Maminka.czKojenec

Očkování – ptejte se!

Zuzana Labudová 4.  3.  2010
Očkování proti některým onemocněním je u nás ze zákona povinné. Výběr dalších záleží zcela na vás. Na otázky týkající se této problematiky odpovídá MUDr. Ctibor Dostál.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* První syn měl velkou a protrahovanou reakci na očkování TBC, které mu provedli 4. den po narození v porodnici. Hexavakcínu pak mohl dostat až v devíti měsících. Mohu u druhého syna očkování přehodit? Nejprve ve třech, čtyřech a pěti měsících naočkovat hexavakcínou a až potom TBC?

Je to možné, dokonce to někteří lékaři i doporučují, obzvláště vhodná je proto jistá očkovací pauza po aplikované třetí hexavakcíně. Jednu dobu se uvažovalo o plošném zavedení očkování proti TBC v šestém měsíci, ale z různých důvodů (hlavně kvůli vyšší účinnosti) se nakonec zvolila varianta očkování po narození. V ordinaci vidím denně opravdu hodně komplikací po očkování proti TBC, nejčastěji je to tvorba abscesu v místě očkování, který je nutné vypouštět, a to často i opakovaně. Osobně se domnívám, že v některých velmi individuálních situacích po zvážení všech pro a proti je možné očkování posunout až po aplikaci třetího Infanrix Hexa, což vychází v našich podmínkách zhruba na dobu kolem pátého měsíce.

* Nedávno jsem četla, že preventivní podávání Paralenu při očkování snižuje účinnost vakcíny. Je tedy lepší podat Paralen až poté, kdy se teplota opravdu vyskytne?

Ano, myslím si, že máte pravdu, neuvážené, tzv. preventivní podání antipyretika skutečně může snížit účinnost vakcíny (nižší tvorba protilátek). Vzestup teploty po očkování je očekávanou přirozenou reakcí organismu nutnou k rozvoji správné imunitní odpovědi, a pokud se začne teplota blížit k 38 stupňům, tak v prvé řadě je třeba snažit se o snížení horečky fyzikálními mechanismy, jako jsou zábaly, sprchování či otírání kůže žínkou, a antipyretika je vhodné podat, až když přesto teplota dále stoupá, a to především pro možné riziko křečí a celkovou nepohodu dítěte.

* Co je vlastně ještě normální reakce na očkování, kterou se nemusím znepokojovat – a s čím bych už měla raději jet na pohotovost nebo do nemocnice?

Mezi běžné komplikace po očkování může patřit z nejčastějších teplota do 39 stupňů, mrzutost, plačtivost trvající méně než tři hodiny, lokální reakce zarudnutí či otoku do pěti centimetrů, někdy zase naopak větší spavost či projevy nevůle, nepohody, může se objevit třeba i zvracení, průjem, vyrážka apod. Naopak pokud jsou teploty trvale vysoké přes 39 stupňů, neklid výrazný, neutišitelný pláč trvající déle než tři hodiny, lokální reakce většího rozsahu, jako je zarudnutí větší než 10 cm a zvětšující se, či dokonce závažnější vedlejší možné reakce, jako například křeče, porucha vědomí, závažná alergická systémová reakce apod., je jistě lépe jet do nemocnice.

* Která očkování mimo povinná doporučujete?

Určitě u malých kojenců, kteří jsou obzvláště ohroženi nebezpečnými a agresivními bakteriemi, jakými jsou pneumokoky (od 1. ledna toto očkování hradí pojišťovna) a meningokoky (doporučuji spíše americké schéma až po roce věku než britské, kdy se očkuje už od raného kojeneckého věku). Dále pro děti se zvýšeným pobytem v oblastech, kde se vyskytují klíšťata, je možné očkovat podle uvážení již ve věku okolo dvou až tří let, při vysokém riziku od jednoho roku. Vzhledem k mnoha cizincům, kteří se v naší republice pohybují, je dále jistě vhodné očkovat děti proti žloutence typu A, zvláště pak, když začnou chodit do kolektivu. K dalším očkováním, jež je možno doporučit, je u kojenců rotavirová vakcína, která může zabránit zbytečnému pobytu v nemocnici, či u větších dětí vakcína proti planým neštovicím (pokud ji děti nedostaly už v rámci čtyřvakcíny v 15 měsících) a proti rakovině děložního čípku. Každé očkování konzultujte.

* Je pravda, že pokud odmítnu nechat dítě očkovat, nevezmou mi ho později do školky? Zdá se mi to jako šikana.

V České republice je povinnost očkování dětí ze zákona, tedy v případě, že očkování budete paušálně odmítat, budou vás čekat tahanice s úřady a placení poměrně vysokých pokut. Při přijetí dítěte do kolektivu (jeslí, mateřské i základní školy) se skutečně vyžaduje lékařské potvrzení, jehož nedílnou součástí je osvědčení proočkovanosti dítěte podle běžného platného očkovacího kalendáře.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Očkování, TBC, Plošné zavedení, Mrzutost, Normální reakce, ÓČKO, Lékařské potvrzení