Maminka.czZdraví

Oční kontakt

Pavla Millerová 23.  10.  2009
Oční kontakt
Nejsou jen oknem do duše, ale také nemilosrdným kalendářem, který na nás často prozradí víc než jen rok narození. Jak díky správné péči o oči přelstít čas? A jak pomocí chytrých triků při líčení zvýraznit zapadlá víčka či rozzářit smutný pohled?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdo má pohled prázdný, jiný má v očích jiskru. Z pohledu lze vyčíst veškeré emoce. Některé oči sice dokážou lhát, podle psychologů však lze prohlédnout i to. „Přímý oční kontakt je znakem sebedůvěry nebo dominance, pohled, který uhýbá jinam, může prozrazovat nejistotu, lhaní, ale také třeba nudu a nezájem o druhou osobu. Při určování konkrétního „úmyslu“ daného člověka je však nutné brát v potaz i celkový výraz obličeje a následně také řeč těla,“ říká psycholožka Ilona Javůrková a doplňuje, že i pohyby očí do stran mají svůj význam:

„Pokud se člověk při mluvení dívá nahoru směrem doleva, znamená to, že pátrá v mysli, vzpomíná, chce si připomenout něco, o čem má povědomí. Pokud se ale kouká doprava, jedná se o myšlenky smyšlené, což může indikovat lhaní anebo jen snahu o kreativní myšlení. Samozřejmě přitom hraje roli i fakt, zda je dotyčný pravák, nebo levák – pak to může být i obráceně,“ dodává s úsměvem. Z očí lze ale vyčíst daleko víc. Jsou lidé, kteří v nich vidí budoucnost, jiní zase některé nemoci: z barvy bělma, stavu duhovky atp.

Tyto praktiky jsou však na rozdíl od čtení osudu podložené i odborně. Existují laserové přístroje, které pomocí naskenování sítnice a analýzy jejího stavu diagnostikují kromě většiny nemocí očí také choroby, jako je třeba vysoký tlak, cukrovka či dokonce riziko infarktu a rakoviny. A pak jsou tady dermatologové, kteří při pohledu na pokožku očního okolí rázem vědí, jak moc o sebe (ne)pečujeme...

Nepřátelé jiskry v oku

Otoky, vrásky, kruhy pod očima. To vše může být následek nejen zanedbané péče, ale také nesprávné životosprávy. Hodiny sledování televize či monitoru počítače, ponocování, stres, prudké sluneční či umělé světlo, nedostatek tekutin, znečištěné prostředí... Nic z toho na půvabu ani na zdraví nepřidává. Kůže kolem očí je totiž velice tenká a citlivá a protože neobsahuje téměř žádné mazové žlázy či podkožní tuk, představuje i pouhé mrkání či prudké teplotní změny prostředí velkou zátěž. Není divu, že se první známky stárnutí objevují právě kolem očí. A tak i v tomto případě platí sázka na prevenci s trochou extra péče.

Kosmetika: kdy a jaká?

Krémy vám samozřejmě nezbystří zrak, postarají se ale o výživu a zpomalení stárnutí pokožky kolem očí, zjemní vrásky, některé vás zbaví tmavých kruhů pod očima a potlačí váčky. Kdy je začít používat, aby byl jejich efekt optimální? „Speciální přípravky k péči o oči doporučuji aplikovat pravidelně od pětadvaceti let, v případě potřeby a jako prevenci lze samozřejmě začít i dříve, především na noc. Aby přitom nedocházelo k podráždění oka, měly by být krémy a séra co nejméně parfémované, s jemnou texturou, která se snadno nanáší a vstřebává,“ radí Adriana Tomeková, primářka dermatovenerologické kliniky Tomar v Bratislavě.

Zpočátku si vystačíte s jemnými hydratačními gely, zejména v létě, po třicítce volte přípravky projasňující a krémy proti mimickým vráskám, prvnímu znaku pomalého stárnutí pleti. Měly by obsahovat antioxidační látky, které chrání před poškozením volnými radikály, a zpomalují tak proces stárnutí. „Ve čtyřiceti, kdy jsou už většinou vrásky výraznější, by měly přijít na řadu regenerační protivráskové přípravky s účinnými látkami jako vitamin C, retinol či koenzym Q 10. Účinný je také ženšen, provitamin B5, přeslička, alantoin či kyselina hyaluronová – látky, které obnovují podkožní tkáň a podporují přirozenou produkci kolagenu,“ říká odbornice.

Po padesátce už musí být krém intenzivně vypínací či liftingový. Vhodná jsou také koncentrovaná séra k podpoření tvorby kolagenu, která lze používat samostatně nebo v kombinaci s krémem. Máte-li citlivé oči, požádejte před koupí nejdříve o vzorek na vyzkoušení.

Okaté problémy

Obvyklou příčinou vzniku kruhů a váčků pod očima bývá neúprosná genetika, často si za ně ale můžeme sami svým životním stylem. Únava spojená s nedostatkem spánku, stres, přemíra alkoholu, kávy, kouření, nedostatek tekutin.... Že se vás to netýká a ke svému zdraví se chováte zodpovědně? Pak mohou být příčinu nepříjemných podkov pod očima zdravotní problémy. „Některá interní onemocnění, jako jsou nemoci ledvin, jaterní potíže, špatná cirkulace krve nebo třeba porucha trávicího systému, skutečně mohou mít na svědomí nevzhledné kruhy a otoky. Pokud problém navzdory správné životosprávě přetrvává, je dobré navštívit lékaře,“ doporučuje kožní specialistka.

Dobrou prevencí je kromě dostatku tekutin a odpočinku spánek na zádech s vyvýšenou hlavou. Díky tomu se gravitace postará o odvod tekutin, které způsobují otoky. Nedostatky po ránu zmírní studený obklad z použitých čajových sáčků, plátků salátové okurky, lžíce z mrazáku nebo tamponků napuštěných chladnou levandulovou vodou. Kruhy pak zamaskuje oční korektor s rozjasňujícím efektem.

Tukové polštářky lze odstranit pouze chirurgickým zákrokem, váčky způsobené zadržováním vody či špatným lymfatickým oběhem zlikvidujete krémy podporujícími mikrocirkulaci.
Volte přípravky s vitaminem K, který podporuje funkci krevního oběhu a navíc zesvětluje oční okolí.

Zvláštní hýčkání

Pár speciálních metod vám pomůže udržet si mladistvě svěží pohled. Třeba speciální masáž očního okolí. Podle dermatoložky Tomekové je pravidelná péče spojená s profesionální masáží pleti obličeje, krku, dekoltu i očí velice důležitá. „Mikromasáž očního okolí je velmi příjemná a má spoustu pozitiv: pokožku zpevňuje, vypíná, vyhlazuje, revitalizuje, působí proti vráskám a stimuluje cirkulaci. Vhodná je i jako prevence v případě výskytu otoků,“ říká kožní specialistka. Z nových dermatologických metod odbornice doporučuje např. radiotermolifting, který je vhodný na vypnutí a zpevnění pleti, zjemňuje otoky i kruhy pod očima.

„Účinná je rovněž liftmasáž na zpevnění, odvodnění a zjemnění vrásek kolem očí, na zesvětlení tmavých kruhů a vyhlazení linek jsou dobré ovocné kyseliny nebo IPL světlo.“ K eliminaci hlubších vrásek můžete vyzkoušet botulotoxin, v krajním případě je tady možnost plastické úpravy převislých víček nebo odstranění tukových váčků z horních i dolních víček.

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, Výraz obličeje, Pravidelná péče, Oční kontakt, Znečištěné prostředí, BELMA, Kontakt, Převis, Lymfatický oběh, Kreativní myšlení, IPL, Zdraví na Heureka.cz