Maminka.czKoronavirus

Očkování proti Covidu se nejspíš nevyhnou ani děti. Kdy to bude a za jakých podmínek?

Simona Procházková 2.  3.  2021
Na tom, že vakcinace dětí a mladistvých může být klíčem ke zvládnutí a potlačení pandemie, se shodují epidemiologové i další odborníci po celém světě. Právě bezpříznakoví jedinci totiž představují obrovské riziko v přenosu nemoci Covid-19. Dětské vakcíny ale budou vyžadovat speciální úpravu složení i změny v dávkování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ačkoli dosavadní výzkumy a statistická data ukazují, že onemocnění Covid-19 nepředstavuje pro děti a dospívající nijak závažné riziko, jejich role v přenosu infekce zůstává zcela neobjasněna, a mohou tak být „tichou hrozbou“ pro starší osoby.

„Jak ukazují data z Izraele, bude nutné proočkovat i dětskou populaci, jinak zkrátka kolektivní imunitu nevytvoříme,“ uvedl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Klíčem k překonání koronavirové pandemie a získání kolektivní imunity by tedy mělo být očkování dětí. Závěry aktuálních studií dokonce ukazují, že jde o téměř nezbytný krok. Zejména pak proto, aby se žáci a studenti mohli bez obavy vrátit do škol, ke svým koníčkům a sportu.

Vědecké laboratoře začaly testovat standardizované vakcíny, u nichž bude pravděpodobně potřeba upravit složení a dávkování. Diskutuje se o tom, že by se očkovaly děti od deseti nebo dvanácti let.

Jak vaše krevní skupina ovlivňuje riziko, že se nakazíte koronavirem?

Nejrůznější mutace koronaviru, které se masově šíří, zasahují totiž ve stále vyšší míře i mladší věkové skupiny, ve vážném stavu a s těžkým průběhem infekce jsou hospitalizováni v nemocnicích už i čtyřicátníci a třicátníci. Řada lékařů upozorňuje na fakt, že do budoucna se bez toho, aby byla proočkována dětská populace, s epidemií nevypořádáme, protože k přenosu infekce dochází velmi často právě v dětských kolektivech.

Ukazuje se také, že virus se vylučuje stolicí i několik dní po nákaze, takže riziko, zvlášť při přenosu u velmi malých dětí, které ještě neumějí správně dodržovat hygienu, je značné.

„Děti se mnohem častěji dotýkají věcí i samy sebe,“ uvedla Rachel Graham, epidemioložka z University of North Carolina Chapel Hill, spoluautorka jedné z dosud nejrozsáhlejších vědeckých studií. Zároveň ale dodává, že není dostatek údajů, které by prokazovaly, že tento virus je stejně agresivní jako u dospělých.

14 oficiálních vedlejších účinků, které můžete čekat po očkování proti Covidu-19 - Mojezdraví.cz

Britský deník Guardian v polovině února přinesl zprávu, že vědci na univerzitě v Oxfordu zahájili klinickou studii, která má za cíl zjistit, do jaké míry účinkuje na děti od 6 do 17 let vakcína firmy AstraZeneca. Podle slov hlavního epidemiologa britské vlády by mohly být první dětské vakcíny schváleny a připraveny už na konci letošního roku. Také společnost Pfizer uvedla, že v následujících týdnech zveřejní data své studie zaměřené na účinek vakcíny u dětí.

Podívejte se níže na video, jak si zarezervovat očkování v registračním systému na koronavirus.

Covid může u dětí postihnout srdce, ledviny či mozek. Jak syndromu předejít?
Test na Covid si odteď můžete provést sami a přímo doma! Žádný výtěr, stačí vykloktat!
Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Nemoc, Očkování, névy, covid, Guardian, Jaký, Pfizer, Vakcinace, Vakcína, Oxford, Roman Prymula, Muta, Infekce, Izrael, Pandemie, Přenos, AstraZeneca, Epidemiolog, Zdraví na Heureka.cz