Maminka.czPraktické rady

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Simona Procházková 19.  1.  2022
Každý rodič, který cestuje s ratolestmi autem, potřebuje samozřejmě bezpečnou a kvalitní autosedačku. Často však lidé tápou v tom, jaká jsou kritéria výběru té nejlepší, která dítě spolehlivě ochrání, a nejsou si jisti, do kdy vlastně pro dítě autosedačku musí mít. Za jakých podmínek je možné používat jen podsedák? Objasníme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Povinnost používání autosedaček při přepravě dětí v automobilech je dána zákonem. Kritéria, jakým způsobem a do kdy se musí používat, určuje u nás zákon o provozu na pozemních komunikacích (zákon č. 361/2000 Sb.). Dětské autosedačky fungují jako zádržný bezpečnostní systém, jehož úkolem a smyslem je zajistit maximální ochranu během jízdy ve vozidle dětem do určité tělesné hmotnosti a výšky. 

VIDEO: Jak bezpečně cestovat s dítětem v autě?

Při pořizování dětské autosedačky je důležitá přítomnost normy ECE R129 nebo ECE R44-04 (případně ECE R44-03) a od věci není ani přihlédnout k výsledkům bezpečnostních testů nezávislých organizací (například ADAC, OAMTC). Mimochodem, víte, že i náraz v rychlosti pouhých 20 km v hodině může být pro dítě bez autosedačky fatální?

Autosedačka versus podsedák: Co nařizuje zákon?

Dětskou autosedačku je potřeba umístit na sedadlo a připevnit způsobem, který uvádí výrobce v návodu. Kategorie autosedačky musí vždy odpovídat tělesné výšce a aktuální hmotnosti dítěte. 

Dětskou autosedačku jakékoli kategorie je možné umístit v osobním automobilu na jakékoli sedadlo. Logicky samozřejmě nelze na místo řidiče. Pokud na sedadlo spolujezdce umístíme jakoukoli sedačku protisměrnou (nejsou to pouze vajíčka), musí být vypnutý (deaktivovaný) airbag.

Pokud na sedadlo spolujezdce umístíme dítě v autosedačce ve směru jízdy, airbag musí být zapnutý, dítě však s celým sedadlem posuneme dál od palubní desky, aby byl prostor mezi hrudníkem a hlavou dítěte a palubní deskou – tedy prostor pro případné nafouknutí airbagu.

Jak dlouhá je životnost autosedačky? Maximálně kolem pěti let!

K čemu je dobrý Isofix?

Před nákupem autosedačky je potřeba zjistit, zda vaše vozidlo umožňuje způsob upevnění sedačky pomocí systému Isofix. Tento systém umožňuje zejména SPRÁVNÉ, rychlé a jednoduché upevnění dětské autosedačky. Jelikož mnozí dospělí při instalaci dětské autosedačky často chybovali, sedačky nepřipevňovali klasickým bezpečnostním pásem důsledně, nebyla přeprava dětí pak tolik bezpečná. Z tohoto důvodu je systém Isofix bezpečnější – protože dospělý při připínání autosedačky nemůže udělat tolik chyb.

A pozor, autosedačku je nutné vždy vyměnit v případě, že dítě dosáhne maximálně stanovené váhy nebo již hlavou převyšuje vrchol skeletu.

Do kdy musí dítě jezdit v autosedačce?

Někteří rodiče dělají velkou chybu, když pořídí dítěti podsedák namísto autosedačky příliš brzy. Argumentují tím, že se již v sedačce necítí pohodlně, a jízda se tak pro něj stává nepříjemným zážitkem. Jak tedy poznat ten správný čas, kdy je již bezpečné vozit potomka jen s využitím podsedáku?

Doporučení jsou taková, aby děti co nejdéle do stanovených limitů (tedy výška 150 cm a tělesná hmotnost 36 kg) vydržely v autosedačkách i se zádovou opěrou, a to zejména z toho důvodu, že v těchto sedačkách mají chráněn trup a oblast krku a hlavy. „A to nejen při čelních nárazech, ale zejména při nárazech bočních. Proto podsedáky příliš nedoporučujeme. Akceptujeme je obecně tehdy, má-li rodina více dětí a zadní sedadla vozidla se nevejdou tři autosedačky vedle sebe. Nebo pro nahodilou přepravu, méně častou. Když třeba dítě tráví prázdniny u prarodičů,“ uvádí Mgr. Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti.

Na co nezapomenout při výběru dětské autosedačky?

Rozhodující je výška a váha dítěte

Ze zákona můžete ratolest převážet bez autosedačky i podsedáku až při splnění těchto podmínek: dítě musí měřit více než 150 cm a (nebo) vážit více než 36 kg.

Funkcí podsedáku je, aby dítě sedělo výše a bezpečnostní pás auta nevedl přes jeho krk, při nárazu by totiž hrozilo uškrcení. Bezpečnostní pás vozidla by měl obepínat celé tělo, v dolní části pak oblast pánve. Neměl by vést přes krk, ramenní kloub a břicho.

„V případě třech dětí, kdy se do automobilu nevejdou tři sedačky, může nejstarší dítě sedět úplně bez jakéhokoli dětského zádržného systému, pouze tedy připoutané bezpečnostním pásem. Rodinám se třemi dětmi však doporučuji, aby raději hledaly jiná řešení tak, aby všechny tři děti autosedačku měly,“ říká Mgr. Markéta Novotná.

A nezapomeňte také, že na předním sedadle vedle řidiče smí jet dítě, které měří méně než 150 cm, pouze v případě, že je připoutáno v adekvátním zádržném systému, tedy dětské autosedačce.

Témata: Děti, Praktické rady, Cestování, Maminka cestuje, Bezpečnost dítěte, Autosedačky, podsedák, Nejstarší dítě, Autosedačka, Markéta Novotná, Bezpečnostní pás, Náraz, Ratolest, Fat, OAMTC, ADAC, Sedačka, Sedadlo, Dětská autosedačka, Zadov, Autosedačky na Heureka.cz