Banán: Žádný tuk, jen rychlá energie!
Banán patří mezi oblíbené příkrmy kojenců a batolat. Není divu; je sladký, nemusí se nijak upravovat a je zabalený do praktického i ekologického obalu. Banán však samozřejmě není jen dobrý, ale i zdravý – i když pochopitelně nelze srovnávat dovezené ovoce s voňavými a slaďoučkými plody, které koupíte na trhu v zemi, kde vyrostly.
Banán je perfektně stravitelný a velmi rychlý zdroj energie, obsahuje totiž velké množství snadno využitelných jednoduchých sacharidů a zároveň pouze minimum hůře stravitelného tuku.
Své příznivce potěší nejen vysokým obsahem draslíku, ale také přítomností často deficitního hořčíku, vápníku, železa, fosforu i zinku. A pozor, ani obsah vitamínů, jak se mylně traduje, není zanedbatelný! Banány jsou vynikající zásobárnou provitamínu A, některých vitamínů skupiny B, dále také vitamínu E a malého množství „céčka“.
Banán jako lék
Konzumace banánů má blahodárný vliv při trávicích potížích, kdy je narušena sliznice trávicího traktu (průjmy, vředy apod.), vzhledem ke snadné stravitelnosti nezatěžují banány oslabené trávení, což bývá u nemocných jedinců důležité.
Známé jsou též „neutralizující“ účinky při pálení žáhy! V některých zemích je dokonce běžně k dostání banánový extrakt, který se užívá při chronických zánětlivých onemocnění zažívacího traktu, například při Crohnově chorobě.
Výzkumy z posledních let naznačují, že potraviny bohaté na draslík, tedy i banán, přispívají k eliminaci vzniku osteoporózy. Banány dále disponují schopností snižovat krevní tlak, Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dokonce vydal následující prohlášení:
„Strava obsahující potraviny, které jsou dobrým zdrojem draslíku a mají nízký obsah sodíku, může snižovat riziko vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění.“ (Středně velký banán je schopen pokrýt asi 13 % doporučovaného denního příjmu draslíku.)
Odkud se vozí a jak dozrávají banány
Banány se k nám vozí zejména ze střední a jižní Ameriky. Odrůd banánů existuje podobně jako třeba jablek celá řada, u nás však zakoupíme především odrůdu Cavendish.
Občas lze narazit i na sladké „baby banány“a na velké škrobovité plantainy. Ty se vaří nebo smaží a podávají obvykle coby příloha (podobně jako brambory).
Než se dovezené banány dostanou na náš stůl, musí nejprve dozrát. K tomu slouží tzv. dozrávací haly, kam je vháněn etylén, což je plyn, který se přirozeně vytváří při dozrávání ovoce.
Etylén urychluje zrání, což lze prakticky využít i v domácích podmínkách: Dejte nezralé banány do papírového pytlíku spolu s jablky, banány tak dozrají rychleji.
BBB bábovka: Báječná, Banánová, Bezvaječná
- 1,5 hrnku polohrubé mouky (lze použít i celozrnnou)
- 2 ks rozmixovaného banánu
- ½ hrnku cukru
- 1 hrnek mléka (může být i obilné či oříškové)
- ½ hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Postup: Rozmixujte banány s mlékem, přidejte ostatní ingredience, vše nalijte do vymazané formy a upečte.
Video: Recepty od maminky: Podívejte se, co všechno najdete ve speciálu našeho časopisu