Maminka.czJen pro maminku

Oblečení na miminko: nové, nebo ze „sekáče“?

Martina Machová 26.  10.  2012
Nákupy v „sekáči“ mají své neopakovatelné kouzlo, na chvíli se ponoříte a za chvíli vylovíte PERLU! Úžasný kousek oblečení, často jen za pár kaček. Je však takové oblečení vhodné i pro miminko?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obchody typu „SECON HAND“se u nás objevily počátkem 90. let minulého století, jejich popularita byla obrovská, „sekáče“ byly milovány a pro mnohé dámy byla jejich návštěva doslova drogou. Projít kolem „sekáče“ a alespoň na chvíli se nepohrabat v záplavě oblečení, bylo nad jejich síly. A není se čemu divit, módu milující dámy byly tehdy vyprahlé chudými léty uniformní totalitní garderoby.

Nejeden sekáčový model vnesl do jejich šatníků, a samozřejmě i šatníků jejich potomstva, západní šmrnc. Doba se ale rychle změnila, levným „sekáčům“ konkurují vietnamští prodejci, bazary, burzy, internetové obchody, výprodeje apod. Přesto všechno jejich kouzlo stále ještě nepohaslo; pro některé z nás je jejich návštěva stále adrenalinovým sportem, pro jiné bohužel nutností.

Miminko nepláče, když má gatě ze „sekáče“

Vašemu miminku je úplně jedno, zda má tričko z druhé ruky, nebo ze značkového obchodu, hlavně když je příjemné, měkoučké a hezky hřeje. Pokud nakupujete v „second handu“, je samozřejmostí, že oblečení vyperete (pokud je to možné i vyvaříte) a vyžehlíte, což spolehlivě zaručí jeho hygienickou nezávadnost.

Dokonce lze o některých kouscích oblečení říci, že nošením a opakovaným praním tak nějak zvláční, zjemní a jsou pokožce příjemnější, než kousky nové. Miminka navíc většinu věcí příliš neobnosí; z tohoto pohledu jsou absolutně nejvíce frekventovaná bodíčka. Oproti tomu například kalhoty, bundičky, kombinézy, jsou-li z kvalitních materiálů, bývají pěkné velmi dlouho.

Vyrážíme na lov!

„Lovkyně“ si v „sekáči“ zkrátka dělají radost; úlovek čítající dvoje pěkná kaťata, jedny rukavičky a frajerský šátek, vše dohromady za 150 Kč, jim rozzáří den. Některé kousky jsou od nového zboží k nerozeznání, jiné mají na střídačku třeba na doma.

Sekáčové modely lze vždy doladit novým kouskem oblečení a vycházkový „outfit“ je dokonalý! Častý je také systém – jedna bundička nová, jedna z druhé ruky. Není lepší neušetřit na něco smysluplnějšího, než utrácet tisíce vždy za nové, často předražené oblečení, ze kterého mrně za chvíli vyroste?

Lovíme v „síti“

Na internet se přesouvají nejen noviny, časopisy, aukční síně či mezilidské vztahy, ale samozřejmě i bazarové obchody včetně obchodů s oblečením. Koupit lze nejen oblečení nošené ale i nové, kupříkladu nevhodně darované, nebo jednou oblečené apod.

Z internetových bazarů se kvůli poštovnému vyplatí kupovat spíše dražší věci, nebo koupit od jedné maminky více věcí najednou, např. sadu bodíček a mikin na zimní sezónu. Pokud se bojíte platby předem a platba na dobírku dle vašeho názoru zásilku zbytečně prodražuje, vyhledávejte výhradně zaběhnuté známé servery s černou listinou nespolehlivých obchodníků a naopak i se seznamem prověřených prodávajících. Budete při placení klidnější.

VÍTE ŽE, spotřeba textilií je v Evropě v porovnání se světovým průměrem vcelku vysoká; světový průměr se pohybuje okolo 8 kg textilií na jednoho člověka za rok, v Evropě je to pak úctyhodných 20 kg! A tak recyklací oblečení šetříte nejen své peněženky, ale také životní prostředí.

Témata: Jen pro maminku, Dětské oblečení a dětská obuv, second hand, Úlovek, Sekáč, Mimi, Oblečení, Nerozeznání, Internetový bazar, Dětská obuv na Heureka.cz