Maminka.czZdraví

Očkování proti HPV je i pro chlapce. Má smysl je nechat očkovat?

O očkování chlapců proti rakovině vyvolané lidskými papilomaviry (HPV) není zatím velký zájem. Přitom lékaři toto očkování doporučují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vakcína má za cíl muži zabránit, aby se stal přenašečem, ale navíc ho dokáže ochránit před dalšími druhy rakoviny, které papilomaviry působí.

„S HPV viry se setká drtivá většina populace, často bez toho, aby o tom nakažený věděl nebo měl příznaky infekce. Viry v průběhu let přicházejí a odcházejí, nezřídka několikrát, až jednou mohou způsobit změny na sliznici považované za před-rakovinový stav vyžadující léčbu, u těch méně šťastných s pozdějším záchytem dokonce i rakovinu, a to zdaleka nejen děložního čípku,“ vysvětluje Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS, lékař a odborný garant center očkování a cestovní medicíny pro web Mojezdraví.cz.

I přes povinné očkování jsou spalničky opět na vzestupu. Máme se obávat?

Proč nechat očkovat chlapce?

U chlapců může virus vyvolat rakovinu penisu a análního otvoru, navíc tuto nejčastější sexuální infekci přenášejí i na dívky. Očkování chlapců proti HPV je běžné například v Rakousku, Itálii, Austrálii, Kanadě nebo USA.

„Chlapci mohou působit jako přenašeči viru, ale jim samotným může v určitém případě také způsobit nákazu. Postihuje různé sliznice, nejenom pohlavní orgány, ale například i dýchací cesty, a způsobuje také změny na kůži.

Dále je příčinou genitálních bradavic, které dokáží život dost zkomplikovat, často recidivují a je nutná opakovaná léčba. Nepříjemným faktem je také vysoká bolestivost a nutnost dlouhé sexuální abstinence, “ uvádí na webu Mojezdraví.cz.

Očkování má ale smysl hlavně u dětí do 13 let, které ještě pohlavně nežijí, a je tedy velká pravděpodobnost, že virus ještě nemají v sobě.

Jaký je váš názor na očkování proti HPV u chlapců?

Video: Podívejte se, jak správně vytáhnout klíště

Velký průvodce očkováním: Kdy začít, co je povinné a jakou variantu zvolit
VIDEO: Očkovat nebo neočkovat děti? Přečtěte si názory odborníků
Povinné a nepovinné očkování. Jak se v tom vyznat?

 

Témata: Zdraví, Rastislav Maďar, Nepovinné očkování, MBA, Spalničky, Sliznice, Povinné očkování, Velký průvodce, Drtivá většina, HPV, Smysl, Vakcína, ÓČKO, Názor odborníků, Klíště, Odborný garant, Sexuální abstinence, Chlap, Pohlavní orgán, Penis, Zdraví na Heureka.cz