf a s ním jiná atmosféra, nové úkoly, s nimiž nemáte žádnou zkušenost, a možná i změny, které jste nečekali a s nimiž nesouhlasíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A co když zrovna vy jste na druhé straně barikády a od zítřka povedete coby šéf jiné kolegy?

Ještě před dvaceti lety platilo, že čím déle jste zůstávali v jedné firmě, tím víc jste byli ceněni. Dnes dávají personalisté přednost lidem, kteří sbírali zkušenosti v různých firmách. Kromě toho stejně jako řadoví pracovníci podléhají nabídce a poptávce i lidé ve vedoucích pozicích. Změnu šéfa, která s sebou přináší nové skutečnosti, tak zažijete vícekrát. I když se změn a novinek obáváte, nemusí být k horšímu, ale je jasné, že je toto období pro obě strany náročné. Některé firmy sahají při obsazování vedoucí pozice do vlastních řad a povýší někoho „zevnitř".

Jiné chtějí člověka nezatíženého tzv. provozní slepotou a hledají v neznámém prostředí. Která z těchto dvou možností je lepším řešením, na to nedokážou odpovědět ani odborníci. Obecně platí, že člověk povýšený v rámci firmy má více zkušeností a znalostí týkajících se pracoviště, vztahů a pracovní činnosti. Každopádně první pravidlo pro začátek v nové pozici je podle Dagmar Šimonové, personální manažerky pracovních portálů Jobs.cz a Práce.cz, stejné: „Klíčové je, aby nový šéf nenastupoval do své pozice s obavami a předsudky a aby stejně přemýšleli i jeho zaměstnanci.

Obě strany by ke změně měly přistupovat pozitivně, vnímat ji jako novou startovní čáru pro všechny, příležitost pro zlepšení a nalezení nových funkčních principů." Psycholožka Zdeňka Židková doporučuje přistupovat k šéfovi jako k novému partnerovi. „Oťukat si ho a pak ho přijmout nebo před ním utéci," dodává.

Šéf: bude mít vaši důvěru?

Odborníci se shodují na tom, že šéf by měl do nového prostředí vstupovat co nejpřirozeněji a přirozeně by se měli chovat i podřízení. Poznatky z prvních dnů se vyplatí nechat „uležet" a nedělat ukvapené závěry. Nový šéf je v nelehké situaci, pro stávající tým je zdrojem nejistoty, neboť lidé nevědí, co od něj čekat. Navíc každý se chce u nového šéfa „zapsat" co nejlépe a každý na to jde po svém - lichotkami, úslužností, někdo věčným přitakáváním - což u kolegů může vyvolávat nevraživost. Lze ustát obojí - naklonit si šéfa a nepopudit svým chováním podřízené? „Tým spolupracovníků má své vnitřní normy, své způsoby komunikace a členové týmu se znají se svými přednostmi i chybami.

Nejhorší variantou je začít se chovat výrazně jinak. Slovně šéfovi nabízet své služby, když dřív jste nic takového nedělali, v řeči těla dávat najevo podřízenost a vstřícnost, když ostatní vás takové neznají. Chybou je přezírání a postoj ve smyslu: ´Já jsem zavedený pracovník, vy jste tu nový.´ To vede šéfa k dominantnímu chování, které se nevyplatí celému pracovišti. Jednání, které nemůže nic zkazit, dává šéfovi najevo: ještě se neznáme, ale budu tě respektovat a budu ti pomáhat," radí Zdeňka Židková. Nedávno jsem se setkala s člověkem, který nedokázal respektovat šéfa jen proto, že nadřízený nevydržel v žádné pozici déle než dva roky a že migroval z reklamky do pojišťovny, odtamtud do státního podniku a pak zase zpátky.

Podle dotyčného člověka svědčí „pestrý" kariérní životopis spíš o selháních než úspěších. „Nehledě na to, že řídit reklamku a státní podnik je přece něco úplně jiného," rozčiloval se. Psycholog Vojtěch Lebduška oponuje, že ve velkých a rozvětvených organizacích bývá náplň práce na úrovni managementu podobná, ale rozpaky dotyčného chápe: „Schopný vrcholový manažer může na stejné úrovni najít uplatnění i ve zcela odlišném odvětví. Druhou stránkou věci je však právě důvěra zaměstnanců. Ta se pochopitelně buduje daleko lépe, když v řídící funkci sedí ´někdo z nás´. Ale důležitější než někdejší působiště je pověst a činy, takže i ´přespolní´ generální ředitel má šanci."

Chyby podřízených

Snadno se řekne, že nového šéfa byste se měli snažit pochopit a uvědomit si, že jeho pozice neznamená jenom výhody a požitky, ale také zodpovědnost, vyšší nároky atd. Jenže pokud ve firmě pracujete dvacet třicet let a teď se dozvíte, že o vás bude rozhodovat člověk ve věku vašeho potomka, všechny dobré rady blednou. Co dělat, chcete-li s ním dobře vycházet? Hlavně nečekat, že bude stejný jako vy. Vy na rozdíl od mladšího šéfa dokážete spoustu věcí řešit s rozvahou a jste také tolerantnější ke kompromisům.

Jde o to vnímat tyto schopnosti jako výhodu a neváhat je využít ve vztahu s ním. Nový šéf s sebou přináší nové zvyklosti a jedna z věcí, která blokuje vzájemná nedorozumění, je tvrdošíjné trvání podřízených na svých zvycích. „Častou chybou zaměstnanců je klikaření a spolky za zády šéfa s podtextem ´zkus nás chytit při nepravosti´, kdy si podřízení třeba v době šéfovy nepřítomnosti neúměrně prodlužují přestávku na oběd. Podobně negativně bývají vnímána i veškerá verbální a neverbální vyjadřování ve smyslu ´ten minulý to dělal jinak a lépe´," vysvětluje Zdeňka Židková.

Změny krok za krokem

V pozici šéfa musíte především umět hospodařit s časem. K tomu je třeba vědět, co se od vás očekává a chce. Proč jste do firmy přišli - máte provést organizační změny, nebo rychle zlepšit výsledky? Zjistěte, podle čeho vás budou jako manažera hodnotit, a v souladu s tím si připravte plán úkolů. U těch méně podstatných zvažte, které přenést na podřízené.

Šéf, který chce všechno zvládnout sám, to často nestíhá a šidí vlastní lidi - to může mít horší následky, než kdyby nedělal nic. Kouč v oblasti osobního rozvoje Aleš Kalina říká, že být dnes vůdcem neznamená mít silný hlas a velký bič, ale naopak - proměnit se v partnera, který dokáže vytvářet kolegům podmínky, aby mohli samostatně, iniciativně a tvořivě konat. „Vedoucím pracovníkům často kladu na různých konferencích otázku: Kdybyste podřízeným nedal výplatu, kdo z nich by za vámi šel? Mnoho by jich jistě nebylo, protože řada šéfů si dokáže udržet autoritu jenom díky finanční motivaci.

Lidé pro ně pracují, protože potřebují peníze anebo protože se bojí odejít do jiné práce. Často proto, že necítí u šéfa porozumění. Šéf je neumí povzbudit, zklidnit, nedává jim dostatečný prostor pro uskutečnění vlastních nápadů a není pevný ve svých rozhodnutích." Nástup nového šéfa do firmy je většinou spojen s odchodem toho předcházejícího. Pokud se váš předchůdce rozešel s firmou ve zlém, nebojte se čerpat zkušenosti jinde - u nadřízených i podřízených. Jestliže se před nimi budete od začátku tvářit, že všechno víte, vaší autoritě to nepomůže.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

Témata: Časopis Moje psychologie, Peníze a kariéra, Strach, Velký bič, První pravidlo, Šéf, Řád, Máť, Podřízený, Pracovní portál