Maminka.czTěhotenství

O Šípkové Růžence

Zuzana Labudová 20.  2.  2011
O Šípkové Růžence
Většina z nás je před otěhotněním připravena na nevolnosti, dýchavičnost a zvyšující se hmotnost. Na nepřekonatelnou únavu, která nás přepadá hned v prvním trimestru, se ale chystá jen těžko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na miminko jsem čekala rok a půl. Když jsem pak konečně držela v ruce pozitivní test, zaplavila mě vlna euforie. Přestože jsme původně s manželem plánovali, že radostné očekávání oznámíme okolí až po riskantním prvním trimestru, okamžitě jsem volala sestře a mámě a do týdne to věděly všechny kamarádky i zaměstnavatel,“ vypráví dvaatřicetiletá Marie o počátcích své gravidity. Plná sil a energie ale byla právě jen ten týden.

„Pak se to zlomilo a na mě padla únava. Ale nebyla to obyčejná únava, jako když člověk málo spí, dlouho pracuje nebo je utahaný fyzicky. Byl to stav naprosto nepřekonatelného vyčerpání a touhy jenom spát a spát třeba celý měsíc,“ popisuje Marie, které v prvních týdnech gravidity dělalo problém i dojít si z postele na záchod.

„Můj zaměstnavatel sice věděl díky mému nadšení prakticky hned, že jsem těhotná, jenomže sám děti neměl, a tak mu přišlo hodně divné, když jsem na každou poradu přišla pozdě, pak jen nepřítomně seděla a pořád dokola zívala. Navštívila jsem gynekologa, který mě ujistil, že ta příšerná únava je dílem mých zblázněných hormonů a že to časem přejde, jenže to mi nepomohlo.“

A tak se Marie nejprve snažila pocit únavy přemoci, až se nakonec naučila jít spát hned, když přišla z práce a najedla se. „No opravdu, asi tři týdny jsem chodila do postele v sedm večer, hned po večerníčku,“ směje se.

Poslechněte své tělo

Zejména první třetina těhotenství představuje pro organismus ženy obrovskou hormonální zátěž. Tělo si zvyká na všechny překotné změny, které v něm probíhají, a proto se nastávající maminka cítí absolutně vyčerpaná a malátná, a to nejen večer, ale i v průběhu celého dne. Mnoho žen dokonce tvrdí, že únava na začátku gravidity byla ještě horší než první týdny po porodu, kdy také dojde k velkému hormonálnímu výkyvu a k tomu se ještě novopečená matka musí starat ve dne v noci o miminko. Lékaři doporučují nepokoušet se únavu překonat, ale poslechnout své tělo a dopřát si odpočinek, a to co možná nejvíce.

Během noci by těhotná žena měla spát alespoň osm hodin a přes den minimálně další hodinu. Ovšem některé budoucí maminky jsou sice velmi unavené, ale usnout přes den či brzy večer prostě nemohou.

Čtete také: Co s ranní nevolností?

Pak je namístě jiná relaxace – zajděte si cestou z práce zaplavat nebo na masáž, večer se vám bude lépe usínat. Pauzu na oběd v zaměstnání využijte ke krátké procházce na čerstvém vzduchu nebo si alespoň dejte – pokud je to možné – nohy na stůl. Někdy samozřejmě není možné poslechnout svůj organismus a usnout právě tam, kde se nacházíme.

Určitě se ale nesnažte zahnat dotírající spánek velkými dávkami kofeinu. To není zdravé ani v normálním, natož v jiném stavu. Kolu používejte pouze vychlazenou a po lžičkách, když se o vás pokouší silné nutkání na zvracení. Kávu nebo černý čaj pijte pouze slabé a co nejméně.

Uklidněte mysl

U většiny žen únava zmizí jako mávnutím kouzelného proutku na konci prvního trimestru. Po všeobecně nejlépe snášeném období čtvrtého až šestého měsíce se pak stavy vyčerpání vrátí na konci gravidity jako reakce na dlouhé těhotenství, přírůstek hmotnosti a nespavost vyplývající z obtížného hledání polohy vhodné ke spaní.

To potvrzuje i Marie: „Ve druhém trimestru jsem spala jako andělíček, taky jsem byla velmi aktivní, protože mi bylo opravdu dobře. Ke konci těhotenství jsem ale byla zase unavená, protože mě bolelo celé tělo, a navíc jsem se už prostě nemohla pořádně vyspat. Neustále jsem se převracela a v žádné poloze jsem nevydržela. Navíc jsem třikrát za noc chodila na záchod.“

Aby se vám lépe spalo, vezměte si do postele ještě jednu deku nebo polštář a srolujte si je při ležení na boku mezi nohy. Nebo zkuste zaujmout tzv. stabilizovanou polohu, ovšem s podloženou nohou tak, abyste si nestlačovala bříško. Možná by také stálo za to investovat do nových, kvalitnějších matrací.

Spánek vám může zaplašit i časté chození na záchod, omezte tedy pití těsně před usnutím a nevečeřte těžko stravitelná jídla. Hodinku před spaním zkuste vypít teplé mléko s medem. Kromě fyzických obtíží vám ale mohou neklidné noci způsobit také různé psychické záležitosti. Většina žen se sice na dítě velmi těší, současně ale trpí obavami, zda rodičovství zvládne.

K hormonálním výkyvům patří i stavy, v nichž si najednou nejste jistá, zda jste na tu obrovskou životní změnu připravená, a zároveň máte výčitky vůči svému dítěti, které přece za vaše nálady vůbec nemůže. Zachovejte klid, všechny tyto pocity k těhotenství patří a v podstatě by nebylo úplně normální, pokud by vás zmíněné otázky alespoň párkrát nepotrápily. Každopádně se vyhněte lékům, které vám nepředepsal váš gynekolog. Z bylinek můžete použít mátu peprnou, meduňku lékařskou nebo kozlík lékařský.

Zkuste železo

Nedávný výzkum prokázal, že většina českých žen trpí nedostatkem železa.
Jejich chudokrevnost se ještě prohlubuje v těhotenství, kdy nároky organismu stoupají. Jestliže jste tedy velmi unavená a nedokážete se na nic soustředit, požádejte svého ošetřujícího lékaře, aby vám vzal krev a zkontroloval obsah železa. Jeho zásadní nedostatek totiž může způsobit nízkou porodní váhu miminka nebo také jeho předčasný příchod na svět.

Někteří gynekologové předepisují železo všem těhotným ženám, aby zajistili jeho dostatečnou zásobu, která vykompenzuje ztrátu krve při porodu. Železo ale můžete doplnit také sama, a sice vhodnou stravou, zejména konzumací hovězího masa, mořských plodů, kvasnic, luštěnin a ořechů. Upřednostňujte pečivo z celozrnné mouky, ta totiž obsahuje o 60 % více železa než mouka bílá. Raději se však vyhněte játrům, protože obsahují vysoké množství vitaminu A, což je pro plod rizikové.

Špenát má sice – jak věděl už Pepek námořník – nejvíce železa ze všech druhů zeleniny, jeho vstřebávání v lidském organismu je však bohužel velmi komplikované. A to je problém tohoto prvku všeobecně – velmi špatně se totiž v našem těle využívá, udává se, že bez užitku zůstává až 90 % železa přijatého ve stravě. Jeho vstřebávání usnadňuje vitamin C, proto se doporučuje vypít před jídlem bohatým na tento prvek sklenici pomerančového džusu.

Čtete také: Co s ranní nevolností?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Předčasný příchod, Novopečená matka, Časté chození, Růže, Teplé mléko, Šíp, Radostné očekávání, Pepek, Kozlík lékařský