Maminka.czČasopis Maminka

Objektivem tatínka 2 . díl

Ivana Ašenbrenerová 30.  9.  2009
Objektivem tatínka 2 . díl
V minulém čísle jsme vám poprvé představili našeho nového seriálového hrdinu – Šimona. Jeho tatínek tentokrát zaznamenal svým fotoaparátem synkovu první návštěvu v bazénu při lekci kojeneckého plavání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se Šimonovi líbilo cachtání a potápění? Neměl z vody strach? Z následujících obrázků je vidět, že právě naopak!

Šimonek Štáfek

  • (věk 1/2 roku) – přezdívka Šimík
  • rodiče: Petra a Miloš Štáfkovi
  • sourozenci: sestra Beátka (2 roky) přezdívka Bíba, Betka
  • bydliště: Chomutov

Kojenecké plavání

Od šestého měsíce do jednoho roku začíná být dítě mnohem pohyblivější, takže pokud jste se svým miminkem chodila na plavání, které probíhalo ve vaně, pak už mu to s největší pravděpodobností nebude stačit. Je tedy čas na to přejít do bazénu, který samozřejmě splňuje hygienické podmínky. V této době se s dítětem ve vodě provádí soubor po sobě jdoucích prvků, které na sebe vzájemně navazují a kterým se říká Abeceda potápění. Jejich postupným zařazováním a vytvořením podmíněného reflexu lze naučit dítě potápět se na slovní signál.

Děti totiž mají do 4. měsíce vrozený reflex zatajení dechu, pokud tedy začnou trénovat před tímto obdobím, jejich reflex se posiluje a u dětí přetrvává dovednost zatajit dech na daný slovní pokyn. Je však důležité, aby byli rodiče s miminkem trpěliví, citliví a postupovali nenásilně. Se základními prvky Abecedy můžete začít už v umyvadle s vodou, v napuštěné vaně. Nejpozorněji byste měli být u prvních tří až pěti prvků, na nich totiž záleží zvládnutí těch dalších. Další prvek abecedy se zařazuje vždy až poté, co dítě zvládne předchozí prvek. Každé dítě je jiné, takže postupujte individuálně. Dávejte dítěti přestávku, když je potřeba. V bazénu by se měla teplota pohybovat kolem 27- 31 °C. Do bazénu můžete chodit s dítětem sami, ale je lepší navštěvovat speciální kurzy plavání pro kojence.

Jak to vidí táta…

Šimonek dnes jde poprvé plavat. Jsem zvědavý, jak mu to půjde. No, uvidíme, jak se s tím popere. Vstupujeme do objektu „chobotniček“. Šimonek kouká s otevřenou pusinkou, je v novém prostředí a všude tu běhají malé děti, a to se mu líbí. Máma vezme Šímu do šatny, malý je klidný. Ještě neví, co ho čeká. Svlékne ho, vysprchuje a nasadí „plavací“ plenku a můžou vyrazit. Šimonek je pořád klidný, asi ví, že půjde do vody. Jsme napnutí a natěšení, až bude poprvé Šimík plavat.

Když ho pozoruji, nemá zatím žádný problém a žvatlá. První prstík je ve vodě a už je tam po krk. Chvilku je z toho vykulený, ale napětí z něj opadává a už je jako ryba ve vodě. Kope nožičkama a spokojeně si to užívá, kouká po ostatních dětech a po naší instruktorce Míše. Ve vodě mu to jde skvěle, namáčí si ruku do vody a pak si ji strká do pusy. Jsme nadšení a dojatí. Při cvičení a cachtání se dětem zpívá a říkají říkadla. První hodina končí, děti se loučí říkankou. Vyndáme mrňouska, sundáme mu plenku, zabalíme do ručníku a obléknout. Pak Šimík dostane mlíčko, po něm se krásně usíná…

Témata: Časopis Maminka, Jen pro tatínka, Šimonek, Objektiv, Bíba, Přezdívka