Maminka.czKoronavirus

Očkování proti covidu-19 u dětí vzbuzuje vášnivé diskuze. Co si myslíte vy, naše čtenářky?

Veronika Zenklová 26.  5.  2021
Očkování je často ožehavé téma. Na podávání vakcíny proti covid-19 – a u dětí obzvlášť – se názory také velmi různí. Už od 1. června se v ČR spustí registrace pro všechny osoby nad 16 let. Podle dostupných informací by se mohlo v tuzemsku začít s očkováním mladších dětí už na podzim. Jaký na to máte názor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Minulý týden jste si na našem webu mohli přečíst článek o budoucí možnosti očkování dětí. A na Facebooku se strhla doslova "mela" – svůj názor tu vyjádřilo 1000 z vás. Přinášíme výběr komentářů k této tématice.

VIDEO: K "výhodám" bude podle Arenbergera stačit první dávka očkování

Názory se velmi různí

"I s přihlédnutím k možným potenciálním rizikům považuji vakcíny za obrovský výdobytek moderní medicíny, jen díky nim bylo přece vymýceno mnoho život ohrožujících zákeřných chorob. O tom, zda nechám našeho téměř sedmiletého Míšu naočkovat proti covidu, až to bude možné, přemýšlím už delší dobu. A musím říct, že benefity u mě převažují před obavami. Tudíž se nejspíš doma nakonec přikloníme k rozhodnutí, že ano," doplňuje Simona. "Pokud jde o očkování obecně, jsem jeho zastáncem. Syn má veškerá "povinná" očkování a kromě toho řadu těch dobrovolných," říká maminka šestiletého Míši.

Klepněte pro větší obrázek

Povinně dobrovolné

Jak se k celé věci staví odborníci? Na tom, že vakcinace dětí a mladistvých může být zásadním klíčem ke zvládnutí a potlačení pandemie, se shodují epidemiologové po celém světě. Děti, které bývají bezpříznakovými přenašeči nemoci, představují podle nich obrovské riziko v přenosu nemoci covid-19. "Jak ukazují data z Izraele, bude nutné proočkovat i dětskou populaci, jinak zkrátka kolektivní imunitu nevytvoříme," uvedl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Klepněte pro větší obrázek

Některé maminky jsou ale výrazně proti: Třeba Martina v diskuzi pod naším článkem: "Očkování proti covidu nepřichází v úvahu. Každé dítě, co má normální imunitu, si s tímto zmedializovaným virem poradí bez problémů. Nikdy mi nikdo vakcínu na chřipku takhle vehementně nevnucoval, tak fakt nechápu tuhle kampaň," napsala na Facebooku. 

A Eliška se přidává. "Jenom blázen by na to přistoupil u svého dítěte. Takže za mě ani kdyby mi zaplatili," uvedla v diskuzi. 

"Jsem typický "očkovač povinného" a nic navíc neřeším. Obávám se totiž, že kdybych začala studovat, co všechno se může stát, nechala bych dětem dát všechny možné povolené vakcíny. Takže jsem trochu slepec, který věří nastavenému systému," přiznává maminka tří dětí Tereza. "Covid-19 je pro mě v jiné kategorii  hodně mi vadí, že velká spousta těch, kteří se nechají očkovat, to nedělají kvůli svému zdraví. Ale proto, aby mohli jet na dovolenou, jít do divadla nebo do restaurace. O své děti jsem se v případě téhle nemoci nikdy ani nezačala bát. A proto je zatím očkovat nedám, i kdyby ta možnost i byla," doplňuje.

VIDEO: Přeočkování bude nutné po roce

Také maminka Lenka se v diskuzi na Facebooku vyjadřuje nesouhlasně k případné povinnosti očkování. "Jakože podmínečně registrovanou vakcínou mám nechat testovat (očkovat) své děti, které toto virové onemocnění zvládají v pohodě jako běžnou virózu? Nebo vlastně se musí nechat očkovat, aby mohly chodit do školy? Z těchto důvodů? Nikdy!" napsala. 

Farmaceutické společnosti Pfizer i Moderna už testují své očkovací látky dokonce na kojencích starších 6 měsíců. Vědecká shoda na tom, zda bude skutečně nutné očkovat i takto malé děti, ale zatím neexistuje. Poslední rozhodnutí tak zůstane zřejmě na rodičích a lehké často nebude.

Stres, sociální izolace i alkohol: Karanténa bohužel přála domácímu násilí
Covid způsobuje u dětí multisystémový zánětlivý syndrom. Stále víc jich končí v nemocnici. Jaké komplikace hrozí?

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti a nemoci, Nemoc, Očkování, Kampaň, covid, pandemie, Dis, Vakcína, Moderna, Izrael, Roman Prymula, Pfizer, Vášnivá diskuse, Míša, Dostupná informace, Diskuse, Arenbergera, Facebook, Děti, JENOM, Lenka, Česká republika, Disk, Zdraví na Heureka.cz