Maminka.czZdraví

Ochrana před sluníčkem: Domazávejte, chraňte i oči a hlavu a jděte dětem příkladem!

Lenka Čopáková 30.  5.  2021
Víte, jaké jsou největší chyby při nanášení opalovacího krému a na která místa často zapomínáme? I děti by si měly tvořit odmalička správné návyky, a tak platí: Když krém poctivě používá maminka, budou to umět také. O tom, jak moc je důležité chránit se dostatečně před UVA i UVB zářením, jsme si povídali s dermatoložkou MUDr. Grétou Wohlovou z pražského Laserového centra Anděl.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes si připomínáme Evropský den melanomu a s ním i závažnost a rizika spojená s rakovinou kůže. Pigmentová znaménka si můžete nechat na mnoha místech v republice vyšetřit zdarma. 

VIDEO: Jak si vybrat opalovací krém?

Chráníme se před škodlivými paprsky podle vás už lépe, než třeba před deseti lety?

Naštěstí se díky osvětě extrémně opálená pleť již „nenosí“. Obecně chceme vypadat svěže a zdravě a kvůli přílišnému opálení vypadá pleť naopak starší a je vysušenější. Více dbáme na zdravý životní styl a do něj se promítá i ochrana před slunečním zářením. Takže ano, lidé více chrání kůži vhodným opalovacím prostředkem, vyhýbají se slunci v jeho nejvyšší intenzitě a dovolenou tráví spíše aktivně než jen opalováním se u vody. Také osvěta v prevenci proti rakovině kůže je určitě větší, než tomu bylo před 10 lety.

Jak moc je důležité chránit se v běžném denním provozu? Každé ráno použít pleťový krém s UV filtry a mazat "co mi kouká z oblečení", nebo nemusíme, když je vyloženě zataženo, potažmo když prší?

Odpověď na tuto otázku je složitější. Záleží na tom, jaký jsem fototyp, tedy jak snadno se spálím, jaká je roční doba, jaký je můj běžný denní provoz – tedy jak dlouho jsem venku. Například jsem-li fototyp I. a na přímém slunci se vždycky spálím, pak v létě použiji ochranný krém vždy, i když zrovna prší, za pár hodin může být situace jiná.

Zkuste vysvětlit, jak funguje paměť pokožky? Vrátí se nám, že se třeba v dětství, mládí řádně nechráníme?

Kůže po spálení se postupně olupuje a je nahrazována novou. Z dlouhodobého hlediska vznikají různé pigmentové skvrny, spálení kůže je považováno za rizikový faktor pro vznik kožních nádorů, především melanomu.

Ještě nedávno odborníci tvrdili, že děti by na slunce neměly vůbec mezi 11.15. hodinou, teď už jsem zaznamenala posun na 10. hodinu. Co doporučujete vy? A hlavně, o jak starých dětech se tu bavíme...

Nejostřejší paprsky na zem pronikají mezi 11. až 15. hodinou. V tomto čase by se správně neměl cíleně vystavovat slunečním paprskům ani dospělý, ani dítě. Když se za slunečního záření pohybujeme venku, a to nejen v tomto časovém rozmezí, vždy se dostatečně chráníme ochranným faktorem, pokrývkou hlavy či lehkým oděvem. Kvalitní ochranný prostředek by měl odfiltrovat UVB i UVA složku spektra. UVB záření způsobuje hlavně bezprostřední reakce – spálení a zarudnutí kůže, UVA proniká hlouběji do kůže a působí dlouhodobě v podobě aktinického stárnutí, snižuje imunitní reakce v kůži. Obě tyto složky pak mají vliv na vznik zhoubných kožních nádorů. Ochrana proti UVB je na krémech značena jako Sun Protective Factor, tedy SPF, má číselnou hodnotu 6–50, maximální možná je 50+. Ochrana proti UVA není vyjádřena číselně, je označena jako UVA v kroužku a na kvalitním ochranném prostředku byste tento údaj měli najít. U dětí i citlivé pokožky raději volíme fotoprotekci, která obsahuje fyzikální filtry. Ty záření odrážejí a alergické reakce většinou nezpůsobují. V horách mívají lidé mylný pocit, že je chladněji, a proto jim spáleniny nehrozí, což je omyl. Do hor vyrážejte jen s tou nejvyšší fotoprotekcí. Před výletem pořádně namažte odkryté části těla krémem s nejvyšším ochranným faktorem. Ideální je průběžně ochranný faktor obnovovat i během výletu.

Poradíte, od kdy by se děti měly učit samy mazat ochranným krémem a jak je to vlastně naučit, aby to bylo správně? Málokteré se asi dobře namaže, když jde se školkou ven nebo běhá venku ve školní družině...

Samozřejmě čím dříve, tím lépe. Určitě je vhodné domluvit se ve školce s nějakou pomocí učitelek ať v podobě namazání dítěte nebo alespoň kontroly. Děti rády opakují vše, co vidí u rodičů, takže když i my jim půjdeme příkladem, bude pro ně ochrana před sluncem automatická. 

Takže i v případě pravidelného použití ochranných krémů platí, že děti se učí nápodobou? Když se maže maminka, budou chtít i ony?

Jednoznačně, děti rády napodobují rodiče, dospělé, starší sourozence a to platí i zde. Pokud v rodině bude běžné, že před koupáním v moři či cyklovýletem maminka, tatínek i děti naaplikují ochranný krém, stane se to postupně samozřejmostí.

Kde dělají podle vás rodiče – my maminky nejčastěji, protože my většinou zodpovědně mažeme –​ chybu v nanášení ochranného krému? A jak byste ho doporučila vybírat?

Často máme tendenci nanášet méně přípravku, než je potřeba, musíme dbát i na dostatečné domazávání, ať po koupání či při nadměrném pocení. Nesmíme zapomínat na oblasti, jako jsou uši, nos, zátylek, ruce, chodidla. Důležitá je samozřejmě i ochrana očí. Sluneční paprsky mohou vážně poškodit zrak, zvláště u malých dětí, které mají oči více citlivé než dospělí.

Obecně doporučuji tyto prostředky kupovat v lékárnách. Zde je zaručeno, že krémy deklarované ochranné faktory skutečně obsahují, že jsou foto a termostabilní – vlivem tepla a světla se nerozkládají.

VIDEO: Jak probíhá preventivní vyšetření mateřských znamének

[MallTVVideo:

Dá se říct, od jakého věku dítěte se může používat UV ochrana pro dospělé?

Krémy na ochranu před slunečním zářením pro děti do 1 roku obsahují pouze fyzikální filtr a jsou bez parfemace a bez parabenů. Fyzikální filtry odráží sluneční záření. Dětská kůže je citlivější jak pro krémy, tak pro sluneční záření. Děti mladší jednoho roku přímému slunci nemají být vystavovány nikdy. I když jsou ve stínu a pod slunečníkem, chraňte je i lehkým oblečením. Věková hranice, kdy začít používat UV ochranu pro dospělé, není přímo určena. Nicméně dětský krém lze použít i pro dospělé. Ochrana pro děti obsahuje více minerálních filtrů. Lze ji namazat i na mokré tělo, je zde méně přidaných látek, jako jsou konzervanty a podobně. 

Když se podíváme na různé UV ochranné oblečky pro děti, mají smysl i v českých  podmínkách?

Mají smysl ve všech podmínkách, kde jsme vystaveni intenzivnímu slunečnímu záření. 

Pokud už se spálíme, jak správně se spáleninou od slunce zacházet, aby se dobře zahojila?

Spálení sluncem je vlastně normální reakce nechráněné kůže na působení UVB složky slunečního záření. Vzniká v závislosti na dávce záření a fototypu kůže s přihlédnutím k dalším faktorům, jako jsou nadmořská výška a zeměpisná šířka, odraz od sněhu, písku. 

Probíhá ve dvou stadiích, prosté zarudnutí a zarudnutí s puchýři. Čím sytější zarudnutí, čím více puchýřů a čím větší postižená plocha, tím je stav závažnější. Lehčí stavy zvládneme doma sami, doporučují se chladivé krémy a mléka, například s panthenolem, při větším rozsahu a puchýřích bychom měli vyhledat lékařkou pomoc.

Na co je třeba myslet při pobytu na sluníčku

Radí dermatoložka MUDr. Gréta Wohlová:

  • Používat dostatečné množství krému s dostatečným ochranným faktorem v závislosti na fototypu jedince, místu a roční době pobytu, tedy intenzitě UV záření. Vždy dbát na to, aby nedošlo ke spálení pokožky.
  • V extrémních podmínkách (tropické, vysokohorské oblasti) opakovat aplikaci každé cca 2 hodiny.
  • Ochranné krémy aplikovat s předstihem minimálně 20 minut před pobytem na slunci.
  • Nezapomínat na pokrývku hlavy, ochranu očí brýlemi s UV filtrem, rtů (tyčinky s UV filtrem) a ušních boltců.
  • Děti do 1 roku by přímému slunci neměly být vystavovány vůbec, do 3 let velice omezeně.
  • Některé celkově užívané léky mohou zvyšovat citlivost k UV záření, případně vyvolávat fotoalergické reakce (některá antibiotika, celkové retinoidy, antirevmatika – tyto po lokální aplikaci v krému či gelu).
  • I přes použití ochranných prostředků nevystavovat kůži slunci v nejvíce nebezpečné době mezi 11. a 15. hodinou, není-li to nezbytně nutné.
  • Určité množství UV záření proniká i přes mraky, do vody, existují odrazové plochy (písek, vodní hladina, bílá stránka knihy), takže citliví jedinci se dokážou spálit i ve stínu.
Víte, že běžné opalovací krémy škodí vašemu tělu i přírodě?
Chraňte oči dětí před sluncem. Jak správně vybrat dětské sluneční brýle?

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Osvěta, fyzika, Rakovina, melanom, Digi, Gréta Wohlová, Záření, Opalovací krém, Špek, Laserové centrum Anděl, UVB, Plocha, Bezprostřední reakce, Kůže, Sluneční záření, Dom, Šířka, UVA, Roční doba, Slunce, Zdraví na Heureka.cz