Maminka.czTěhotenství

Obavy v těhotenství: Internetové diskuze je jen přiživují. Co pomáhá?

Veronika Vlachová 22.  9.  2020
Před porodem se v hlavě mohou nahromadit myšlenky, které dokážou ten příjemný pocit v těhotenství pěkně nahlodat. Jaké obavy nás nejčastěji trápí a jak se s nimi dá nejlépe zatočit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Vlastně ani nebyl pro obavy důvod. U mě vše v těhotenství probíhalo v pořádku a cítila jsem se úžasně, ale jakmile jsem měla i miniaturní chvilku sama pro sebe, přemítala jsem v hlavě nejrůznější scénáře, které pokaždé končily špatně: Buď, že se tomu malému ještě v děloze něco stalo, nebo můj porod probíhal na hranici života a smrti,“ svěřuje se Pavla, dnes už maminka půlročního chlapečka.

Nejedná se přitom o nic neobvyklého. „Jde vždy o hormonální změny, které vznikají v průběhu těhotenství a mění představu o spoustě věcí. Dále jde o zodpovědnost, která v souvislosti s těhotenstvím vzniká. Žena si víc uvědomuje důsledky svého chování,“ přibližuje Magdalena Mikulandová, porodní asistentka a specialistka na zdravý životní styl, důvody, proč jsme v těhotenství expertkami na vymýšlení nejmožnějších situací, které mohou nastat, a také vysokého množství obav. „I lidé kolem se začnou chovat jinak a často ženu vykolejí z její suverénnosti,“ dodává Magdalena Mikulandová. Jak tedy s obavami v těhotenství pracovat, abychom si mohly poslední dny před velkým finále užívat?

Tělo po porodu je jiné! Změny, které vás mohou zaskočit nebo vyděsit

Raději nic nevědět? 

Podle Jona Kabat-Zinna, emeritního profesora a zakladatele Kliniky pro snižování stresu, jsou obavy a úzkosti jedny z nejrozšířenějších stavů mysli, které jsou zároveň nejčastěji přehlíženy. 

„Když k sobě budeme upřímní, téměř každý z nás bude muset přiznat, že svůj život žijeme v oceánu strachu a většinu času se poznání této skutečnosti snažíme vyhnout,“ podotýká Kabat-Zinn ve svém nejzásadnějším díle o meditaci a všímavosti Život samá pohroma (Jan Melvil Publishing) a upozorňuje na to, že tyto pocity úzkosti, které vyplavou i z těch nejodolnějších z nás, mohou pocházet z předešlých traumat, jako například když jsme byli ignorováni či zanedbáváni. To je ale jeden z mnoha důvodů, proč se obavám i strachu snažíme i nevědomě vyhnout. Takovým příkladem útěku před nepříjemnými pocity může být i záměrně minimální informovanost, jak tomu bylo i u třiačtyřicetileté Alžběty. Jako matka ve vyšším věku, a tedy i v rizikové skupině rodiček nechtěla podstoupit ani prvotrimestrální screening. 

Nečekáš dvojčata? 10 věcí, které nechce slyšet žádná těhotná

„Věděla jsem, že mám vzhledem ke svému věku poslední možnost, kdy otěhotnět. A jakékoli vyšetření by mě jen znejistilo, že je něco v nepořádku. Takový stres jsem podstupovat nechtěla,“ vypráví Alžběta, která nakonec letos na jaře porodila zdravou holčičku. Certifikovaná dula a maminka tří dětí Adéla Lančová je přesvědčená, že obavy či uměle vyvolávané strachy, které se dnes dokážou nejrychleji šířit skrze internetové diskuse, souvisejí i s nedostatkem předchozích zkušeností s porodem: „Naše matky, tety ani jiné ženy v našem okolí o porodu obvykle moc nemluvily. Většina žen, které v současné době rodí, má maminky, které rodily v 70. či raných 90. letech, což je doba, kdy se rodilo opravdu velmi nepěkně, takže nic pozitivního v tomto tématu ke sdílení není. Ženám tedy chybějí přirozené vzory a přirozeně sdílené informace o porodu a raném mateřství.“ 

 

Obavy se dnes můžou rychle šířit skrze internetové diskuze

 

Oprávněné obavy jsou všechny 

Ať už se jedná o evidentní zdravotní komplikace, rizikové faktory, zvýšené nebezpečí vývojových vad nebo i jen vlastní nepříjemný pocit v podobě strachu nebo úzkosti, rozhodně není řešením nad tím mávnout rukou. „Oprávněné jsou naprosto všechny obavy. Porod je velice zásadním přechodovým rituálem. Žena v těhotenství vnímá, že po porodu již nic nebude stejné jako dřív,“ podotýká Adéla Lančová. A Magdalena Mikulandová dodává, jak se dají podle ní obavy zlikvidovat: „Všechny lze úplně eliminovat správným vysvětlením, nalezením kompromisu a povzbuzením, že vše dopadne dobře.“ 

Co s tím? 

Ke strachu z porodu nebo vlastního selhání či k obavám o zdraví miminka by se mělo přistupovat úplně stejně jako k jakémukoli nepříjemnému pocitu: uvědomit si ho, přijmout a pozorovat. 

V případě takových obav, se kterými se dá něco pro uklidnění udělat, neváhejte zapracovat na jejich minimalizaci. Právě to, že se svým nepříjemným pocitem můžete něco udělat, vám pomůže se z něj vybabrat. „Co se týče obav z porodu jako takového, tak zde zaručeně funguje dobrý předporodní kurz,“ doporučuje dula Adéla Lančová a zároveň podotýká, aby si ženy vybíraly lekce nezávislé na porodnici. „Kurzy samotných porodnic bývají zavádějící. Žena se tam dozví jen „jak to tady děláme my“, ale nedozví se, jak je to pro ni a její miminko nejlepší, jaká jsou doporučení ze strany Světové zdravotnické organizace.“

Porodní asistentka a autorka nedávno vydané příručky pro ženy Těhotenství a porod Magdalena Mikulandová zase upozorňuje na nejčastější nešvar budoucích matek: Odpovědi na své strachy hledají po internetových diskuzích či v neověřených zdrojích. „Nejlepší je chodit na odbornou psychoprofylaxi, odborné cvičení a relaxaci. Důležité je mít správné informace a nikoli info typu „jedna paní povídala“! Prostě si zjišťujte dobré informace a od dobrých a odborných zdrojů,“ zdůrazňuje Mikulandová. 

Mediální výchova je nutná! Děti musí rozpoznat manipulaci. Kde číhá?

Všímat si strachu 

Podle světového guru mindfulness meditace Jona Kabat-Zinna se rozrušené myšlenky i první nepříjemné pocity dají překonat tím, že s nimi nic nebudete dělat. Na první pohled to na úspěšnou metodu nevypadá, ale jak popisuje, to nejzásadnější bude probíhat uvnitř vás: „Úmyslně sledujeme svůj strach a úzkost, když se objeví, stejně jako to děláme s bolestí. Když se přiblížíte ke svým strachům a sledujete, jak vycházejí na povrch ve formě myšlenek, pocitů a tělesných prožitků, budete v mnohem lepším postavení pro to, abyste je rozpoznali takové, jaké jsou, a věděli, jak na ně vhodně odpovídat.“ Kabat-Zinn je také na základě svých výzkumů, které provádí na Klinice pro snižování stresu, přesvědčen, že čím častěji se tomuto zdánlivému „nicnedělání“ věnujete, tím spíše se pak cítíte ve své kůži. A čím příjemněji vám je, tím více se přiblížíte chápání, že vaše úzkost a obavy nejsou vámi a nemusí ovládat váš život. Napětí ve vašem těle, které je spojeno se strachem jakéhokoli charakteru, bude postupně i díky tomu, že se mu postavíte čelem, méně dotěrné a ztratí něco ze své síly. 

Co skutečně cítí miminko v děloze? 

Co pomáhá pro zmírnění obav 

Buďte v obraze: Co znamená krvácení nebo špinění? Můžu mít sex v těhotenství nebo kolik alkoholu je v pořádku? Jak předejít poranění hráze? Určitě máte v těhotenství a před porodem spoustu otázek, proto se ptejte svého gynekologa, vyhledejte si porodní asistentku nebo předporodní kurzy. 

Ověřujte: Čerpejte informace pouze z odborných zdrojů. Zvlášť na internetu je plno neověřených a často smyšlených textů. 

Záchrana v praxi: To, co můžete udělat pro svůj klid, udělejte. Cvičte, posilujte pánevní dno, naučte se techniky relaxace, jak zvládat kontrakce či pracovat s vlastními emocemi, nebo se zapište na kurz nastávajících maminek. 

Vyhledávejte příjemné zprávy: Katastrofické scénáře mohou vyvolat další paniku nebo strach. Raději se zaměřujte na takové příběhy těhotných, které jsou veskrze pozitivní. Dokážou vás lépe motivovat i nabudit k přesvědčení, že vše máte ve svých rukou. 

Pozitiva uklidňují 

Samozřejmě že mohou nastat i tragické scénáře, ale je zajímavé, jak moc naši mysl pohltí i jen přemýšlení o tom, co se někdy někomu v minulosti stalo nebo co špatného by se mohlo stát. Dokazuje to i sedm let stará studie zveřejněná v časopise Science. V ní vyšlo najevo, že mysl lidí se zabývá událostmi z minulosti a budoucnosti – i takovými, které se nestanou vůbec, a to polovinu času. Adéla Lančová proto doporučuje se zaměřit na optimistické příběhy, které dokážou motivovat i naladit na příjemnější vlnu: „Jako mírnění stresu určitě pomáhá sdílení pozitivních porodních příběhů, takže jednoznačně ženám doporučuji, aby vyhledávaly takové příběhy a nechávaly si je vyprávět nebo si je četly.“ 

Co najdete v těhotenské průkazce? Víte, co které zkratky znamenají?
Témata: Těhotenství, Porod, Těhotenství týden po týdnu, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Pánevní dno, Strach, internet, mindfulness, Předchozí zkušenost, Vývojová vada, Přirozený vzor, Miminko nejlepší, Budoucí matka, Kompromis, Vysoké množství, Nepříjemný pocit, Úzkost, Internetová diskuse, Dobré postavení, Rané mateřství, Adéla Lančová, Vysvětlení, Pocit, Alžběta