Maminka.czNovorozenec

Oči novorozence: boříme mýty kolem šilhání a správného vývoje

Klára Kotábová 8.  3.  2013
Kolem zraku malých dětí panuje stále velké množství pověr. Jak to je s tím, co vidí novorozenec, proč šilhá a kdo pozná jako první, že se dětské oči nevyvíjejí, jak mají? Primář dětské oční kliniky v pražském Motole vám vysvětlí, čeho všeho byste si měla u svého děťátka všímat a co přecházet jako stadium vývoje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Doktor Odehnal upozorňuje: „Dětské oči mají své zvláštnosti. Kdo by si pomyslel, že například zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Jinými slovy, dítě se musí naučit koukat. Novorozenec preferuje kontrastní předměty, ale tvář maminky vidí dobře a zdroj potravy, ňadro, také. Až kolem 5.–6. roku dosáhne normální zrakové ostrosti a začne dokonale vnímat okolní svět. V tomto věku je také již rozvinuté prostorové a barevné vidění. Za výzkum v této oblasti, o které se moc nevědělo, byla dokonce udělena Nobelova cena za medicínu.

Na výše uvedené skutečnosti je třeba myslet u některých onemocnění očí v dětském věku. Čím dříve je, zvláště u malých dětí, podchytíme a léčíme, tím větší je naděje na správný vývoj zraku.“


Co ohrožuje zrakové funkce

Vrozená kataraktaneboli vrozený šedý zákal představuje poruchu průhlednosti oční čočky, která může narušovat optickou osu vidění. S touto vadou se rodí asi 3 děti na 10 000 porodů.

Příčiny vzniku jsou různé (genetika, vliv infekcí atd.). Výsledky léčby změnilo zavedení screeningu vrozené katarakty u všech novorozenců. Ihned po porodu pediatr jednoduchým testem zhodnotí kvalitu reflexu od očního pozadí a v případě pochybností je dítě vyšetřeno dětským oftalmologem. Pokud je stanovena diagnóza vrozeného zákalu, operuje se brzy po narození. Při zákroku se odstraní zkalená čočka a nahrazuje se umělou nitrooční čočkou, kontaktními čočkami nebo výjimečně brýlemi. Cílem komplexní péče, která je dlouhodobá, je zajistit optimální rozvoj zrakových funkcí.
Na co pozor? Šedavý lesk v zornici.

Vrozený glaukomneboli zelený zákal je doprovázen zvýšením nitroočního tlaku, který poškozuje nervová zakončení v sítnici a optickém nervu. Zajímavé je výrazné postižení dětí romské národnosti. Stanovení správné diagnózy je klíčové.
Zpočátku může být léčba konzervativní. Podávají se kombinace léků snižujících nitrooční tlak, ale velmi často je nutná mikrochirurgická operace.
Na co pozor? Velké oči, zašednutí očí (vypadají jako zadýchnuté sklíčko od hodinek), slzení.

Retinopatie nedonošenců je onemocnění nezralé sítnice, které postihuje děti s nízkou nebo velmi nízkou porodní hmotností. Akutní průběh může být u některých vážný a vést k odchlípení sítnice a poškození zraku. Základem úspěchu je včasná diagnóza. Léčba spočívá ve zmrazení sítnice nebo ošetření laserem. Klíčovým momentem ve vývoji a prognóze tohoto onemocnění je ale spolupráce neonatologa a oftalmologa.
Rizika onemocnění: Ohrožené jsou děti s porodní hmotností pod 1000 g a narozené před 29. gestačním týdnem.

Nádory oka.Vzácně se stává, že se na sítnici dětského oka objeví nádorový proces. Nejčastěji se vyskytuje tzv. retinoblastom. Včasná diagnóza dnes umožňuje účinnou oftalmologickou (brachyterapie, fotokoagulace a kryokoagulace sítnice) a onkologickou (cytostatika) léčbu.
Na co pozor?Šilhání, šedý reflex od očního pozadí (například na fotografii).


Méně závažná, ale častá

Záněty spojivek. Je jich řada. Příčinou jsou bakterie, viry, chlamydie, plísně či parazité. Novorozenci jsou nejčastěji postiženi hnisavým zánětem spojivek, u větších dětí převládají virové a alergické záněty. Hlavní známkou bakteriálních zánětů spojivek je většinou hojná sekrece obou očí, iritace a zčervenání očí. Léčbu je nutno dodržovat (lokálně antibiotika v mastích a kapkách, kortikoidy, antialergika) a je téměř vždy úspěšná.

Šilhání. Je nejčastější kolem 2.–3. roku. Nejde zdaleka jen o kosmetickou vadu.
U šilhání existuje riziko narušení vývoje binokulárního vidění a zrakové ostrosti.
Příčinou je většinou nesoulad koordinace pohybů očí, ale může jí být i závažná oční vada. Základem léčby je nošení brýlí, které zlepšují vidění a redukují šilhání. Klíčový je výcvik zrakových funkcí, zvláště léčba tupozrakosti a rozvoj prostorového vidění. Kosmetická úprava šilhání operací je jen součástí komplexní léčby, která má být celá skončena v předškolním věku.
Na co pozor? Občasné zašilhávání může být fyziologické. Pokud je ale velké a trvalé, je dobré neotálet a navštívit lékaře.

Neprůchodnost slzných cest.Hlavním příznakem je jednostranné slzení a opakované záněty spojivek. Problémy začínají několik týdnů po narození. Řešením je průplach nebo sondáž slzných cest, protože jde o anatomickou překážku v odtoku slz.
Na co pozor? Slzení a opakovaný zánět jednoho oka.


Úrazy oka

„Příčinou poškození zraku jsou pronikající poranění. Negativně se uplatňují ostré předměty jako nože, vidličky, žiletky, ale i dřevěné předměty. Poslední dobou stoupá četnost pokousání psem nebo poleptání louhy a kyselinami. U starších dětí vídáme střelná poranění,“ varuje doktor Odehnal.
Na co pozor?Při těchto úrazech dítěti z oka nic nevytahujte, ale urychleně jeďte do nemocnice. Při poleptání okamžitě vyplachujte proudem vody obě oči. A volejte rychlou záchrannou službu.




Víte, že...

1.Rohovka oka má nejvíce nervových zakončení na těle?
2.U malých dětí je velká plasticita mozku a to umožňuje léčbu oslabených zrakových funkcí?
3. Vývoj a konečný počet dioptrií je předurčen geneticky. K ovlivnění lomivosti nebo délky oka nepomohou žádné oční cviky, hypnóza ani vitaminoterapie?
4. Novorozenci preferují černobílé předměty před barevnými?
5.U kojenců a batolat lze na základě výše uvedeného poznatku speciálním vyšetřením zjistit poměrně dobře zrakovou ostrost obou očí?
6. Po některých lécích užívaných v terapii dětského glaukomu se prodlužují řasy?
7. Je dobré zkusit občas dítěti zakrýt střídavě jedno a pak druhé oko. Pokud se výrazně brání zakrytí jednoho z nich, mohlo by to znamenat horší vidění nezakrytého oka?

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Oči, Vývoj, mýty, Šedý zákal, Oční pozadí, Nobelova cena, Hnisavý zánět, Kontaktní čočka, Oční vada, Sondáž, Opakovaný zánět, Včasná diagnóza, Hypnóza, Sonda, Bakteriální zánět, Síl, Zelený zákal, Na co pozor, Rohovka, Boří, Jednoduchý test