Maminka.czZdraví

Očkování v roce 2011

Kateřina Černá 20.  1.  2011
Očkování proti některým onemocněním je u nás ze zákona povinné. Výběr dalších záleží zcela na vás. Od 1. ledna 2011 všek nastaly v očkování dětí některé změny,

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaká očkování jsou povinná?

Ještě nedávno čekalo vaše miminko před odchodem z porodnice očkování proti tuberkulóze. Plošná vakcinace proti této chorobě byla v poslední době velmi diskutovaným tématem. Důvodem byly časté nežádoucí účinky a její ne příliš přesvědčivá účinnost. Na konci roku 2010 však vstoupila v platnost vyhláška, která toto plošné očkování ruší a nahrazuje ho tzv. výběrovým. Od 1. ledna 2010 se naopak plošně očkuje proti pneumokokům. Toto očkování je nepovinné, byť jsou vakcína i výkon plně hrazeny ze zdravotního pojištění.

Existuje však sada očkování, která jsou povinná pro všechny děti. Mezi ně patří například hexavakcína, což je očkování proti šesti chorobám, kterými jsou, tetanus, dávivý kašel, záškrt, invazivní onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae b, přenosná dětská obrna a hepatitida B. Mezi další povinná očkování patří proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.
Na všechna povinná očkování vás vždy zve pediatr.

V současnosti není neočkování dětí trestním činem, ale připravuje se novela zákona, která s neočkováním jakožto trestním činem počítá a udává i sankce rodičům, kteří ji poruší. Pokud bude tato novela schválená, měla by platit od roku 2012.

Co Vám pojištovna zaplatí?

VZP plně hradí všechna očkování, která jsou povinná. To, že platí očkování pojišťovny, je poměrně novinkou, dříve to byla povinnost státu. Každopádně všechna očkování, která povinná nejsou, si rodiče platí samy.

Pojišťovny každoročně přináší nějaké akce, je tedy potřeba pečlivě sledovat, na jaké příplatky máte nárok. Například VZP loni nabízela projekt Chraňte své dítě, my vás podpoříme. Příspěvek byl poskytován formou voucherů na očkování proti rotavirovým infekcím pro kojence ve věku od šesti do 24 týdnů. Rodiče tak ušetřili až 1600 Kč za dané očkování. Tento program plánují znovu realizovat v nejbližších měsících.

Dále VZP poskytuje příspěvek na očkování nad rámec povinného očkování. Rodiče ho mohou v současné době získat v projektu Zdravý život nebo Zdravá rodina.

Projekt Zdravá rodina je určen pro děti do čtrnácti let. Příspěvek lze získat jednorázově bez možnosti postupného čerpání na jedno očkování proti:
o hepatitidě A
o klíšťové encefalitidě
o meningokokovým nákazám
o pneumokokovým nákazám

Podrobnosti a podmínky k příspěvku naleznete na webových stránkách VZP (http://www.vzp.cz/klienti/vyhody/financni-prispevky/zdrava-rodina).

Více informací ohledně očkování dětí se můžete dočíst na webu www.ockovanideti.cz. Argumenty poměrně rozsáhlé komunity odpůrců plošného očkování najdete na www.rozalio.cz.

Čtěte také:Osm otázek k očkování proti meningokokovi.

Témata: Zdraví, Očkování, Hexavakcína, dětská obrna, Tetanus, Plošné očkování, Novela zákona, Plošná vakcinace, Rozalio, Dávivý kašel, ÓČKO, Zdraví na Heureka.cz