Maminka.czVýživa a stravování

Nový trend: rostlinná mléka. Jsou skutečně tak výživná a zdravá?

Veronika Vlachová 26.  3.  2020
Rostlinné nápoje zažívají v posledních letech boom: Vypadají jako mléko, vaří se z nich, peče či připravují koktejly nebo pěna do kávy. Jsou ale skutečně tak výživné a zdravé?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dlouhá léta bylo kravské mléko opěvováno a považováno za jednu z nejdůležitějších složek jídelníčku během růstu: Dodává potřebné bílkoviny, vápník a další živiny důležité pro správný vývoj. Na druhé straně se ale každým rokem stále víc ozývají argumenty proti jeho konzumaci. Prý kvůli tomu, že to není etické, ekologické, ekonomické, a hlavně tak zdravé, jak se prezentuje. Nastoupily alternativy, které se vyrábějí z mandlí, máku, konopí či ovsa. Dokážou ale skutečně nahradit mléko? 

Bolí ho často bříško nebo blinká? Možná trpí alergií na mléko!

Děti rostou z mléka 

Známou větu, že děti rostou jako z vody, můžete na základě loňské studie dětského lékaře Jonathona Maguirea z torontské nemocnice pozměnit na: „Děti rostou hlavně díky mléku.“ Jeho výzkum, který byl loni na jaře zveřejněn v časopise American Journal of Nutrition, zjistil, že děti, které pijí kravské mléko (konkrétně zhruba tři šálky denně), jsou o 1,5 centimetru vyšší než jejich vrstevníci holdující konzumaci rostlinných mlék ve stejném množství. Ostatní vědci poukazují na další související fakt: Nejvyšší muži světa pocházejí z Nizozemska, země, která má největší spotřebu mléčných výrobků na světě. Kravské mléko skutečně stimuluje růst v dětském věku, pravděpodobně díky bílkovině v něm obsažené. 

Vyrobte si "mléko" doma sami

Abyste měli jistotu, co rostlinný nápoj obsahuje, udělejte si ho sami. Je k tomu potřeba ideálně výkonný mixér (ten tyčový často nestačí). Základem je hrnek ořechů nebo semínek, která nejdříve pro větší jemnost a stravitelnost dejte na několik hodin namočit (zhruba na 8–12 hodin). Vsypte je do sítka a nechte okapat, pak je vložte do mixéru. Zalijte půllitrem až litrem vody a rozmixujte. Pro lepší a příjemnější chuť můžete přidat sušené ovoce (například datle), špetku soli, vanilku, skořici atp. A poté můžete přecedit přes pláténko nebo pytlík na rostlinné mléko. V ledničce vydrží v uzavřené nádobě zhruba 2–4 dny. 

Například dva šálky živočišného mléka obsahují 16 gramů bílkovin, které pokrývají 70 procent denního požadavku tříletého dítěte. Proto se kravské mléko po celé staletí tolik propaguje. V posledních letech se ale stále hlasitěji ozývá i druhý argumentační tábor, který tvrdí, že mléko od krav patří pouze telatům, může obsahovat spoustu chemických látek majících negativní vliv nejen na trávicí trakt, ale i na celý organismus. K tomu americká Akademie výživy a dietetiky přidává další fakt: Až 75 procent světové populace trpí laktózovou intolerancí. A tak se neustále zvyšuje popularita rostlinných nápojů, které dokážou živočišné mléko v kuchyni nahradit. 

Kojení a znečištěné životní prostředí: Jsou v mléce škodliviny?

Kravské mléko má konkurenci 

Je pravda, že děti v době vývinu po kravském mléku rostou mnohem rychleji. 
Ovšem jak podotýká například Matthias Schulze z Německého institutu pro výzkum výživy v Postupimi, netušíme, zda je to dobře, či nikoli. V každém případě i taková složka jídelníčku, která se traduje již po několik generací, se dá jednoduše nahradit. „Živočišné mléko není esenciální. Vše, co obsahuje, lze zajistit konzumací mnoha dalších potravin,“ podotýká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. „Rostlinná mléka jsou bezva alternativou anebo zpestřením jídelníčku. U alergiků na živočišné mléko jej mohou chuťově a téměř plnohodnotně výživově nahrazovat,“ doplňuje. Podobného názoru je i Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví, která ovšem doporučuje nevylučovat z jídelníčku všechny mléčné produkty: „Do jídelníčku není nutné zařazovat mléko. Zastoupené by ale měly být zakysané mléčné výrobky, jakými jsou například jogurty, kefír či acidofilní mléko. Ty jsou obohacené o bakterie, které příznivě ovlivňují náš zažívací trakt.“ 

Nákup rostlinných nápojů: Co sledovat na etiketě? 

Co všechno se skutečně skrývá vevnitř? V ideálním případě hledejte takové produkty, které obsahují jen pár složek: především vodu, podíl hlavní složky (oříšky, semena atp.) a pak sůl, případně přírodní doslazování (sušené ovoce) nebo přírodní příchuti (vanilka, kakao, káva atp.). Spousta rostlinných „mlék“ na trhu obsahuje stabilizátory, fosforečnany a do řady z nich se přidávají i jednoduché cukry. Právě takovým se vyhněte. 

Je skutečně výživné? 

Velkým rozdílem mezi živočišnými a rostlinnými mléky je jejich nutriční hodnota. Zatímco mléko obsahuje bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami, sacharidy složené především z laktózy a dále podle typu tučnosti také tuky a některé vitaminy a minerální látky, rostlinné nápoje toto nabité složení postrádají. „Mléka z obilovin, jako jsou třeba rýžové nebo ovesné, jsou dietní, s minimem živin, a proto je nijak nedoporučuji,“ podotýká Margit Slimáková. „Ovšem mléka z ořechů a semínek, jako jsou třeba mléko makové a mandlové, jsou nejvýživnější a současně i nejchutnější,“ vyjmenovává specialistka na zdravotní prevenci nejvhodnější rostlinné nápoje dostupné na trhu. 

Proč ho zařadit?

Zarputilí zastánci živočišného mléka se svého bílého nápoje rozhodně vzdávat nemusejí. Jak upozorňuje Margit Slimáková, v takovém případě by měli sahat po těch, která slibují tu nejlepší kvalitu: „Ideální je čerstvé biomléko od farmáře. V případě nákupu v běžných obchodech pak vybírat biokvalitu, mléko nehomogenizované nebo namísto mléka raději volit neochucené plnotučné jogurty.“ Ovšem důvodů, proč ochutnat rostlinné nápoje, je mnoho: rychlá domácí výroba či konzumace ořechů a semínek prospěšných pro organismus. Zejména to platí pro děti, které ještě kvůli bezpečnosti tyto tvrdší pochutiny jíst nesmějí. „Rostlinná mléka nezatěžují organismus, nezpůsobují alergické reakce a intolerance,“ dodává dula a nutriční specialistka Simona Lazzari. 

Jaké mléčné výrobky patří mezi superpotraviny? 

KTERÉ ROSTLINNÉ NÁPOJE EXISTUJÍ? 

1. SÓJOVÉ MLÉKO

Patří mezi nejprodávanější rostlinné nápoje. Je vyrobeno ze sóji a dá se použít univerzálně: na vaření, pečení nebo přípravu kávy. Obsahuje přibližně stejné množství bílkovin jako mléko, má ovšem nižší podíl tuku. Někteří nutriční specialisté ho nedoporučují například kvůli goitrogenům, které potlačují funkci štítné žlázy, či kvůli vysoké průmyslové úpravě. Může způsobovat alergie. 

2. MANDLOVÉ MLÉKO

Bezlepkový nápoj, který získává na popularitě díky příjemné chuti a vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin. Oproti sójové alternativě obsahuje mnohem méně bílkovin a nízké dávky vápníku se uměle navyšují. Nevhodné pro alergiky na mandle.

Klepněte pro větší obrázek


3. OBILNÁ MLÉKA

Ovesné, rýžové, žitné či špaldové mléko se vyrábí většinou vařením celých zrn a dodáním slunečnicového oleje a mořské soli. Jde o mléka méně lahodná, a tak se chuť částečně enzymaticky upravuje, čímž se také přeměňuje škrob na cukr a usnadňuje se stravitelnost. Obilná mléka neobsahují cholesterol ani laktózu, proto jsou vhodná pro osoby s vysokým cholesterolem či nesnášenlivostí laktózy. Na pozoru by se měli mít ti, kteří špatně reagují na lepek.

4. LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MLÉKO

Velice snadné na domácí přípravu. Obsahuje hodně vitaminů B3 a B6, kyseliny listové a vitaminu E. Je přirozeně bezlepkové.

5. MAKOVÉ MLÉKO

Nováček mezi rostlinnými nápoji. Obsahuje velké množství bílkovin a hlavně vápníku. Jeho oblíbenost roste i kvůli uklidňujícím účinkům. 

6. KONOPNÉ MLÉKO

Na výrobu se používá neloupané semínko technického konopí. Takový nápoj je vysoce výživný a obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. 

7. KOKOSOVÉ MLÉKO

Znáte ho spíš z asijské kuchyně, ovšem dá se použít i na přípravu obilných kaší nebo smoothie. Obsahuje vysokou dávku manganu, železa, draslíku či fosforu a hlavně omega-6 kyseliny. 

8. MLÉKO Z KEŠÚ OŘECHŮ

Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Také je zdrojem hořčíku, zinku, železa a vitaminů skupiny B. Nápoj z kešú se dá vyrobit lehce doma. Stejně tak i hustší konzistence, které se dají přidat do pomazánek nebo do dortů. 

JAKÁ DALŠÍ EXISTUJÍ? Z makadamiových ořechů, ze slunečnicových semínek, pohanky či zemních mandlí. 

Hledáme Maminku roku 2020! Právě teď můžete přihlásit sebe nebo jakoukoli jinou skvělou matku ve svém okolí do dalšího ročníku této výjimečné soutěže. Všechny potřebné informace najdete na webu Maminka roku TADY

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Jídelníček, Praktické rady, Alergie, Laktóza, Popularita, Vanilka, Monika Bartolomějová, TAK, Zdroj, Bílkovina, Konopí, Semínko, Nápoj, Specialistka, Ořechy, Složka, Nizozemsko, Simon Lazzari, Vápník, Muž světa, Mléko, Kyselina, Množství bílkovin, Zdraví na Heureka.cz