Maminka.czRodičovství

Od mateřské přes ošetřovné až po pracovní podmínky. Zorientujte se přehledně v zákonech pro rodiče

Simona Formánková swp 6.  4.  2022
Zorientovat se mezi plínkami, dudlíky a krémy na opruzeniny je pro novopečené rodiče to nejmenší. Víte ale třeba to, že se s partnerem můžete během ošetřování dítěte jednou vystřídat? Společnost Aperio vydala zaktualizovanou příručku Průvodce zákony, která pomáhá rodičům vyznat se v právních předpisech. Na co dalšího máte nárok?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Rodiče často nevědí, na co mají nárok či jak postupovat v konkrétních situacích v průběhu rodičovství. V našem Průvodci zákony najdou všechny důležité informace, které v průběhu rodičovství budou potřebovat – od mateřské přes ošetřovné až po pracovní podmínky. Nové kapitoly se věnují například práci z domova, náhradnímu mateřství, státním zaměstnancům pečujícím o děti nebo vymáhání výživného," popisuje Miloslava Kramná, koordinátorka poradny Aperio.

VIDEO: Maminka podcast: Těžký životní příběh mentorky Terezy Robinson

Věděli jste třeba, že...

  • Muž může matku vystřídat na mateřské – nejdříve od začátku 7. týdne po porodu dítěte, tedy po šestinedělí.
  • U porodu vám zdravotníci musí před každým vyšetřením nebo zákrokem srozumitelně vysvětlit jeho účel, přínosy, rizika a alternativy.
  • Při práci z domova si rozvrhujete pracovní dobu sama. Zaměstnanci na home office nepřísluší mzda, plat nebo náhradní volno za práci přesčas, ani náhradní volno, náhrada mzdy či příplatek za práci ve svátek.
  • Zaměstnavatel nesmí od fyzických osob ucházejících se u něj o zaměstnání vyžadovat (a ani jinak zjišťovat) informace, které se týkají jejich manželského a rodinného stavu, počtu dětí apod., tj. např. nesmí zjišťovat, zda osoba je samoživitel/ka, či nikoli.

Pod Průvodcem zákony si v žádném případě nepředstavujte nudnou příručku, nad kterou mávnete rukou s tím, že "tomu stejně nerozumíte". Společnost Aperio se inspirovala nejčastějšími dotazy a problémy, se kterými se na ně rodiče obrací, a na základě toho se jim podařilo sestavit přehledné, čtivé a srozumitelné texty. Každá z 5 základních kapitol (Těhotenství a porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Pracující rodiče, Sólo rodičem, Další časté situace) je uvedena konkrétním příběhem, který je typický pro určitou problematiku. 

„Domnívám se, že díky přehlednosti příručky v ní mohou rodiče najít vše podstatné z oblasti práva, popřípadě si dohledat potřebné aktuality, protože doba se rychle mění. Příručku vnímám jako velmi praktickou, jsou v ní skvělé didaktické příklady. Našla jsem v ní mnoho odpovědí na své otázky. Doporučila jsem ji několika svým kamarádkám a také svému zaměstnavateli, který tápal např. v tom, kolik dovolené mi náleží v případě odchodu na mateřskou dovolenou,“ sdílí svou zkušenost jedna z uživatelek příručky. Průvodce si můžete zdarma stáhnout ZDE

aperio - společnost pro zdravé rodičovství

  • Nabízí poradnu pro rodiče, kteří hledají psychologickou a právní pomoc.
  • Vedou rodičovské programy zaměřené na osobní restart.
  • Více než 20 let se věnují nastávajícím rodičům a jejich přípravě na porod a rodičovství.
  • Jejich služby ročně využijí tisíce rodičů.

Ocitli jste se ve složité životní situaci? Volejte jejich krizovou linku +420 739 416 408 nebo napište on-line do webové poradny Aperio.

Témata: Porod, Rodičovství, Psychika, Praktické rady, Ošetřovné, Rodiče, Rodičovský příspěvek, nahradní mateřství, Apple, Samoživitelky, Příspěvky na děti, Mater, Domov, Aperio, Příplatek, Robinson, Příručka, Tereza Robinson, Pracovní podmínky, Miloslava Kramná, Průvodce

Video