Maminka.czChování a vztahy

Oblíbená barva prozradí vaši osobnost. Zkuste si to!

Iva Endrychová 6.  4.  2014
Metoda, která používá sérii barev k diagnostice, se jmenuje Lüscherův test. Projektivní metoda je založena na vyhodnocení významu preference či odmítnutí určitých barev. Sedí to na vás?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vybrat z nabízených karet s rozdílnými barvami ty, které se vám nejvíce líbí, a seřadit je podle vlastní preference. Totéž lze provést v opačném pořadí, kdy se seřadí barvy od nejméně oblíbené. Pokračuje rozhovor nad zvoleným pořadím se zkušeným psychologem a následuje interpretace daná jedinečnou kombinací barev, které jsou seřazeny v unikátním pořadí.

Celková diagnóza osobnosti na základě Lüscherova testu pak vzniká jedinečnou kombinací a pořadím zvolených barev a stojí na mnohaletých zkušenostech s používáním této metody.

Základními barvami v testu jsou šedá, modrá, zelená,cervená, žlutá, fialová, hnedá a cerná.

Lidem, kteří by umístili hnědou barvu jako první nejoblíbenější, jsou přisuzovány vlastnosti jako tělová smyslnost, vysoká potřeba jistoty, touha zapustit kořeny nebo tendence vyhýbat se situacím, které způsobují nepohodu.

Žlutá je charakteristická uvolněností až expanzivností a spontánností. Představuje tendenci oprostit se od zažitých konfliktů a ukazuje na zaměřenost do budoucnosti.

Modrá barva reprezentuje potřebu klidu, odkazuje na empatii, emocionální vyrovnanost a vnitřní harmonii.

Šedá je neutrální barva, není ani relaxační, ani expanzivní. Její preference ukazuje na neangažovanost v životě pacienta a absenci vnitřního nasazení.

Zelená jako barva první volby demonstruje pohotovost člověka k odporu, houževnatost a vytrvalost. Ukazuje na pocit pevné půdy pod nohama, rezistenci vůči změně a potřebu udělat dojem.

Červená je výrazem vitální síly, impulzivnosti, tendence vítězit a prosadit se. Lidé, kteří ji preferují před ostatními barvami, jsou rázní a chtějí žít plný život.

Fialovásouvisí s kontemplativním založením. Lidé, kteří si oblekají šaty fialové barvy nebo jinak dávají najevo, že ji upřednostňují, jsou velmi senzitivní a mohou věřit až v nadpřirozené schopnosti. Někdy tato barva může indikovat emocionální nevyzrálost a labilitu.

Černá je protestem, touhou nebýt vidět, negací všeho současného (jako je to například u příznivců subkultur emo a gothic) a zároveň poukazuje na tendenci jednat nemoudře a ukvapeně.

Celková diagnóza osobnosti na základě Lüscherova testu vzniká jedinečnou kombinací a pořadím zvolených barev a stojí na mnohaletých zkušenostech s používáním této metody.

Posuzovat druhé podle barev, do kterých se oblékají, je ale často zavádějící. V žádném případě nevěřte pseudoodborníkovi, který vám bude slibovat, že odhalí vaše nitro na základe sady barevných kartiček, k jejichž používání neabsolvoval erudovaná školení a postrádá tak potřebnou kvalifikaci. I k výsledkum ze strany odborníka pracujícího s Lüscherovým testem buďte obezřetní a ověřujte si, zda je k jeho vypracování dostatečně zkušený.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Vaš, Osobnost, Základní barva, Oblíbená barva, Barva, Bar, Vysoká potřeba, Neutrální barva, Bár