Maminka.czVýživa a stravování

Ochutnejte španělské speciality

Johana Křížková 1.  9.  2015
Pyrenejský poloostrov je nejen oblíbeným prázdninovým cílem, ale také kouskem světa, kde se skvěle vaří. Ať už se jedná o přímořskou kuchyni bohatou na ryby a korýše, nebo rustikální venkovská jídla, rozhodně si pošmáknete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Paella 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 2 cibule, 1 mrkev, 4 rajčata, 2 zelené papriky, 4 stroužky česneku, 2 filety z mořské ryby, 3 krevety a 3 langustini, olivový olej, sůl, 400 g kulatozrnné rýže, 1/2 lžičky šafránu, 1 l rybího vývaru

Cibuli, mrkev, rajčata, papriku a česnek nakrájejte najemno a rybu na větší kousky. Krevety a langustini důkladně propláchněte vodou a ostříhejte jim vousy.

Kousky ryby pokapejte olivovým olejem. Na paellové pánvi na olivovém oleji asi 5 minut restujte krevety a langustini. Osolte je a dejte stranou. Ve stejné pánvi opečte nasekanou cibuli, přidejte česnek, rajčata, mrkev a papriky. Ještě asi 3 minuty restujte.

Do pánve nasypte rýži, vmíchejte šafrán, osolte a zalijte polovinou vývaru. Povařte, přidejte kousky ryby a ještě asi 10 minut nechte probublávat. V případě potřeby přilijte vývar.

Na rýži položte krevety a langustini a na 20 minut vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí z trouby na několik minut zakryjte utěrkou a podávejte. Náš

Tip: Do paelly můžete přidat také kuřecí nebo vepřové maso, pikantní klobásku, jakékoli vaše oblíbené mořské plody nebo nasekané chilli papričky. 

Klepněte pro větší obrázek

Zapečené sardinky 

6 porcí, 80 minut

Potřebujeme: 4 brambory, 1 cibule, 2 zelené papriky, 700 g rajčat, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 1 lžičky šafránu, 2 lžíce olivového oleje, 24 sardinek (bez páteře, hlavy a ocasu), 2 lžíce nasekané petržele

Brambory nakrájejte na kolečka, pokrájejte také cibuli a papriky. Rajčata oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek utřete se solí, pepřem a šafránem. Větší zapékací misku vymažte olejem. Sardinky uvnitř osolte.

Do misky vrstvěte postupně část nakrájených rajčat, sardinek, paprik, cibule a brambor. Posypte petrželí a utřeným česnekem. Poklaďte dalšími vrstvami a zakončete bramborami. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a zakryjte alobalem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 1 hodinu. Přebytečnou tekutinu odeberte naběračkou a podávejte posypané petrželovou natí. 

Klepněte pro větší obrázek

Králík na česneku s olivami 

4 porce, 2,5 hodiny

Potřebujeme: 1 králík, 1 cibule, řapíkatý celer, olivový olej, 3 stroužky česneku, pár snítek čerstvého rozmarýnu, 3 bobkové listy, sůl a pepř, 500 ml bílého vína, 
2 hrsti černých oliv, 2 rajčata

Králíka naporcujte. Cibuli nasekejte najemno, řapíkatý celer nakrájejte na kousky. Ve velkém kastrolu rozehřejte olivový olej a ze všech stran na něm opečte maso. Vyjměte ho a dejte stranou. Na zbylém tuku orestujte cibuli.

Když změkne, přidejte česnek, řapíkatý celer, rozmarýn a bobkový list. Osolte, opepřete a promíchejte. Pak do kastrolu vložte maso, zalijte vínem, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 160 °C přibližně na 1,5 hodiny.

Nakonec sejměte poklici a ještě 15 minut dopékejte. Asi 5 minut před vyjmutím z trouby přidejte černé olivy a nakrájená rajčata. 

Klepněte pro větší obrázek

Masové kuličky albondigas 

6 porcí, 60 minut

Potřebujeme: 750 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), 4 vejce, 1 svazek petržele, 1 menší cibule, sůl a pepř, strouhanka, hladká mouka, olej na smažení; Salsa z pečených rajčat: 200 g rajčat, 2 stroužky česneku, 2 šalotky, sůl a pepř, olivový olej, 1 chilli paprička, 1 limetka, 1 lžička třtinového cukru; Pepřový dip: 100 ml bílého jogurtu, 100 ml zakysané smetany, sůl a čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, 1 lžička mleté pálivé papriky

Nejdříve si připravte salsu a dip: rajčata, česnek a šalotky nakrájejte a dejte na plech. Osolte a pokapejte olejem. Pečte při 160 °C asi hodinu. Přendejte do vyšší nádoby, přidejte chilli papričku, kůru i šťávu z limetky a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte cukrem.

Do misky dejte jogurt, smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu. Poprašte pálivou paprikou. Dejte vychladit.

V misce rozšlehejte 1 vejce, přidejte mleté maso, nasekanou petržel (trochu si nechte na ozdobu) a cibuli, sůl, pepř a trochu strouhanky. Promíchejte a tvořte malé kuličky. Ty obalte v mouce a osmažte na oleji dozlatova. Podávejte s domácí salsou a dipem. 

Klepněte pro větší obrázek

Arroz al horno 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 400 g vepřového masa, olivový olej, sůl a pepř, 5 rajčat, 250 g rýže, 3 brambory, 1 palice česneku, špetka šafránu, 200 ml hovězího vývaru, 200 g slaniny

Maso nakrájejte na kousky, opečte na oleji ze všech stran, osolte a opepřete. Dejte stranou. Čtyři rajčata oloupejte. Orestujte je na troše oleje s rýží a přendejte do velké zapékací mísy (nebo rozdělte do čtyř menších).

Palici česneku seshora seřízněte a vložte ji doprostřed rýže. Brambory a rajče nakrájejte na plátky, rozložte dokola a zalijte horkým vývarem, do kterého jste přidali špetku šafránu. Pečte v troubě při 190 °C asi 30 až 40 minut. Když se tekutina ztratí a rýže je měkká, je hotovo. Po vyjmutí z trouby zakryjte alobalem nebo pokličkou a nechte ještě 5 minut odležet. 

Náš tip: Místo masa můžete použít pikantní klobásky. Ve vegetariánské verzi zalijte zeleninovým vývarem a obložte mrkví, cuketou apod. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Řapíkatý celer, Speciál, Salsa, Citronová šťáva, Vepřové maso, Rajče, Oliva, Hladká mouka, Zeleninový vývar, Bobkový list, Strouhanka, SPA, Vousy, Limetka, Mleté maso