Maminka.czVýživa a stravování

Obiloviny a lepek v jídelníčku kojence. Nebojte se jich, nezačínejte ale krupicovou kaší

Kdy je vhodné začít rozšiřovat a obohacovat jídelníček kojence a čím? Po prvních zeleninových příkrmech přichází na řadu obiloviny. Poradíme, jak na to, aby nezatížily dětské bříško a jaké by měly být první kaše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy začít s prvními příkrmy z obilovin a jak postupně do stravy zavádět lepek, abyste kojenci nezpůsobili trávicí obtíže?

VIDEO:  Jak poznáte, že je vaše dítě hladové?

Odborníci v tom mají jasno: zhruba od pátého měsíce (při plném kojení od konce šestého měsíce) je čas na první obilné kaše. Ale na trhu je tolik možností! Jak se v tom vyznat, abychom dětskému organismu zbytečně nepřitížili? Navíc je tady ještě strašák jménem celiakie, kterému se pediatři doporučují preventivně vyhnout právě kvůli včasnému podávání lepku. Jak postupovat při zavádění obilovin do jídelníčku vaší ratolesti?

Obiloviny a lepek: čím dřív začnete, tím lépe

Určitě jste už zaslechla doporučení, že pro snížení rizika vzniku pozdější alergie je dobré začít s potravinami obsahujícími lepek v době tzv. imunologického okna, tedy v období mezi 4. až 6. měsícem věku dítěte. Jak podotýká Margit Slimáková, odbornice na výživu, tato teorie není jednoznačně potvrzena: „Sama doporučuji u dobře prospívajících kojených dětí podávat první příkrmy až po šestém měsíci věku."

Jako nejvhodnější vidí začít zeleninou a až za pár dnů po ní zavést bezlepkové obiloviny. Jednotlivá doporučení o zavedení lepku se tedy evidentně výrazně liší. Některá dokonce hlásají zavést lepek až po dosažení jednoho roku. Je to způsobeno také tím, že intolerance lepku, který je ukryt v hojně používané, často geneticky modifikované pšenici, není v současné společnosti ničím výjimečným.

Možná právě proto se obiloviny ve věku prvních příkrmů řeší. V jaké formě podávat nejlépe – s lepkem, nebo bez? A kdy tedy nejlépe začít?

První příkrmy: Kdy a jak začít a které jsou nejlepší? Vařit, nebo kupovat skleničky?

První setkání s obilovinou

Kdy přijde onen den, kdy podstrčíte své ratolesti první obilovinu, je na vás. Možným vodítkem je i zájem ze strany dítěte o jiné potraviny, než je mateřské či umělé mléko. Ovšem ať už se rozhodnete zavádět obiloviny před šestým měsícem nebo s tím vyčkáte až do pozdějších měsíců, začínejte s nimi obezřetně.

Podle doporučení odborníků bude ideální, když své dítě během doby podávání problematických a případně alergenních potravin, jakými obiloviny s lepkem jsou, budete ještě kojit, aby dítě mělo vyšší pravděpodobnost ochrany před možnými potravinovými intolerancemi.

Obávaný lepek: Kdy ho začít zavádět do stravy dítěte?

Přehled obilnin:

Oves patří mezi často doporučované obilniny díky své snadné dostupnosti a nízké ceně. Obsahuje spoustu rychle vstřebatelných živin a železa.

Pohanka je přirozeně bezlepková. Obsahuje 18 různých aminokyselin, zinek, selen, vitaminy B1, B2 a E a prospěšný rutin.  

Špalda má příjemnou oříškovou chuť a vysoký obsah rostlinných bílkovin, vitaminů skupiny B, minerálů fosforu, hořčíku či zinku. Obsahuje lepek, ale díky odlišnému zastoupení aminokyselin je lépe trávena než pšenice.

Jáhly vedou v oblíbenosti v dětském jídelníčku. Jsou přirozeně bezlepkové a bohaté na fosfor, vápník, železo, hořčík či vitaminy skupiny B. Dají se z nich dělat kaše, šišky, knedlíčky i náplně do zeleniny.

První kaše by měly být bez lepku

První kaše by neměly lepek obsahovat vůbec nebo jen jeho malou dávku, aby dětské trávení nedostalo velký šok. V žádném případě nezačínejte s proslulou krupičnou kaší.

Obsahuje velkou dávku lepku, která může třeba i do půlhodinky od pozření u dítěte způsobit velké bolení bříška či další nepříjemnosti. Raději pro první obilné příkrmy sáhněte třeba po bílé rýži, která je velice lehce stravitelná a výživná. Je v ní dostatek železa, vitaminu E, vitaminů skupiny B a také důležitých polysacharidů a aminokyselin.

Nebo po špaldě, třeba v podobě těstovin. Takových, které se dají dobře uchopit do ručičky a ožužlávat. „Za nejlepší výživově i chuťově pro děti považuji jáhly, které doporučuji jako první z bezlepkových obilnin," říká Margit Slimáková. Pro pozdější podání pak nejvíce doporučuje ovesné vločky, ze kterých jde připravovat kaše na mnoho způsobů a v různých konzistencích.

Alergeny na talíři. Jak dlouho kojit a kdy začít s prvními příkrmy?

Další možnou bezlepkovou variantou jsou kukuřice, pohanka nebo quinoa třeba v podobě nesolených chlebíčků, těstovin nebo krupice pro přípravu kaší. Přirozeně bezlepkový je i amarant, který obsahuje dokonce čtyřikrát více vlákniny než jiné obilniny. Má i vysoký obsah vápníku, železa a nenasycených mastných kyselin a dá se v podobě mouky povařit společně s rýží.

Nejlepší bezlepkové kombinace

Na jeden díl rýže přidejte dva díly vody, v případě použití jáhel, které nejprve několikrát propláchněte v horké vodě, namíchejte s pěti díly vody. Povařte doměkka. Pak zkombinujte s povařenou brokolicí nebo špenátem či jinými druhy zeleniny podle chutí a preferencí dítěte.

Nebo doplňte o sladký sirup, třeba rýžový, přidejte sezonní ovoce a podávejte jako sladkou svačinku či snídani. Obilniny se dají povařit v mléce, rostlinném nápoji, a pokud přidáte i rostlinný olej, tak i jen ve vodě.

Zeleninovo-bramborová kaše s ovesnými vločkami

Oloupanou zeleninu (100 g) a brambory (50 g) pokrájejte na menší kousky a povařte v menším množství vody. Jakmile je zelenina téměř měkká, přidejte 10 gramů ovesných vloček, 30 ml pomerančového džusu a povařte. Pak rozmixujte dohladka a nakonec přidejte 8 ml rostlinného oleje.

Kdy je ten správný čas nabídnout kojenci první kaši? A kterou začít – mléčnou, nebo nemléčnou?

Nejoblíbenější kaše bez lepku

Kendamil Mléčná kaše s banánem 150 g Kendamil Mléčná kaše s banánem 150 g
nabízí 27 obchodů za ceny od 75 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené kaše pro děti


Obilné kaše večer, nebo ráno?

Zdá se, že večerní kaše je nejjednodušší forma, jak do dítěte dostat obiloviny. Nenechte se ale unést běžným doporučením a zařazujte raději do dětského jídelníčku další formy jídel, které budou obsahovat třeba rýži, jáhly nebo oves, podle vlastních rodinných zvyklostí. Upřednostňujete-li sami kaše ke snídani, dopřejte je také dítěti. A k večeři chleba s pomazánkou? Proč ne?

Některé děti kaše milují, ovšem některé se stanou urputnými odmítači hned, jak ji před ně postavíte. Co dělat v takových případech? „U těchto dětí nemá smysl trvat na kaších. Sama jsem pro to, aby se u prospívajících dětí respektovaly jejich preference. Dokonce se mi moc líbí i metoda Baby-Led Weaning, která se někdy překládá jako jídlo do pacičky. Znamená, že v rodinách, kde se jí zdravě, není třeba dítě krmit, ale je dobré nechat ho, ať si od rodičů vezme, co samo chce jíst,“ říká výživová specialistka Margit Slimáková.

Může pít miminko čaj? Těchto pět druhů klidně nabídněte i kojenci

Preferujte pohodu místo diktátu

Možná jste na začátku příkrmového období své ratolesti tak trochu zmatená z toho, co všechno by se mělo dodržovat, co dát dítěti ochutnat a kdy a jak. Možná vás uklidní, že podle odborníků na výživu není nutné dítěti samotné obiloviny vnucovat.

Faktem je, že to nejsou esenciální potraviny, tedy dítě může skvěle vyrůst a prospívat i na stravě zcela bez obilovin. Nenechte si tedy diktovat, jak a co má dítě spořádat, a nabídněte mu především zdravou a pestrou stravu, ze které si může vybrat. Jen tak ho připravíte na nejrůznější chutě a ochráníte ho před případnými intolerancemi. A pokud ve vaší rodině skutečně panují potravinové alergie, nejlépe se ujistíte při poradě s pediatrem a sledujte, po čem se dítě dokáže utlouct a jaké reakce to v něm a na něm zanechává.

„U dobře prospívajících dětí jsem pro to, respektovat stravovací styl rodiny a nesnažit se dítě šroubovat do nějaké obecně doporučované stravy. Zdraví prospěšných způsobů stravování je celá řada a spokojenost u jídla je možná důležitější než jakýkoliv přesný poměr živin na talíři,“ dodává Slimáková.

Kaše: jde to rychle i zdravě

Nabídka instantních kaší, které šetří čas při přípravě, se v posledních letech rozrostla. Máte tak na výběr jáhlové, rýžové či vícezrnné kaše, které stačí smíchat jen s horkou tekutinou, vodou či mlékem. A na světě je výživná večeře či svačina. Ovšem při výběru v obchodě buďte na pozoru a pečlivě si prostudujte složení.

 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Miminko, Jídelníček, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Jídelníček pro miminko, Potraviny, bramborová kaše, poměr, Zdravá strava, Strava, Malá dávka, Rostlinný olej, Instantní kaše, Selen, Pohanka, První kaše, Pokraj, Bílá rýže, Trávení, Zdraví na Heureka.cz