Maminka.czVýživa a stravování

Oblíbená večeře dětí? Palačinky!

redakce 7.  8.  2015
Palačinky jsou vděčné jídlo pro všechny strávníky. A dají se s nimi vykouzlit neuvěřitelné věci. Zkuste třeba jahodové nebo batátové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jahodová palačinka pro děti od Galetky

Potřebujeme: 2 vejce, balíček vanilkového cukru, 125 g mouky hladké, 25 cl mléka, špetku soli

Smíchejte v jedné míse vejce s cukrem. V druhé míse smíchejte mouku se solí. Postupně přidávejte mouku a mléko do směsi vejce a cukru. Míchejte metlou, až vznikne hladké řídké těsto. Nechte hodinu odpočinout. Na rozpálené pánvičce lehce potřené olejem nebo máslem postupně smažte tenounké palačinky. 

Nejlepší vyzkoušený recept pro děti máme ten s čerstvými jahodami, zakysanou smetanou (není třeba šlehačka) a s trochou třtinového cukru. Doporučujeme jahody  předem trochu pokrájet.

Náš tip: Polijte jahody místo cukrem trochou 100% javorového sirupu. A nezapomeňte potřít máslem. To je pak skutečná lahoda!

Borůvkové palačinky

Potřebujeme: 1 a 3/4 hrnku hladké mouky, 2 lžíce cukru, 4 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli, 2 ks soli, 1 a 3/4 hrnku mléka, 1/4 hrnku oleje, 1 hrnek borůvek

Sypké ingredience v míse promícháme, vejce, mléko a olej vyšleháme mixérem. Pomalu je pak přidáme k sypké směsi. Promícháme a přidáme borůvky.

Z těsta pečeme palačinky, až budou okraje hnědé, otočíme a pečeme asi ještě minutu.

Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Potřebujeme: 100 g hladké mouky, špetka soli, 2 vejce, 1 lžíce cukr krupice, 1 lžíce slunečnicového oleje, 300 ml mléka, rostlinný olej na potírání pánve, 2 lžíce piva, karamel, 100 g másla, 2 lžíce vaječného koňaku, 100 g cukr krupice hnědý, 150 ml pomerančová šťáva, 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 3 lžíce pomerančový likér

Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte - už nemusíte tak pomalu - zbylé mléko, výsledná směs by měla připomínat dvanáctiprocentní smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

Rozehřejte pánev, nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku na jednu palačinku stačí přesně 2 a 1/2 lžíce těsta, které je třeba krouživým pohybem, spodku lžíce, rozetřít po pánvi.

 

Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

Připravte pomerančový karamel: na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat.

Trvá to asi 4 min., až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě 3-4 minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte. Složte do šátečku a podávejte.

Batáťáky aneb palačinky se sladkými bramborami

Potřebujeme: 1/2 hrnku špaldové mouky, 1/4 hrnku pohanková mouka, 1/4 polohrubé mouky pšeničné, 1/4 hrnku ovesné mouky, 2 ks vejce, 1/8 lžičky, třtinový cukr, 1/2 hrnku mrkvové dřeně nebo jemně strouhané mrkve, 1/2 hrnku hrubě nastrouhaných batátů (sladké brambory), mléko na doředění, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce třtinového cukru Muscovado, 1/2 lžičky mleté skořice

Připravíme klasicky těsto na palačinky a vmícháme mrkvovou dřeň a batáty, vznikne těsto podobné bramborákovému. Než rozpálíme pánev, připravíme posýpku; cukr Muscovado dodá příjemnou karamelovou příchuť, není však podmínkou. Smažíme batáťáky o síle bramboráku, obracení chce jistou zručnost, snadno se trhají.

Lehce posypeme směsí cukru se skořicí a pochutnáváme si na něčem, co jsme nikdy nejedli. 

Tip: Mrkvovou dřeň dodává odšťavňovač, pokud ji nemáme, můžeme mrkev zcela vynechat.

Cuketové palačinky

 

Potřebujeme: Těsto: 2 - 3 malé cukety (do 20 cm, 3 až 4 cm v průměru), 1 l mléka, 5 ks vejce, 500 g hladké mouky, 1 špetka soli, 1 lžíce kopru, rostlinný olej na smažení; Náplň: 250 g tvarohu (pokud bude z vaničky, přidejte 1 - 2 lžíce sušeného mléka), 200 g majonézy, 4 stroužky česneku, 50 g ořechů, sůl

Cukety nastrouháme na jemno, posolíme a po chvíli vymačkáme šťávu. Uděláme si těsto na palačinky klasickým způsobem - rozšleháme vejce, přidáme mléko, mouku, nastrouhané cukety a nakrájený kopr. Usmažíme palačinky. Tvaroh smícháme s majolkou, přidáme sušené mléko, prolisovaný česnek, sůl a ořechy. Plníme vychladlé palačinky a podáváme jako předkrm nebo lehkou večeři.

Kakaové palačinky

Potřebujeme: Na těsto: 300 ml polotučného mléka, 3 ks vejce, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 špetka soli, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce kakaa; Na náplň: 10 lžic javorového sirupu, 10 lžic mletých mandlí, tuk na smažení, máslo 

Do studeného mléka přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, šťávu z citrónu a kakao. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se přestanou na povrchu těsta tvořit hrudky. Těsto by mělo být spíše řidší. Těsto naléváme na rozpálenou pánev s tukem a po obou stranách opečeme. Palačinky musí být tenké a do růžova upečené. Těsto vystačí na cca 10 ks palačinek.

 

Hotové palačinky potřeme javorovým sirupem a posypeme mletými mandlemi, přeložíme na půl a podáváme.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předkrm, Potírání, Obracení, Palačinka, Likér, Sušené mléko, Oblíbená věc, Pohanková mouka, Šlehačka, Večeře, Pomerančová šťáva, Javorový sirup, Třtinový cukr, Věc, Vyzkoušený recept, Bramborák, Palác, Galetky