Maminka.czVýživa a stravování

Děti by neměly jíst houby! Je to pravda? Záleží na věku a množství

Máte chuť uvařit si oblíbenou smaženici a napadá vás, že se rozdělíte s dětmi? Pokud jsou malé, raději to nedělejte. Houby jsou hůře stravitelné a důsledkem mohou být zdravotní potíže. Od jakého věku jsou houby v dětském jídelníčku přínosné a kterým druhům dát přednost?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Houby se neřadí mezi základní složky potravy člověka a děti je kvůli jejich konzistenci často odmítají. Všichni ale víme, že některé pokrmy se bez nich jednoduše neobejdou. Přesto je lepší vyčkat a houby dětem servírovat až od určitého věku a zpočátku pouze jako zpestření klasických jídel.

VIDEO: Recept: Vepřové maso na houbách

Do tří let houby v jídelníčku vynechejte

Odborníci se shodují, že do tří let věku dítěte je lepší houby nepodávat vůbec. Poté se mohou začít postupně začleňovat do jídelníčku, s velikostí porce by se to však nemělo přehánět a stejně tak je třeba věnovat pozornost jejich výběru.

Výživová specialistka z poradny Nutrifit Mgr. Veronika Mlčochová vysvětluje: Houby jsou velmi vítaným zpestřením jídelníčku, u dětí se však musíme mít trochu více na pozoru kvůli jejich citlivějšímu zažívání. První ochutnání má být opravdu degustační a s houbami je můžeme seznámit například v polévce nebo jako součástí nějakého pokrmu (např. roštěná na houbách, v rizotu aj.), ale neměli bychom ještě minimálně do 6 let věku dítěte podávat houby jako samostatný pokrm (např. smaženice), takové jídlo je pro dětské trávení ještě těžce stravitelné.“

Houby obsahují vitaminy i hůře stravitelnou vlákninu

Houby patří mezi potraviny, které mohou velmi příznivě ovlivnit náš organismus. Největší podíl v nich má voda, obsahují také bílkoviny, cukry, tuky a mnoho zdraví prospěšných vitaminů, například A, skupiny B a D. V houbách najdeme rovněž celou řadu minerálních látek a ukrývají v sobě pro lidský organismus velmi cenné esenciální aminokyseliny. Mají minimum kalorií, proto se hodí i při redukčních dietách a jejich antioxidanty vyplavují škodlivé látky z těla. 

Obávaný lepek: Kdy ho začít zavádět do stravy dítěte?

Houby obsahují také vysoký obsah vlákniny, což způsobuje jejich horší stravitelnost a pocit těžkosti. Z tohoto důvodu se nedoporučuje jíst houbové pokrmy před spaním, u dětí toto pravidlo platí dvojnásobně. Pamatujte také na to, že houby patří mezi alergeny, a mohou tak vyvolat nežádoucí reakci. První ochutnání u dětí by tedy mělo být vždy se zvýšenou pozorností.  

V lednici houby skladujte maximálně dva dny

Důsledky otravy po pozření jedovatých hub mohou být obzvláště u dětí fatální. Proto je nutné sbírat jen druhy, které stoprocentně známe, a stejně tak podstatné jsou zásady správného skladování. „Nejdůležitější je, že nikdy nesmíme, ostatně stejně jako u dospělých, dítěti podat houby, o jejichž původu  druhu a zpracování  nemáme dostatek informací. Nejde jen o to, že jsou některé druhy jedovaté, to je obecně známý fakt, ale jde i o způsob uchování a přípravy, aby nedošlo k otravě například konzumací zapařených hub,“ upozorňuje Mgr. Veronika Mlčochová.

Očištěné houby po příchodu z lesa uložíme do lednice a zkonzumujeme nejpozději do dvou dnů.

Při samotné přípravě jídla pamatujte hlavně na to, aby prošly důkladnou tepelnou úpravou, tedy v ideálním případě je necháme delší dobu provařit. V případě, že po konzumaci hub nastanou u dítěte potíže v podobě průjmů nebo zvracení, je třeba zavolat lékařskou pomoc a identifikovat druh požité houby.

RECEPT: Kuře na houbách z jednoho hrnce. Snadná rychlá dobrota

A jak je to s těžkými kovy v houbách?

Při sběru hub je třeba myslet na množství nebezpečných látek, které vstřebávají z okolního prostředí, převážně z půdy. „Pokud nesbíráme houby v opravdu čisté přírodě, krom jejich benefitů, co se obsahu cenných živin týká, houby samotné do sebe absorbují mj. i případné škodliviny z okolí, tudíž i na lokalitě sběru záleží. Bezpečnou alternativou mohou být houby z obchodu, například žampiony, hlíva…“ dodává Mgr. Veronika Mlčochová.

V současné době se mezi odborníky nejvíce diskutuje o vysokém obsahu těžkých kovů, jako je měď, zinek, olovo či kadmium. Právě kadmium je karcinogen, který zvyšuje riziko vzniku několika typů rakovin. Nejvíce se zvýšená koncentrace škodlivých prvků týká volně rostoucích žampionů, bedel a čirůvek. Na houby se tedy vydejte výhradně do čistých oblastí, které nejsou ohroženy vysokými emisemi. Mezi místa se zvýšenou ekologickou zátěží patří lokality blízko průmyslových podniků a silnic.

Témata: Zdraví, Děti, Jídelníček, jídlo, Výživa a stravování, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Potraviny, houby, Druh, Smaženice, Pokrm, Věk, Zdraví na Heureka.cz
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
První vteřiny po porodu na 30 fotkách: Tohle jsou největší emoce v životě žen!
Víchová Terezaswp
Galerie
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Slavné české topmodelky ukázaly své dospívající syny: Který je kopií své mámy?
Mrázková Dita
Slavné maminky
Měla to být památka, a vznikl trapas: 15 těhotenských fotek, které nedojmou, ale spíš rozesmějí
Formánková Simona
Galerie
Natálie a Kordula: Dospívající krásky, které dostaly do varu celé Vary. Co na to jejich slavné mámy?
Mrázková Dita
slavné děti
Úsměvná realita těhotenství! Pobavte se nad snímky, které sdílely nastávající maminky na sociálních sítích
Formánková Simona
Galerie